Abrikozenjam met rode peper – Lekker als je gerecht of zelfs je boterham met kaas net dat beetje extra kan gebruiken.
Maak de abrikozenjam zo pittig als je zelf wil
Rode peper is erg lekker voor het op smaak brengen van een jam. Misschien houd je niet van pittig eten, maar toch zal de abrikozenjam met rode peper zeker in de smaak vallen. Hoe pittig je de jam maakt, is namelijk helemaal aan jezelf. Het recept gaat uit van 1 rode peper maar of die helemaal gebruikt wordt is helemaal aan jou. Het lijkt misschien best veel, maar dat valt door het zoete en het zure best mee. Omdat je de jam van vers fruit zelf maakt, kun je als je dat wilt minder of juist meer peper toevoegen. Je kunt namelijk tussendoor proeven of er meer bij kan, zo maak je de abrikozenjam precies zo pittig als jij lekker vindt.
Pas op dat je die heerlijke jam niet overal bij gebruikt
De jam is zo lekker en past bij zoveel gerechten, dat je moet opletten dat je hem niet te veel gaat gebruiken. De smaak is door de abrikozen zoet, maar ook een beetje zuur, met net dat beetje pit wat een gerecht tot een succes kan maken. Vlees, vis, kaas maar ook ijs leeft helemaal op met dit heerlijke goud. Maak daarom in de zomer als er volop steenvruchten zoals abrikozen te koop zijn zijn een mooi voorraadje, om ook in de winter van de zon te kunnen genieten.
Varkensvlees is gek op abrikozenjam met rode peper
Een beenham bakt iedereen wel eens, een kleintje in de pan en misschien wel een groot stuk ham uit de oven. Als je die ham op het laatst een laagje abrikozenjam met peper geeft en nog even doorwarmt, geef je daarmee een licht pittig en zoet accent aan het vlees mee. Ook bij een barbecue is de abrikozenjam met peper een heerlijke afwisseling op de algemeen bekende sausjes. Smeer er vlees of vis mee in voor het serveren of verdun de jam een beetje met water en geef de abrikozenjam als saus.
Een echte hit op een kaasplankje
Een chutney of jam doet het altijd goed op de kaasplank. Zeker in de zomer is de goudgekleurde abrikozenjam met peper een echte blikvanger, waardoor het potje snel leeg zal zijn. Waarschijnlijk moet je het potje met jam tussendoor bijvullen, dus zorg dat je genoeg hebt, om teleurstelling te voorkomen.
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Abrikozenjam met rode peper
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram verse abrikozen
- 250 gram geleisuiker
- 200 ml witte-wijnazijn
- 1-2 rode pepers naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je abrikozenjam met rode peper:
Zet 4 brandschone jampotjes met schroefdeksel klaar.
Was de abrikozen en haal de pitten eruit. Hak ze grof en doe ze samen met de geleisuiker en 50 ml water in een pan. Breng aan de kook en laat 2 minuutjes rustig doorkoken.
Hak ondertussen de rode peper ragfijn. Haal wel de zaden en de zaadlijsten weg. Voeg de wittewijnazijn en ongeveer 3/4 van de gehakte peper toe en laat een minuutje rustig doorkoken. Laat een paar druppels op een bordje vallen en proef of de abrikozenjam naar wens is. Voeg eventueel de rest van de peper toe. De smaak zal door het staan nog een klein beetje intrekken.
Doe de abrikozenjam met rode peper in de potjes. Giet ze helemaal vol zodat er zo min mogelijk lucht in de potjes zit. Draai de deksels direct op de potjes en laat afkoelen. Na een tijdje zul je een klik horen, dit betekent dat het potje vacuüm is afgesloten en je de abrikozenjam met rode peper tot wel een jaar kunt bewaren. Eenmaal geopend moet de jam in de koelkast worden bewaard.
Als je de jam te stevig vindt, kun je hem voor gebruik nog een beetje verdunnen met water.
Tafel lekker !!
Dag Connie,
overheerlijk recept. Echter bij de eerste keer heb ik de tijden van het inkoken ( een minuutje) gevolgd en vond ik de chutney veel te lopend.
Bij een tweede poging werd dat minuutje bijna een uurtje en had ik de gewenste stevigheid en structuur voor een chutney. Nu vraag ik me af of die tijden een foutje bevatten of doe ik ergens iets verkeerd aangaande de ingrediënten?
Ik gebruikte gewone geleisuiker.
Groetjes, Alain
Wat je deed was prima Alain, ik had de jam een beetje lopend zoals meestal bij jam, wil je hem steviger dan inderdaad langer inkoken tot een chutney.