Appelchutney – Heb je nog appels liggen die beginnen te rimpelen en eigenlijk op moeten? Maak daar dan eens appelchutney van. Het is een leuke bezigheid met een lekker resultaat. Als je die zelfgemaakte appelchutney dan in mooie glazen potjes doet, heb je meteen een leuk cadeau. Leuk om te geven en origineler dan het bekende bosje bloemen.
Appelchutney een hartige zoet/zure jam van appels
Chutneys zijn er in heel veel soorten en kunnen van zowel fruit als groenten gemaakt worden. Het wordt gemaakt van een of meerdere soorten groente en/of fruit, specerijen, suiker en azijn. In de appelchutney zitten natuurlijk appels, dit kunnen meerdere soorten zijn. Verder zitten er nog uien, een beetje gember, kaneel, steranijs en kardamom in als specerijen. Als je dit samen zachtjes laat koken, krijg je een lekker mengsel dat je bij heel veel gerechten kunt serveren.
De magie van tijd en warmte
Je ziet ze vaak in kaasspeciaalzaken of bij de slager, kleine potjes met chutney met een prijs waar je soms van schrikt. Als je weet hoe makkelijk het is om zelf een chutney te maken al helemaal. Een chutney staat vaak een uurtje te pruttelen, maar je hoeft er niet bij te blijven staan, hè! De geur die vrijkomt veranderd van scherp en zuur naar zoet en kruidig. Dat is wat warmte en tijd met ingrediënten doet. Alleen voor de geur al zou je met regelmaat een paar potjes appelchutney of een andere variant willen maken.
Appelchutney is door de bereiding met suiker en azijn lang houdbaar. Een goed gesloten potje is tot wel een jaar lang houdbaar, je kunt de bewaartijd vergelijken met een zelfgemaakte jam. Ideaal om op voorraad te hebben dus.
Varieer met smaken
Als je eenmaal begint met het maken van appelchutney ga je steeds meer experimenteren. Echt fout gaat het bijna nooit. Hier volgen enkele ideeën om een appelchutney te creëren die weer heel anders is. Volg je gevoel dan komt het vast goed.
- Gebruik andere appels voor de appelchutney.
- Voeg er chilivlokjes of een vers pepertje aan toe.
- Gebruik meer gember en voeg er nog extra gemberpoeder aan toe.
- Laat het mosterdzaad weg.
- Voeg een paar teentjes knoflook toe.
- Gebruik een gedeelte honing in plaats van suiker.
- Neem rode uien in plaats van witte.
- Gebruik bruine basterdsuiker voor een donkere appelchutney.
- Gebruik meer of minder suiker en azijn tot de voor jou perfecte smaak.
Appelchutney is een echte smaakbom
Appelchutney is perfect als bijgerecht of op bijvoorbeeld een kaasplankje. Hieronder enkele variaties waarbij appelchutney geweldig lekker is.
- Als bijgerecht bij vlees zoals varkensvlees, kip en wildgerechten.
- Op een kaasplankje, bijvoorbeeld met oude kaas, een lekkere brie of een geitenkaas.
- Op brood, maak met een enkel schepje appelchutney en een paar blaadjes sla van een eenvoudige boterham met kaas of ham een lekkere luxe sandwich boordevol smaak.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Appelchutney
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg appels (jonagold, elstar en/of golden delicious)
- 300 gram ui
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 400 gram gele basterdsuiker
- 250 ml appelazijn
- 2 theelepels zout
- 1 kaneelstokje
- 1 flinke theelepel kaneel
- 2 stuks steranijs
- 1/2 theelepel kardamom
- stukje verse gember 3 cm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appelchutney:
Snijd de ui in blokjes en bak ze met het zout in de olie mooi bruin en gaar.
Schil intussen de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes.
Voeg de mosterd toe aan de uien en bak dit even kort mee.
Voeg de appels toe en bak alles even krachtig door.
Voeg de suiker, de azijn en de rest van de specerijen en de gember in dunne plakjes toe.
Breng aan de kook en laat dit een uurtje zachtjes pruttelen. Doe geen deksel op de pan, de appelchutney moet een beetje indikken.
Zet 4 schone potjes klaar met een goed afsluitbare deksel.
Haal het kaneelstokje, de gember, de steranijs uit de chutney.
Schep de hete appelchutney in de potjes, veeg de randen goed schoon en draai de deksel op de potjes. Laat afkoelen.
Geniet van de appelchutney bij de maaltijd of borrel!
Tafel lekker !!