Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus Jam en chutney

Appelchutney maak je makkelijk zelf

Met een paar eenvoudige ingrediënten maak je thuis een geweldig lekkere appelchutney

Connie Derks door Connie Derks
in Jam en chutney
0
Appelchutney

Appelchutney – Heb je nog appels liggen die beginnen te rimpelen en eigenlijk op moeten? Maak daar dan eens appelchutney van. Het is een leuke bezigheid met een lekker resultaat. Als je die zelfgemaakte appelchutney dan in mooie glazen potjes doet, heb je meteen een leuk cadeau. Leuk om te geven en origineler dan het bekende bosje bloemen.

Appelchutney een hartige zoet/zure jam van appels

Chutneys zijn er in heel veel soorten en kunnen van zowel fruit als groenten gemaakt worden. Het wordt gemaakt van een of meerdere soorten groente en/of fruit, specerijen, suiker en azijn. In de appelchutney zitten natuurlijk appels, dit kunnen meerdere soorten zijn. Verder zitten er nog uien, een beetje gember, kaneel, steranijs en kardamom in als specerijen. Als je dit samen zachtjes laat koken, krijg je een lekker mengsel dat je bij heel veel gerechten kunt serveren.

De magie van tijd en warmte

Je ziet ze vaak in kaasspeciaalzaken of bij de slager, kleine potjes met chutney met een prijs waar je soms van schrikt. Als je weet hoe makkelijk het is om zelf een chutney te maken al helemaal. Een chutney staat vaak een uurtje te pruttelen, maar je hoeft er niet bij te blijven staan, hè! De geur die vrijkomt veranderd van scherp en zuur naar zoet en kruidig. Dat is wat warmte en tijd met ingrediënten doet. Alleen voor de geur al zou je met regelmaat een paar potjes appelchutney of een andere variant willen maken.

Appelchutney is door de bereiding met suiker en azijn lang houdbaar. Een goed gesloten potje is tot wel een jaar lang houdbaar, je kunt de bewaartijd vergelijken met een zelfgemaakte jam. Ideaal om op voorraad te hebben dus.

Varieer met smaken

Als je eenmaal begint met het maken van appelchutney ga je steeds meer experimenteren. Echt fout gaat het bijna nooit. Hier volgen enkele ideeën om een appelchutney te creëren die weer heel anders is. Volg je gevoel dan komt het vast goed.

  • Gebruik andere appels voor de appelchutney.
  • Voeg er chilivlokjes of een vers pepertje aan toe.
  • Gebruik meer gember en voeg er nog extra gemberpoeder aan toe.
  • Laat het mosterdzaad weg.
  • Voeg een paar teentjes knoflook toe.
  • Gebruik een gedeelte honing in plaats van suiker.
  • Neem rode uien in plaats van witte.
  • Gebruik bruine basterdsuiker voor een donkere appelchutney.
  • Gebruik meer of minder suiker en azijn tot de voor jou perfecte smaak.

Appelchutney is een echte smaakbom

Appelchutney is perfect als bijgerecht of op bijvoorbeeld een kaasplankje. Hieronder enkele variaties waarbij appelchutney geweldig lekker is.

  • Als bijgerecht bij vlees zoals varkensvlees, kip en wildgerechten.
  • Op een kaasplankje, bijvoorbeeld met oude kaas, een lekkere brie of een geitenkaas.
  • Op brood, maak met een enkel schepje appelchutney en een paar blaadjes sla van een eenvoudige boterham met kaas of ham een lekkere luxe sandwich boordevol smaak.
appels

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Appelchutney

Porties: 4 potjes
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg appels (jonagold, elstar en/of golden delicious)
  • 300 gram ui
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 400 gram gele basterdsuiker
  • 250 ml appelazijn
  • 2 theelepels zout
  • 1 kaneelstokje
  • 1 flinke theelepel kaneel
  • 2 stuks steranijs
  • 1/2 theelepel kardamom
  • stukje verse gember 3 cm

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je appelchutney:

Snijd de ui in blokjes en bak ze met het zout in de olie mooi bruin en gaar.

Schil intussen de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes.

Voeg de mosterd toe aan de uien en bak dit even kort mee.

Voeg de appels toe en bak alles even krachtig door.

Voeg de suiker, de azijn en de rest van de specerijen en de gember in dunne plakjes toe.

Breng aan de kook en laat dit een uurtje zachtjes pruttelen. Doe geen deksel op de pan, de appelchutney moet een beetje indikken.

Zet 4 schone potjes klaar met een goed afsluitbare deksel.

Haal het kaneelstokje, de gember, de steranijs uit de chutney.

Schep de hete appelchutney in de potjes, veeg de randen goed schoon en draai de deksel op de potjes. Laat afkoelen.

Geniet van de appelchutney bij de maaltijd of borrel!

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin8TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Cranberry-appelchutney
Jam en chutney

Cranberry-appelchutney

perenchutney
Jam en chutney

Perenchutney

Pruimenchutney
Jam en chutney

Pruimenchutney van verse pruimen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!