Jachtsaus – Bij een mooi stuk vlees hoort een mooie saus. En die mooie sauzen zijn makkelijker zelf te maken dan je verwacht. Jachtsaus is een klassieke saus met paddenstoelen, die het prima doet bij bijvoorbeeld een stuk gebraden wild. Met een zelfgemaakte maak je indruk bij je gasten, want je proeft aan een saus direct of die wel of niet uit een pakje komt. Gewoon de keuken in en zelf maken. Met het recept dat onderaan de pagina staat.
Jachtsaus met verse paddenstoelen
In het recept voor een goede jachtsaus vind je altijd paddenstoelen terug. Verse paddenstoelen natuurlijk. En die verse paddenstoelen zijn in de jachtsaus van dit recept dan ook echt het hoofdingrediënt. Er wordt gezegd dat de jagers vroeger paddenstoelen plukten als ze terugkwamen van de jacht. Die vers geplukte paddenstoelen werden dan gebruikt om een heerlijke saus te maken die geserveerd werd bij het pas geschoten wild. Jij zult die paddenstoelen waarschijnlijk in de winkel kopen. Kies een mis, of nog beter, je kunt ook zelf een mix maken van de paddenstoelen die jij lekker vindt.
Vers gemaakte saus is echt veel lekkerder
Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat er zoveel zakjes instant saus verkocht worden. Ook voor het maken van een jachtsaus. Een poedertje met een beetje water, dat is zo’n saus uit een zakje. Als je dan toch een mooi stuk rundvlees of wild hebt, maak je daar toch ook even zelf een saus bij? Zo moeilijk is dat echt niet. Eerder makkelijk als je een goed recept gebruikt. Zo’n zelfgemaakte saus is een compliment aan je gasten. Jouw trots op tafel en bovendien kun je een beetje spelen met de kruiden in het recept van zo’n saus, waardoor het gerecht dat je serveert helemaal je eigen stijl meekrijgt. Probeer de jachtsaus maar eens bij een lekkere biefstuk. Je weet niet wat je proeft.
Als je dan toch een mooi stuk rundvlees of wild hebt, maak je daar toch ook even zelf een jachtsaus bij? Zo moeilijk is dat echt niet!
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Biefstuk, een heerlijk mals stukje rundvlees
Goede biefstuk kopen, die lekker bakken en serveren met een saus. Feest! Alles over de verschillende soorten biefstuk, inclusief recepten.
Jachtsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 deciliters wildfond
- 2 deciliters rode wijn
- 2 eetlepels verse room (optioneel)
- 1 eetlepel boter
- 2 gesnipperde sjalotjes
- 200 gram gemengde paddenstoelen (vaak verkocht als wildmix)
- 1 eetlepel vers gehakte peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Jachtsaus zelf maken doe je zo:
Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen beetgaar.
Haal de paddenstoelen uit de pan en voeg een beetje boter toe en fruit hierin de sjalotjes glazig. Voeg de rode wijn toe en laat dit even inkoken. Voeg dan ook de wildfond toe en breng dit nu samen aan de kook.
Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de saus en breng alles op smaak met wat zout en peper.
Los eventueel een beetje maizena op in water om de saus bij te binden, de dikte van de saus is een kwestie van smaak. Warm even goed door tot alles heet is.
Haal de pan van het vuur, en roer, als je dat wenst, de room door de saus en doe de jachtsaus in een sauskom. Strooi er wat verse peterselie over en serveer de jachtsaus bij een vleesgerecht naar keuze.
Tafel lekker !!
Een lekkere aanvulling is wat gerookte spekblokjes of fijn gesnipperde zwarte woud ham mee opbakken met champignons. Let wel op met zout dan…
Dat is inderdaad een lekkere aanvulling voor een jachtsaus Lucas. Bedankt voor je tip!
Ik heb de jachtsaus vandaag gemaakt, en we hebben gesmuld.
Fijn dat het recept van Jachtsaus in de smaak is gevallen Trude.