• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Kaassaus; van Hollandse kaas

Het recept voor een heerlijke ZELFGEMAAKTE en HOLLANDSE kaassaus

0
Kaassaus

Kaassaus – Als je een saus wilt serveren bij een heerlijke, vers gekookte maaltijd, dan serveer je daar toch zeker geen sausje uit een pakje bij? Begrijpelijk dat het makkelijk en snel is, maar je proeft altijd dat het uit een pakje komt. Dat doet toch echt geen recht aan het gerecht waar je wel heel veel aandacht aan hebt geschonken. De meeste sauzen zijn vrij makkelijk zelf te maken. En dat geldt ook voor het recept van de kaassaus van Hollandse kaas. Je maakt hem met volle melk, roomboter, een beetje room en vers geraspte kaas. Zo krijg je een echte, volle, kaassmaak!

Hollandse kaas

De kaassaus uit dit recept wordt gemaakt met twee verschillende Hollandse kazen. In dit geval een mengsel van oude boerenkaas en belegen Edammer. De oude boerenkaas geeft een lekkere pit aan het geheel. Houd je niet van oude kaas? Besef dan dat die wat genuanceerd wordt door de belegen kaas, de melk en de room die in de saus verwerkt zijn. Trouwens, die kaas, die rasp je toch zeker wel zelf? In de supermarkt liggen genoeg verschillende zakjes geraspte kaas, maar realiseer je dat dit gemalen kaasrestanten zijn, de korsten ontdaan van de plastic laag of kaas van afgekeurde kazen. Als je eens een stuk kaas koopt en dit zelf raspt, dan zul je het verschil wel proeven. Overigens is het vaak ook goedkoper om zelf kaas te raspen.

Tips bij het maken van kaassaus

In het recept zijn belegen Edammer en oude boerenkaas gebruikt. Je kunt dit natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. Kies wel kazen van ongeveer dezelfde rijpingstijden. Als je heel jonge kaas gebruikt zal de kaassaus veel minder kazig smaken.

Je kunt de kaassaus van tevoren maken. Je zult hem in dat geval waarschijnlijk wel met een scheut extra melk moeten verdunnen als je hem weer opwarmt, bij het afkoelen zal de kaassaus behoorlijk dik worden. Bewaar de kaassaus tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Serveer de kaassaus echt goed heet. Zodra de saus afkoelt zal hij indikken.

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!

Kaassaus

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 ml volle melk
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 4 eetlepels kookroom
  • 100 gram belegen Edammer kaas
  • 75 gram oude boerenkaas
  • een snuf witte peper
  • een snuf nootmuskaat
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kaassaus:

Smelt de boter in een sauspan, maar laat hem niet bruin worden. Voeg alle bloem in een keer toe en roer die met een rubberen spatel goed door de boter heen. Laat het mengsel 3 minuten bakken om de bloem te garen. Dit is echt belangrijk, anders smaakt de saus naar meel.

Roer dan de melk in scheutjes door het boter en bloemmengsel heen. Je zult zien dat er dan een saus ontstaat. Als je alle melk er door geroerd hebt laat je de saus een minuutje zachtjes doorkoken. Wel af en toe roeren.

Smelt vervolgens de geraspte kaas door de saus.

Breng de saus op smaak met wat witte peper en een snuf nootmuskaat. Voeg als dat nodig is een beetje zout toe.

Serveer de kaassaus direct en goed warm. Zelfgemaakte kaassaus is heerlijk over gekookte bloemkool, over asperges en over de pasta.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

    Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

  • Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

    Hartig en gezond: Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

  • Hapjes met brie

    Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

  • Cottage cheese pannenkoekjes

    Cottage cheese pannenkoekjes

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas; groot, mini of als lunchwrap

  • Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

    Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

  • Biefstuk met roquefortsaus

    Biefstuk met roquefortsaus; dat is smaak!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.