• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus Jam en chutney

Druivengelei – overvloed uit eigen tuin in een potje

Redactie door Redactie
in Jam en chutney
0
Druivengelei maken

Druivengelei – overvloed uit eigen tuin in een potje – Ken je dat? De buurman heeft een moestuin en opeens krijg je kilo’s courgettes van de brave man. Je zus heeft een stoofperen boom en voor je het weet zit je hele vriezer vol stoofperen. En dan heb ik zelf in mijn stadstuintje een constructie waar kiwi’s en druiven op groeien. Het zijn rassen die gekweekt zijn voor het Hollandse klimaat, dus doen ze het uitstekend in mijn Zuid-Westelijk gelegen postzegeltje tuin. Bij de eerste oogsten had ik de grootste moeite om te verzinnen wat ik met die overvloed aan druiven moest. Hoewel de smaak fantastisch is, zijn ze aan de kleine kant en hebben in verhouding veel en grote pitten. Verwerken is dus beter dan uit de hand opeten. Sinds vorig jaar ben ik aan het experimenteren geslagen en in dit recept deel ik mijn favoriete verwerking.

Druivengelei maken
Druivengelei maken
Druivengelei maken

Smaak

In Amerikaanse snoepjes of toetjes kom je wel eens de smaak ‘grape’ tegen. In Nederland ken ik niets dat ‘met druivensmaak’ aangeboden wordt. En de Amerikaanse varianten hebben een aroma dat ik nogal synthetisch vind overkomen. Dus wie schetste mijn verbazing toen ik de eerste oogst van mijn rode druiven uit eigen tuin proefde en de ‘grape-smaak’ zich onmiddellijk aan mijn opdrong. Maar dan natuurlijk subtieler en genuanceerder dan in de Amerikaanse zoetigheid. Niet alleen de smaak verbaasde mij, maar ook de volle zoetheid van het fruit. Zoveel zonuren hebben we in Den Haag ook weer niet. Maar mijn eigen druifjes zijn zo zoet dat ik aan de druivengelei geen grammetje suiker heb toegevoegd.

Geleren

In heel veel vruchten zit het stofje pectine dat bij verhitting in een zuur milieu zorgt voor binding. In het meeste fruit zit echter niet voldoende pectine om tot een mooie jam- of geleisubstantie te komen. Vandaar dat je het toevoegt. Geleisuiker is niets anders dan suiker met toegevoegde pectine. Maar mocht je wel binding, maar geen suiker willen, dan koop je bij een biologische winkel losse pectine poeder.

Druivengelei maken
Druivengelei maken

Druivengelei

  • 1 kg druiven (uit eigen tuin)
  • 5 gram pectine
  • eventueel suiker naar smaak

Laat de druiven even staan in een bak water, zodat alle kleine beestjes eruit komen drijven. Als je gekochte druiven gebruikt hoef je ze alleen maar te wassen. Laat de druiven uitlekken in een vergiet.

Ris de vruchten zorgvuldig van de takjes en doe ze in een pan met dikke bodem. Laat ze op een laag vuur ongeveer een uur pruttelen. Door het lage vuur hoef je geen vocht toe te voegen en door het lange pruttelen komt de pectine uit de schil en pitjes goed los.

Laat het mengsel afkoelen en duw het daarna door een zeef. Ik doe dat met enige kracht, waardoor de gelei niet helder is. Je zou het gezeefde mengsel eventueel nog een keer kunnen zeven door een kaasdoek voor een helder(der) resultaat.

Ik hield 650 gram druivenprut over. Breng de druivenprut aan de kook en voeg 5 gram pectine toe. 5 minuten door laten koken en overschenken in gesteriliseerde potten.

Op deze manier kun je de hele winter genieten van je oogst. De druivengelei is heerlijk als jam op een boterham of bij een toetje, maar je kunt de druivengelei ook heel goed serveren bij een kaasplankje.

Druivengelei maken
Druivengelei maken
Tags: Fruit
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Jam met minder suiker
Jam en chutney

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

Cranberry-appelchutney
Jam en chutney

Cranberry-appelchutney

perenchutney
Jam en chutney

Perenchutney

Appelchutney
Jam en chutney

Appelchutney maak je makkelijk zelf

Pruimenchutney
Jam en chutney

Pruimenchutney van verse pruimen

Bramenjam
Jam en chutney

Bramenjam zelf maken

Reacties 12

  1. Judith says:
    12 maanden geleden

    Leuk. Ga het eens proberen. Hoe lang is dit houdbaar?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      12 maanden geleden

      Ongeopend wel een jaar Judith, geopend ongeveer een maand in de koelkast.

      Beantwoorden
      • Judith says:
        11 maanden geleden

        Pitloze druiven even gekookt en wat agar agar aan toegevoegd. Zonder suiker en zonder te zeven heel goed te gebruiken door de granola 🙂

        Beantwoorden
  2. anne says:
    2 jaar geleden

    ik maak het doorgekookte en doorgezeefde sap dikker met een beetje maizena. Het geeft geen smaak af aan de druivengelei maar deze is wel niet meer te waterig.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuke tip Anne… vond je dit recept te waterig?

      Beantwoorden
  3. Marjon says:
    6 jaar geleden

    Ik heb het ook geprobeerd te maken, maar ik doe iets niet goed, denk ik. Het gaat toch om het sap? De velletjes en pitjes prut heb ik geproefd en weggegooid, dat smaakte niet lekker. Maar het sap is nog vloeibaar, echt druivensap, ik doe er nu maar gelatine velletjes in om het stevig te maken. Ik heb echt het recept gevolgd, wat doe ik nou verkeerd.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Dat is lastig te zeggen van een afstand Marjon, het gaat inderdaad om het sap dat overblijft. Heb je wel pectine toegevoegd?

      Beantwoorden
    • verloo anita says:
      5 jaar geleden

      tis niet de prut die je moet gebruiken wel het sap vond het ook raar dat zij spraken over prut maar dat zal holland zijn denk ik

      Beantwoorden
    • flint says:
      3 jaar geleden

      Je moet er naast de pectine geleisuiker bij doen anders krijg je geen vaste massa.

      Beantwoorden
  4. raf says:
    6 jaar geleden

    ik maakte het reeds van witte druif ras muscat sterke smaak
    ik gebruik het ook in de keuken voor sausjes bij bepaald wild

    Beantwoorden
  5. Gerda says:
    6 jaar geleden

    Ik ga dit zeker uitproberen de druiven staan te pruttelen, ik heb nu alleen de geleisuiker in huis,maar bij de volgende lading ( ik heb een volkstuin met een kas met druiven) vandaar, Dank je wel voor het recept

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      We zijn benieuwd of het lukt Gerda! Heerlijk toch die druiven van eigen teelt ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!