Bramenjam zelf maken – In een paar stappen kun je met dit recept van verse bramen de heerlijkste bramenjam, confituur of fruitspread voor bij het ontbijt maken.
Bramen
Er zijn van die seizoenen waar je naar uitkijkt, en het bramenseizoen is er daar een van. Wildplukkers gaan in de zomermaanden op pad om overal verse bramen te kunnen plukken. In parken, maar ook vanuit bootjes, je vindt die bramen dan echt overal. En ook in de winkels zijn de bramen een stuk goedkoper in het hoogseizoen. Alle reden dus om daar een heerlijke pot bramenjam van te maken waar je later in het seizoen heel veel plezier van gaat hebben. Het recept voor die heerlijke jam van vers (zelfgeplukt) fruit vind je hieronder.
Bramenjam van de markt
Het is leuk om te zien hoe jam maken voor veel mensen een hobby is geworden. Je ziet die zelfgemaakte potjes jam in landwinkels en op soms hele primitieve kraampjes langs de weg. Zo leuk! Maar toch blijft dat de jam van een ander. Met dit recept van bramenjam ga je dus zelf die jam maken. Daar wordt je ontbijt echt leuker van! Dus ga lekker bramen plukken of koop goedkope bramen op de markt om jam te maken. Je kunt de jam zo zoet maken als je zelf wil. Wil je minder zoete jam dan vind je op Lekker Tafelen een basisrecept.
Knäckebröd met bramenjam, maar ook….:
Lekker ontbijten met knäckebröd met een beetje boter en een flinke laag zelfgemaakte bramenjam. Daar wordt toch iedereen graag voor wakker? Maar het kan ook anders. Een dikke yoghurt of hangop wordt echt een smaakfeestje als je er een lepel bramenjam in doet, misschien met ook nog een beetje honing. Yoghurt, honing en bramen zijn echt een zalige combinatie. Het houdt overigens echt niet op bij het ontbijt. Gebruik bramenjam in taarten. Denk aan kwarktaart of yoghurttaart. En als je dan toch bramenjam gaat maken, maak dan genoeg, want het past uitstekend bij (slag)roomijs. En op pannenkoeken! Kortom, met dit recept voor zelfgemaakte bramenjam moet je echt aan de slag. Hoe leuk is het om een potje cadeau te geven op de verjaardag van je vrienden?
Bramen; met deze recepten ontdek je meer
Een handje bramen in de yoghurt als ontbijt, een taartje met bramen, of een bramensaus over de pudding. Dit kun je o.a. met verse bramen.
Bramenjam zelf maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg bramen
- sap van 1 citroen
- 1 kg geleisuiker 1:1
Bereidingswijze van dit recept
Bramenjam zelf maken doe je zo:
Spoel je potjes om met kokend water en zet ze omgekeerd op een theedoek weg. Droog ze niet af. Spoel indien nodig de bramen kort af. Doe ze in een grote pan en voeg er de geleisuiker en het sap van de citroen aan toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten goed doorkoken. Je kunt er nu voor kiezen om de vruchten heel te laten of er de staafmixer in te zetten voor een meer egale jam. Laat de bramenjam na het pureren nog even doorkoken om er de lucht uit te koken. Zo blijft de jam langer goed.
Verdeel de kokend hete jam over 4 -6 zeer schone jam potjes en maak ze zo vol mogelijk. Draai er direct de deksel op en zet ze op zijn kop weg. Laat afkoelen. Deze bramenjam is gesloten buiten de koelkast een jaar houdbaar mits je schoon gewerkt hebt en gave potten en deksels gebruikt.
Serveer de bramenjam op een boterham, in de yoghurt of smeer er een laagje van in een taart of op een plakje cake.
Tafel lekker !!