Perenchutney – Een heerlijke chutney, met de warme smaken van gember, kaneel en een vleugje steranijs. Zelf chutney maken is niet moeilijk en het hoeft ook niet altijd met allerlei exotische ingrediënten. Hieronder vind je een recept voor een heerlijke perenchutney. Gewoon gemaakt met Hollandse peren.
Perenchutney is heerlijk bij een stukje kaas
Steeds vaker zie je chutneys in allerlei smaken, vaak met de meest exotische fruitsoorten in het recept verwerkt. Maar ook met onze echte Hollandse peren kun je een zalige chutney maken. Door de toevoeging van gember, kaneel en steranijs wordt het een warm kruidige perenchutney die zalig is bij een stukje kaas van eigen bodem maar die ook bij veel buitenlandse kazen past. Daarnaast past de chutney ook prima bij allerlei oosterse gerechten als een curry. Je ziet, je kunt de leukste en de lekkerste dingen doen met heel gewone ingrediënten als Hollandse peren.
Chutney of jam; wat is het verschil?
Vaak wordt er gedacht dat chutney een soort jam is. Dat is echter niet het geval. Een jam wordt meestal gemaakt van fruit en suiker die samen worden ingekookt. Vaak wordt er geleisuiker aan toegevoegd voor de stevigheid. In het recept voor een chutney, ook voor de perenchutney, zit veel meer ingrediënten, vaak zoet, zuur en hartig door elkaar. Ook worden er kruiden in allerlei soorten aan zo’n recept toegevoegd. De stevigheid van chutney komt niet door het geleren, maar door het inkoken van het vocht tot bijna een stroop. Chutney is daardoor ook veel heftiger in smaak dan een jam.
Chutney bewaren
Het recept voor de perenchutney is voldoende om twee potjes te maken. Omdat je de ongeopende potjes maanden kunt bewaren, is het misschien handig om het recept te verdubbelen en wat meer te maken. Als je het potje eenmaal hebt geopend kun je de chutney nog twee weken in de koelkast bewaren.
Peren bij de borrel; met deze hapjes scoor je altijd
Als je een kaasje bij de borrel serveert, serveer dan ook peren bij de borrel. Dit is echt een geweldige combinatie voor op jouw hapjestafel.
Perenchutney
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram peer
- 300 gram ui
- 100 gram stemgember
- 2 eetlepels siroop van de gember
- 100 gram appelazijn
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 1 stokje kaneel
- 1 steranijs
- 1 snuf zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je perenchutney:
Schil de peren en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de ui. Snijd de gember ook in kleine stukjes en doe alles in een ruime pan.
Voeg er de rest van de ingrediënten aan toe en breng dit aan de kook. Roer goed door en laat dit op een heel zacht vuurtje garen. Doe geen deksel op de pan, want het vocht moet langzaam verdampen. Roer regelmatig door en zorg dat het niet aanbrandt. Verlies je te snel te veel vocht voeg dan eventueel nog iets water toe om aanbranden te voorkomen. Als de ui en de peer zacht zijn en het meeste vocht verdampt is is de chutney klaar.
Doe de hete chutney in schone jampotjes en schroef de deksel erop. Laat afkoelen. Door de hitte zal het potje met perenchutney vacuüm trekken. Op die manier kun je de perenchutney een aantal maanden bewaren. Eenmaal geopend is de chutney 2 weken houdbaar.
Serveer de perenchutney bijvoorbeeld met een stukje oude boerenkaas en roggebrood.
Tafel lekker !!