• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus Jam en chutney

Pruimenchutney van verse pruimen

Een explosie van smaken!

Redactie door Redactie
in Jam en chutney
1
Pruimenchutney

Pruimenchutney – Stel je een smaakmaker voor die bij elke hap die je neemt, een ware explosie van smaken teweeg brengt. Dat gebeurt er als je een pruimenchutney eet.

Dit is chutney

Chutney komt oorspronkelijk uit de keukens van landen als India en Pakistan. De basis van chutney bestaat vaak uit een combinatie van fruit, groenten, kruiden en specerijen, die net zo lang gekookt worden tot ze een smaakvolle en dikke saus vormen. De variaties zijn eindeloos, van zoet tot pittig tot hartig. Het is een mix van smaken en texturen die een harmonieus geheel vormen.

Je kunt dus een chutney maken van bijna alle soorten groenten, fruit en specerijen. Jouw creativiteit is dus het belangrijkste als je een chutney op tafel zet. Er zijn geen strikte regels die je hoeft te volgen, de mogelijkheden om te experimenteren zijn dan ook eindeloos.

Zelf een pittige pruimenchutney maken

Ga dus eens aan de slag met dit heerlijke recept voor een pittige pruimenchutney. Natuurlijk gemaakt van verse pruimen, want dat blijft toch echt het lekkerste. Welk pruimenras je gebruikt, dat mag je helemaal zelf uitkiezen, ze zijn allemaal geschikt.

De chutney is heerlijk bij een oosterse maaltijd, maar misstaat zeker ook niet bij een kaasplankje of een vleesgerecht. Maar smeer ook maar eens een lepeltje op een bruine boterham met kaas, je weet niet wat je proeft!

Chutney is een mix van smaken en texturen die een harmonieus geheel vormen

Jouw variant

De pruimenchutney wordt, als je het recept precies volgt, behoorlijk pittig. Hoeft dat voor jou niet? Pas de hoeveelheid peper dan aan. Laat de groene peper weg, of laat de cayennepeper weg of verminder de hoeveelheid. Vervang ze eventueel door wat versgemalen zwarte peper.

Pruimenchutney bewaren

Het recept is genoeg voor ongeveer 4 potjes. Dat lijkt veel, maar door de flinke hoeveelheid suiker en azijn is de pruimenchutney best lang houdbaar. Als je schoon werkt, met gesteriliseerde potten, die na he sluiten vacuüm trekken, dan kun je de chutney ongeopend wel een paar maanden buiten de koelkast bewaren. Bewaar aangebroken potten pruimenchutney in de koelkast.

verse pruimen

Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland

Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.

Pruimenchutney

Porties: 4 potten
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1,5 kilo gewassen pruimen, ontpit
  • 400 gram uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 30 gram verse gember geraspt of fijn gesneden
  • 1 groene chilipeper, zonder zaad, in ringen
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 0,5 theelepel kaneelpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 4 kruidnagels
  • 300 gram suiker
  • 15 gram zout
  • 350 ml azijn

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je pruimenchutney:

Snijd de pruimen in stukjes.

Verhit de olie in een flinke pan. Zet hierin de uien, de knoflook, de gember en de groene chilipeper aan. Voeg dan de kaneel, de koriander, de komijn, de cayennepeper en de kruidnagels toe en bak ze even mee.

Doe de pruimen, de suiker, het zout en de azijn erbij en breng aan de kook. Laat op een heel laag vuurtje 2,5 uur pruttelen met het deksel op de pan. Roer af en toe in de pruimenchutney.

Haal het deksel van de pan en laat de chutney nog een half uurtje, of langer als dat nodig blijkt, inkoken. Chutney moet ongeveer de dikte van jam hebben.

Schep de hete pruimenchutney daarna met een schone soeplepel over in de gesteriliseerde potten. Draai de deksels erop en laat ze afkoelen. Als je de potten na een half uurtje hoort ‘ploppen’ zijn ze vacuüm. Bewaar de potten in de, niet te warme, voorraadkast of in de koelkast. Aangebroken potten pruimenchutney bewaar je altijd in de koelkast.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Cranberry-appelchutney
Jam en chutney

Cranberry-appelchutney

perenchutney
Jam en chutney

Perenchutney

Appelchutney
Jam en chutney

Appelchutney maak je makkelijk zelf

Bramenjam
Jam en chutney

Bramenjam zelf maken

Rode bessengelei
Jam en chutney

Rode bessengelei, een zoetzuur genot

abrikozenjam met rode peper
Jam en chutney

Abrikozenjam met rode peper

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief