Jachtsaus is een saus met karakter die je serveert bij een goed stuk vlees. Een klassieke en lekkere saus die uitstekend past bij wild of rundvlees. Er zijn zakjes poeder te koop waar je met een beetje water een jachtsaus van maakt. Wij kunnen je verzekeren dat, als je even de moeite neemt om dit makkelijke recept te maken, de oh’s en ah’s te horen zijn aan tafel. Dit is echt zoveel lekkerder! Je gaat aan de slag met verse paddenstoelen. Je kunt zelf kiezen welke paddenstoelen je erin verwerkt. Wildfond, room en wijn maken er een verrukkelijke saus van.
Er wordt gezegd dat de jagers vroeger paddenstoelen plukten als ze terugkwamen van de jacht. Die vers geplukte paddenstoelen werden dan gebruikt om een heerlijke saus te maken die geserveerd werd bij het pas geschoten wild. En dat is waarom dit een jachtsaus heet. Jij maakt die saus vers. Dat serveer je direct bij een mooi stuk vlees. Heb je over? Bewaar het 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Als je de saus in wil vriezen kun je hem beter zonder room maken. Voeg de room dan toe als je de jachtsaus weer opwarmt. Bij opwarmen kun je een scheutje vocht of bouillon toevoegen om de juiste structuur terug te krijgen.
Jachtsaus
Ingrediënten voor dit recept
- 2 deciliters wildfond
- 2 deciliters rode wijn
- 2 eetlepels verse room (optioneel)
- 1 eetlepel boter
- 2 gesnipperde sjalotjes
- 200 gram gemengde paddenstoelen (vaak verkocht als wildmix)
- 1 eetlepel vers gehakte peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Jachtsaus zelf maken doe je zo:
Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen beetgaar.
Haal de paddenstoelen uit de pan en voeg een beetje boter toe en fruit hierin de sjalotjes glazig. Voeg de rode wijn toe en laat dit even inkoken. Voeg dan ook de wildfond toe en breng dit nu samen aan de kook.
Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de saus en breng alles op smaak met wat zout en peper.
Los eventueel een beetje maizena op in water om de saus bij te binden, de dikte van de saus is een kwestie van smaak. Warm even goed door tot alles heet is.
Haal de pan van het vuur, en roer, als je dat wenst, de room door de saus en doe de jachtsaus in een sauskom. Strooi er wat verse peterselie over en serveer de jachtsaus bij een vleesgerecht naar keuze.
Tafel lekker !!
