Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus Jam en chutney

Cranberry-appelchutney

Niet alleen lekker bij een oosterse maaltijd!

Redactie door Redactie
in Jam en chutney
0
Cranberry-appelchutney

Cranberry-appelchutney – In de winter zie je ze liggen op de groenteafdelingen van de supermarkten en bij de groenteboer. Van die mooie donkerrode bessen. Cranberry’s dus. Ze zien er heerlijk uit, maar rauwe cranberry’s eten is geen optie. Daar zijn ze veel te zuur voor. Maar wat doe je er dan mee? Bij wild en andere winterse gerechten wordt vaak cranberrycompote gegeten. Die kun je makkelijk zelf maken van verse cranberry’s, maar erg origineel is het niet, want dat is ongeveer het enige wat er mee gedaan wordt. Maar het kan natuurlijk leuker en lekkerder. Je vindt hier het recept voor een heerlijke cranberry-appelchutney. Die is erg lekker bij vlees, maar ook als dip op de kaasplank, of bij een oosterse maaltijd.

Wat is een chutney?

Chutney is oorspronkelijk een bijgerecht uit de keukens van landen als India en Pakistan. De basis van een recept voor een chutney is meestal een combinatie van fruit, groenten, kruiden en specerijen, aangevuld met azijn en suiker, die net zo lang gekookt worden tot ze een dikke saus met een jam-achtige structuur hebben. Er zijn geen strikte regels voor het maken van een chutney, dus de variaties en mogelijkheden zijn eindeloos. In India hebben ze ongetwijfeld geen cranberry’s, maar gegarandeerd je dat je met dit recept een prima cranberry-appelchutney mee kunt maken.

Cranberry-appelchutney geeft een explosie van smaken

Een cranberry-appelchutney heeft veel smaken in zich, zoet, zuur en pittig. Je kunt je dus voorstellen dat dat een explosie van smaken in je mond teweeg brengt. Cranberry en appels zijn fruitsoorten die vooral in het najaar en in de winter worden verkocht. De chutney doet het dan ook niet alleen goed bij oosterse gerechten, maar past ook heel goed bij allerlei soorten vlees en zeker ook bij wild.

Chutney maken en bewaren

Net als de meeste chutney is ook de cranberry-appelchutney best lang houdbaar. De suiker en de azijn in het recept werken als conserveringsmiddel. Ga daar dan ook niet aan sleutelen in het recept. Als je schoon werkt, en de potten die je gebruikt vacuüm getrokken en goed gesteriliseerd zijn, is de chutney zeker een paar maanden houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Een aangebroken pot bewaar je uiteraard in de koelkast.

Cranberry's

Cranberry’s; van zuur naar zoet!

Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!

Cranberry-appelchutney

Porties: ongeveer 2 potjes
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram verse cranberry's
  • 350 gram Jonagold appels
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram rode uien
  • 15 gram verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 kruidnagels
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 150 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 175 ml azijn
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je cranberry-appelchutney:

Schil de appels en snijd ze in stukjes.

Spoel de cranberry’s af in een vergiet onder de kraan.

Pers de sinaasappel.

Snipper de ui en hak de knoflook.

Snijd de peper in ringen.

Hak of rasp de gember.

Verhit de olie in een braadpan. Zet hierin de uien, de knoflook, de gember en de rode peper aan. Voeg dan de kaneel, de kruidnagels, de koriander en de komijn toe en bak ze even mee.

Doe de appel, de cranberry’s, de suiker, het zout, de azijn, het sinaasappelsap en de gembersiroop erbij. Breng dit aan de kook. Laat op een heel laag vuurtje 2,5 uur pruttelen met het deksel op de pan. Roer af en toe even in de chutney.

Haal het deksel van de pan en laat de chutney nog een half uurtje, of langer, als dat nodig is, inkoken. De chutney moet ongeveer de dikte van jam hebben.

Schep de hete cranberry-appelchutney daarna met een schone soeplepel over in de gesteriliseerde potten. Draai de deksels erop en laat ze afkoelen. Als je de potten na een half uurtje hoort ‘ploppen’ zijn ze vacuüm. Bewaar de potten in de, niet te warme, voorraadkast of in de koelkast. Aangebroken potten chutney bewaar je altijd in de koelkast.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

perenchutney
Jam en chutney

Perenchutney

Appelchutney
Jam en chutney

Appelchutney maak je makkelijk zelf

Pruimenchutney
Jam en chutney

Pruimenchutney van verse pruimen

Reacties 3

  1. Jo Gilijamse says:
    1 jaar geleden

    Een appel-abrikoos-rozijnen-cranberry compote. Appels heb ik uit eigen tuin – abrikozen en cranberries koop ik gedroogd allebei 2x 200 gram en rozijnen liefst donker én licht. De abrikozen en rozijnen en cranberries even een dag wellen in water. Afspoelen en de abrikozen in stukjes snijden.
    Voor een grote pan pers ik 5 citroenen en 5 sinaasappels uit. 3 tot 4 kilo appels in redelijke stukjes snijden – en in het sap doen – ze mogen later niet fijn koken !! doe er 2 zakjes vanillesuiker bij en nog een scheurtje vanille extract naar behoeven – meer suiker heb je niet nodig. Even alles laten koken tot de appels nog vast zijn ! tussendoor even iets doorroeren natuurlijk en erbij blijven 5 tot 10 minuten ? Dan stort ik de hele massa op een grote ruime schaal om snel af te laten koelen.
    Ideaal om ook in te vriezen in porties voor later ! Vitamines volop….

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Klinkt lekker, Jo, dankjewel voor het recept!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!