Rode bessengelei – Een prachtige rode gelei bomvol smaak. Heerlijk op een beschuitje als ontbijt of in je bakje yoghurt of vla. Rode bessengelei is ook erg lekker op de borrelplank voor bij de kaas of een plakje paté. Rode bessengelei wordt ook vaak in wildgerechten gebruikt. Kortom, maak gebruik van het seizoen en geniet het hele jaar door van de prachtige rode gelei.
Rode bessen, trosjes vol met smaak
In de periode van eind juni tot augustus is er weer volop Nederlands zachtfruit en daar horen ook de rode bessen bij. Rode bessen zijn soms vrij lastig verkrijgbaar en verdienen echt meer waardering. Ze zijn geweldig lekker en friszuur en je kunt ze bij zowel zoete als hartige gerechten gebruiken.
Over het algemeen zijn ze erg prijzig, maar als ze volop in het seizoen zijn, kun je ze soms kopen voor een leuke prijs. Profiteer daar dan van en koop een paar bakjes van die lekkere rode bolletjes om er rode bessengelei van te maken. Misschien ben je een van de gelukkige en heb je wel een paar struiken in de tuin en pluk je je eigen rode bessen. Die gelei kun je op zoveel manieren gebruiken dat je het jaar daarna waarschijnlijk meer gelei gaat maken.
Bessen rissen een leuk klusje voor de kinderen
Was de rode bessen voor je ze gaat rissen om zoveel mogelijk smaak te behouden. Daarna kun je ze rissen met een vork. Dat doe je zo: steek het bovenste steeltje door de tanden van een vork en trek dan het steeltje omhoog. De besjes vallen van het steeltje en je houdt een leeg takje over. Superleuk, supermakkelijk.
Schilletjes en pitjes zo verwijder je ze makkelijk
Rode bessen hebben heel veel kleine pitjes en een schilletje. Dit wil je niet in een rode bessengelei. Daarom kook je de bessen even kort voor om ze daarna te verwijderen. Pas wel op met het koken van de bessen, want ze willen wel eens knappen, dat kan spetteren en die spetters zijn heet.
Kook de bessen in 5-10 minuten helemaal stuk. Duw ze eventueel met een houten lepel kapot. Als alle besjes gesprongen zijn giet je de vruchtenpulp in een fijne zeef die je boven een andere pan hebt hangen. Duw alle sap uit de bessen en schud goed met de zeef zodat je zoveel mogelijk sap overhoudt.
De tip voor een heldere rode bessengelei
Wil je graag een heldere rode bessengelei? Duw de pulp dan niet door een zeef, maar leg een kaasdoek of een oude theedoek in de zeef. Ruik wel even of die niet naar wasmiddel ruikt en let erop dat de doek niet gewassen is met wasverzachter. Het is zonde als je gelei naar wasmiddel zou gaan smaken. Duw het sap niet door de doek, zet de zeef met de doek en de bessen een paar uur opzij om zo de zwaartekracht zijn werk te laten doen. Ga je persen dan zal je gelei niet meer helder worden.
De laatste stap, van bessensap naar bessengelei
Je hebt nu een mooi rood sap zonder pitjes en schilletjes. Van dat heerlijke verse bessensap maak je met geleisuiker de rode bessengelei. Er zijn heel veel soorten geleisuiker in omloop, voor rode bessen kies je het beste de 1:1 (een deel suiker en 1 deel sap), of de 1:2 (1 deel suiker en 2 delen sap). Kies liever niet voor nog minder suiker omdat de gelei dan te zuur wordt.
De hoeveelheid suiker bepaald voor een gedeelte de stevigheid van de gelei. De gelei heeft ongeveer een dag nodig om volledig stevig te worden. Je kunt een test doen door een paar druppels gelei op een koud bordje te laten vallen. Wil je de gelei steviger? Kook de rode bessengelei dan nog even langer door.
Rode bessen; heerlijke friszure smaakbommetjes
Zet die rode bessen eens in het zonnetje, die smaakbommetjes laten een gerecht helemaal opleven. Zelfs een kan water fleurt er van op.
Rode bessengelei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg rode bessen
- 250 ml water
- 500 gram geleisuiker 1:2
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een rode bessengelei:
Was de besjes als ze nog aan het steeltje zitten door ze kort af te spoelen met koud water.
Ris de besjes van de takjes en kook ze met het water in een ruime pan to ze allemaal stuk zijn. Duw ze eventueel kapot met een houten lepel.
Duw de pulp door een zeef of laat ze voor een heldere gelei uitlekken in een doek.
Was 4 jampotjes met deksel in heet water met een beetje backing soda. Spoel je met heet water na en laat omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
Weeg het overgehouden sap en pas daar de hoeveelheid geleisuiker op aan. Dit is afhankelijk van de soort geleisuiker je gebruikt.
Kook het sap met de geleisuiker ongeveer 5 minuten goed door.
Schenk de rode bessengelei in de jampotjes. Je kunt hiervoor eventueel een trechter gebruiken. Maak de potjes zo vol mogelijk en hou de randen schoon. Draai de deksel op de gelei en zet ze opzij om af te koelen. Je zult na een tijdje een plop horen. Dit is goed en betekent dat de deksel vacuüm is getrokken.
Bewaar de rode bessengelei op een koele donkere plaats.
Als je schoon gewerkt hebt, is de rode bessengelei tot een jaar houdbaar.
Tafel lekker !!