• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus Jam en chutney

Abrikozenjam met rode peper

Eén keer maken, en er gaat een hele wereld voor je open!

Connie Derks door Connie Derks
in Jam en chutney
0
2
abrikozenjam met rode peper

Abrikozenjam met rode peper – Lekker als je gerecht of zelfs je boterham met kaas net dat beetje extra kan gebruiken.

Maak de abrikozenjam zo pittig als je zelf wil

Rode peper is erg lekker voor het op smaak brengen van een jam. Misschien houd je niet van pittig eten, maar toch zal de abrikozenjam met rode peper zeker in de smaak vallen. Hoe pittig je de jam maakt, is namelijk helemaal aan jezelf. Het recept gaat uit van 1 rode peper maar of die helemaal gebruikt wordt is helemaal aan jou. Het lijkt misschien best veel, maar dat valt door het zoete en het zure best mee. Omdat je de jam van vers fruit zelf maakt, kun je als je dat wilt minder of juist meer peper toevoegen. Je kunt namelijk tussendoor proeven of er meer bij kan, zo maak je de abrikozenjam precies zo pittig als jij lekker vindt.

Pas op dat je die heerlijke jam niet overal bij gebruikt

De jam is zo lekker en past bij zoveel gerechten, dat je moet opletten dat je hem niet te veel gaat gebruiken. De smaak is door de abrikozen zoet, maar ook een beetje zuur, met net dat beetje pit wat een gerecht tot een succes kan maken. Vlees, vis, kaas maar ook ijs leeft helemaal op met dit heerlijke goud. Maak daarom in de zomer als er volop steenvruchten zoals abrikozen te koop zijn zijn een mooi voorraadje, om ook in de winter van de zon te kunnen genieten.

abrikozenjam peper

Varkensvlees is gek op abrikozenjam met rode peper

Een beenham bakt iedereen wel eens, een kleintje in de pan en misschien wel een groot stuk ham uit de oven. Als je die ham op het laatst een laagje abrikozenjam met peper geeft en nog even doorwarmt, geef je daarmee een licht pittig en zoet accent aan het vlees mee. Ook bij een barbecue is de abrikozenjam met peper een heerlijke afwisseling op de algemeen bekende sausjes. Smeer er vlees of vis mee in voor het serveren of verdun de jam een beetje met water en geef de abrikozenjam als saus.

Een echte hit op een kaasplankje

Een chutney of jam doet het altijd goed op de kaasplank. Zeker in de zomer is de goudgekleurde abrikozenjam met peper een echte blikvanger, waardoor het potje snel leeg zal zijn. Waarschijnlijk moet je het potje met jam tussendoor bijvullen, dus zorg dat je genoeg hebt, om teleurstelling te voorkomen.

abrikozen

Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur

Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.

Abrikozenjam met rode peper

Porties: 3 potjes
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram verse abrikozen
  • 250 gram geleisuiker
  • 200 ml witte-wijnazijn
  • 1-2 rode pepers naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je abrikozenjam met rode peper:

Zet 4 brandschone jampotjes met schroefdeksel klaar.

Was de abrikozen en haal de pitten eruit. Hak ze grof en doe ze samen met de geleisuiker en 50 ml water in een pan. Breng aan de kook en laat 2 minuutjes rustig doorkoken.

Hak ondertussen de rode peper ragfijn. Haal wel de zaden en de zaadlijsten weg. Voeg de wittewijnazijn en ongeveer 3/4 van de gehakte peper toe en laat een minuutje rustig doorkoken. Laat een paar druppels op een bordje vallen en proef of de abrikozenjam naar wens is. Voeg eventueel de rest van de peper toe. De smaak zal door het staan nog een klein beetje intrekken.

Doe de abrikozenjam met rode peper in de potjes. Giet ze helemaal vol zodat er zo min mogelijk lucht in de potjes zit. Draai de deksels direct op de potjes en laat afkoelen. Na een tijdje zul je een klik horen, dit betekent dat het potje vacuüm is afgesloten en je de abrikozenjam met rode peper tot wel een jaar kunt bewaren. Eenmaal geopend moet de jam in de koelkast worden bewaard.

Als je de jam te stevig vindt, kun je hem voor gebruik nog een beetje verdunnen met water.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Bramenjam
Jam en chutney

Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Curd van verse frambozen
Jam en chutney

Curd van verse frambozen voor in taart of op brood

Rode bessengelei
Jam en chutney

Rode bessengelei maken van verse rode bessen

Frisse lemoncurd van eidooiers voor taart, toetjes of ontbijt
Jam en chutney

Frisse lemoncurd van eidooiers voor taart, toetjes of ontbijt

Jam met minder suiker
Ontbijt

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

Cranberry-appelchutney
Jam en chutney

Cranberry-appelchutney

Reacties 2

  1. Alain Van Aelst says:
    3 jaar geleden

    Dag Connie,
    overheerlijk recept. Echter bij de eerste keer heb ik de tijden van het inkoken ( een minuutje) gevolgd en vond ik de chutney veel te lopend.
    Bij een tweede poging werd dat minuutje bijna een uurtje en had ik de gewenste stevigheid en structuur voor een chutney. Nu vraag ik me af of die tijden een foutje bevatten of doe ik ergens iets verkeerd aangaande de ingrediënten?
    Ik gebruikte gewone geleisuiker.
    Groetjes, Alain

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Wat je deed was prima Alain, ik had de jam een beetje lopend zoals meestal bij jam, wil je hem steviger dan inderdaad langer inkoken tot een chutney.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!