Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus Jam en chutney

Perenchutney

Die maak je gewoon van Hollandse peren

Connie Derks door Connie Derks
in Jam en chutney
0
perenchutney

Perenchutney – Een heerlijke chutney, met de warme smaken van gember, kaneel en een vleugje steranijs. Zelf chutney maken is niet moeilijk en het hoeft ook niet altijd met allerlei exotische ingrediënten. Hieronder vind je een recept voor een heerlijke perenchutney. Gewoon gemaakt met Hollandse peren.

Perenchutney is heerlijk bij een stukje kaas

Steeds vaker zie je chutneys in allerlei smaken, vaak met de meest exotische fruitsoorten in het recept verwerkt. Maar ook met onze echte Hollandse peren kun je een zalige chutney maken. Door de toevoeging van gember, kaneel en steranijs wordt het een warm kruidige perenchutney die zalig is bij een stukje kaas van eigen bodem maar die ook bij veel buitenlandse kazen past. Daarnaast past de chutney ook prima bij allerlei oosterse gerechten als een curry. Je ziet, je kunt de leukste en de lekkerste dingen doen met heel gewone ingrediënten als Hollandse peren.

Chutney of jam; wat is het verschil?

Vaak wordt er gedacht dat chutney een soort jam is. Dat is echter niet het geval. Een jam wordt meestal gemaakt van fruit en suiker die samen worden ingekookt. Vaak wordt er geleisuiker aan toegevoegd voor de stevigheid. In het recept voor een chutney, ook voor de perenchutney, zit veel meer ingrediënten, vaak zoet, zuur en hartig door elkaar. Ook worden er kruiden in allerlei soorten aan zo’n recept toegevoegd. De stevigheid van chutney komt niet door het geleren, maar door het inkoken van het vocht tot bijna een stroop. Chutney is daardoor ook veel heftiger in smaak dan een jam.

Chutney bewaren

Het recept voor de perenchutney is voldoende om twee potjes te maken. Omdat je de ongeopende potjes maanden kunt bewaren, is het misschien handig om het recept te verdubbelen en wat meer te maken. Als je het potje eenmaal hebt geopend kun je de chutney nog twee weken in de koelkast bewaren.

peren op de borrelplank

Peren bij de borrel; met deze hapjes scoor je altijd

Als je een kaasje bij de borrel serveert, serveer dan ook peren bij de borrel. Dit is echt een geweldige combinatie voor op jouw hapjestafel.

Perenchutney

Porties: 2 potjes
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram peer
  • 300 gram ui
  • 100 gram stemgember
  • 2 eetlepels siroop van de gember
  • 100 gram appelazijn
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 1 stokje kaneel
  • 1 steranijs
  • 1 snuf zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je perenchutney:

Schil de peren en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de ui. Snijd de gember ook in kleine stukjes en doe alles in een ruime pan.

Voeg er de rest van de ingrediënten aan toe en breng dit aan de kook. Roer goed door en laat dit op een heel zacht vuurtje garen. Doe geen deksel op de pan, want het vocht moet langzaam verdampen. Roer regelmatig door en zorg dat het niet aanbrandt. Verlies je te snel te veel vocht voeg dan eventueel nog iets water toe om aanbranden te voorkomen. Als de ui en de peer zacht zijn en het meeste vocht verdampt is is de chutney klaar.

Doe de hete chutney in schone jampotjes en schroef de deksel erop. Laat afkoelen. Door de hitte zal het potje met perenchutney vacuüm trekken. Op die manier kun je de perenchutney een aantal maanden bewaren. Eenmaal geopend is de chutney 2 weken houdbaar.

Serveer de perenchutney bijvoorbeeld met een stukje oude boerenkaas en roggebrood.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin30TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Cranberry-appelchutney
Jam en chutney

Cranberry-appelchutney

Appelchutney
Jam en chutney

Appelchutney maak je makkelijk zelf

Pruimenchutney
Jam en chutney

Pruimenchutney van verse pruimen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!