• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus Jam en chutney

Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Bramenjam zelf maken is leuk en eenvoudig, zo proef je de zomer nog maanden later

Connie Derks door Connie Derks
in Jam en chutney
1
1
Bramenjam

Bramenjam zelf maken is een van die recepten waarmee je de zomer in een potje stopt. Met dit recept ga je  bramenjam zelf maken en daarvoor gebruik je verse bramen, eventueel zelfgeplukt of van de markt. Het leuke aan bramenjam zelf maken is dat je precies weet wat erin gaat. Geen onnodige toevoegingen, alleen fruit, citroen en suiker. Zo simpel kan het zijn. Bramenjam zelf maken is niet moeilijk en geeft je een voorraadje heerlijke jam om de rest van het jaar van te genieten. Serveer het op een boterham, in de yoghurt of gebruik het als vulling voor een taart of cake.

Bramenjam zelf maken is glutenvrij, lactosevrij en vegetarisch. Gebruik je geleisuiker op basis van pectine, dan is het zelfs vegan. Het is ook nog eens een budgetrecept als je de bramen zelf plukt of goedkope bramen op de markt koopt. Veel mensen kopen bramenjam kant-en-klaar in de winkel, maar bramenjam zelf maken is echt de moeite waard. Je proeft het verschil meteen. Bovendien kun je de jam precies zo zoet maken als jij lekker vindt. Het bramenseizoen is hét moment om ermee aan de slag te gaan. Binnen een half uurtje staat je keuken vol potjes zomerse jam. Bramenjam zelf maken is een leuk project voor een vrije middag en je hebt er maandenlang plezier van.

Bramenjam zelf maken

Porties:4 potjes
Voorbereiding:5 minuten
Bereiding:25 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg bramen
  • sap van 1 citroen
  • 1 kg geleisuiker 1:1

Zo kun je bramenjam zelf maken:

Spoel je potjes om met kokend water en zet ze omgekeerd op een theedoek weg. Droog ze niet af. Spoel indien nodig de bramen kort af. Doe ze in een grote pan en voeg er de geleisuiker en het sap van de citroen aan toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten goed doorkoken. Je kunt er nu voor kiezen om de vruchten heel te laten of er de staafmixer in te zetten voor een meer egale jam. Laat de bramenjam na het pureren nog even doorkoken om er de lucht uit te koken. Zo blijft de jam langer goed.

Verdeel de kokend hete jam over 4 -6 zeer schone jam potjes en maak ze zo vol mogelijk. Draai er direct de deksel op en zet ze op zijn kop weg. Laat afkoelen. Deze bramenjam is gesloten buiten de koelkast een jaar houdbaar mits je schoon gewerkt hebt en gave potten en deksels gebruikt.

Serveer de bramenjam op een boterham, in de yoghurt of smeer er een laagje van in een taart of op een plakje cake.

Tafel lekker !!

Niveau: Makkelijk
Dieet: Vegan, Glutenvrij, Lactosevrij, Vegetarisch
Kooktechniek: Inmaken, Koken
Kooktijd: 15-30 minuten
Verse ingrediënten: Bramen

Bramenjam zelf maken is een mooie manier om je keukenkastje te vullen met iets eigens. Het is niet alleen glutenvrij en lactosevrij, maar ook vegetarisch en vaak vegan, zolang je let op de ingrediënten van je geleisuiker. Met een grote bak verse bramen kun je vaak goedkoper uit zijn dan met kant-en-klare potjes uit de winkel. Je bepaalt zelf de zoetheid en je gebruikt geen kunstmatige toevoegingen. Zorg dat je schone potjes hebt, dit is echt belangrijk voor de houdbaarheid. Een simpele truc is om de potjes na het vullen op de kop te zetten. Zo sluit de deksel vacuüm en kun je de bramenjam maanden bewaren.

Gebruik seizoensfruit en pluk de bramen zelf voor een echt budgetrecept. Hoe leuk is het om iemand een potje zelfgemaakte jam te geven? Een lintje erom en klaar! Gebruik altijd bramen die echt rijp zijn, dat geeft de beste smaak.

Een vleugje citroen zorgt voor wat frisheid en maakt de jam net wat spannender.

Je kunt de jam grof houden met stukjes vrucht of juist helemaal glad maken met een staafmixer. Allebei even lekker.

Serveer de bramenjam op vers brood, een knäckebröd of roer een lepeltje door een kommetje dikke yoghurt. Ook een simpel cakeje krijgt een oppepper met een laagje jam ertussen. Restjes kun je invriezen als je geen potjes meer hebt, al is het juist leuk om een voorraad aan te leggen. Zo geniet je ook in de winter nog van de smaak van zomerbramen. Bramenjam zelf maken is misschien even een klusje, maar je krijgt er veel voor terug. Smaak, plezier en iets om trots op te zijn.

Bramenjam zelf maken

Porties: 4 potjes
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg bramen
  • sap van 1 citroen
  • 1 kg geleisuiker 1:1

Bereidingswijze van dit recept

Spoel je potjes om met kokend water en zet ze omgekeerd op een theedoek weg. Droog ze niet af. Spoel indien nodig de bramen kort af. Doe ze in een grote pan en voeg er de geleisuiker en het sap van de citroen aan toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten goed doorkoken. Je kunt er nu voor kiezen om de vruchten heel te laten of er de staafmixer in te zetten voor een meer egale jam. Laat de bramenjam na het pureren nog even doorkoken om er de lucht uit te koken. Zo blijft de jam langer goed.

Verdeel de kokend hete jam over 4 -6 zeer schone jam potjes en maak ze zo vol mogelijk. Draai er direct de deksel op en zet ze op zijn kop weg. Laat afkoelen. Deze bramenjam is gesloten buiten de koelkast een jaar houdbaar mits je schoon gewerkt hebt en gave potten en deksels gebruikt.

Serveer de bramenjam op een boterham, in de yoghurt of smeer er een laagje van in een taart of op een plakje cake.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Curd van verse frambozen
Jam en chutney

Curd van verse frambozen voor in taart of op brood

Rode bessengelei
Jam en chutney

Rode bessengelei maken van verse rode bessen

Frisse lemoncurd van eidooiers voor taart, toetjes of ontbijt
Jam en chutney

Frisse lemoncurd van eidooiers voor taart, toetjes of ontbijt

Jam met minder suiker
Ontbijt

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

Cranberry-appelchutney
Jam en chutney

Cranberry-appelchutney

perenchutney
Jam en chutney

Perenchutney

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!