Kaassaus – Als je een saus wilt serveren bij een heerlijke, vers gekookte maaltijd, dan serveer je daar toch zeker geen sausje uit een pakje bij? Begrijpelijk dat het makkelijk en snel is, maar je proeft altijd dat het uit een pakje komt. Dat doet toch echt geen recht aan het gerecht waar je wel heel veel aandacht aan hebt geschonken. De meeste sauzen zijn vrij makkelijk zelf te maken. En dat geldt ook voor het recept van de kaassaus van Hollandse kaas. Je maakt hem met volle melk, roomboter, een beetje room en vers geraspte kaas. Zo krijg je een echte, volle, kaassmaak!
Hollandse kaas
De kaassaus uit dit recept wordt gemaakt met twee verschillende Hollandse kazen. In dit geval een mengsel van oude boerenkaas en belegen Edammer. De oude boerenkaas geeft een lekkere pit aan het geheel. Houd je niet van oude kaas? Besef dan dat die wat genuanceerd wordt door de belegen kaas, de melk en de room die in de saus verwerkt zijn. Trouwens, die kaas, die rasp je toch zeker wel zelf? In de supermarkt liggen genoeg verschillende zakjes geraspte kaas, maar realiseer je dat dit gemalen kaasrestanten zijn, de korsten ontdaan van de plastic laag of kaas van afgekeurde kazen. Als je eens een stuk kaas koopt en dit zelf raspt, dan zul je het verschil wel proeven. Overigens is het vaak ook goedkoper om zelf kaas te raspen.
Tips bij het maken van kaassaus
In het recept zijn belegen Edammer en oude boerenkaas gebruikt. Je kunt dit natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. Kies wel kazen van ongeveer dezelfde rijpingstijden. Als je heel jonge kaas gebruikt zal de kaassaus veel minder kazig smaken.
Je kunt de kaassaus van tevoren maken. Je zult hem in dat geval waarschijnlijk wel met een scheut extra melk moeten verdunnen als je hem weer opwarmt, bij het afkoelen zal de kaassaus behoorlijk dik worden. Bewaar de kaassaus tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Serveer de kaassaus echt goed heet. Zodra de saus afkoelt zal hij indikken.
Edammer kaas; over de hele wereld bekend!
Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!
Kaassaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml volle melk
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 4 eetlepels kookroom
- 100 gram belegen Edammer kaas
- 75 gram oude boerenkaas
- een snuf witte peper
- een snuf nootmuskaat
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaassaus:
Smelt de boter in een sauspan, maar laat hem niet bruin worden. Voeg alle bloem in een keer toe en roer die met een rubberen spatel goed door de boter heen. Laat het mengsel 3 minuten bakken om de bloem te garen. Dit is echt belangrijk, anders smaakt de saus naar meel.
Roer dan de melk in scheutjes door het boter en bloemmengsel heen. Je zult zien dat er dan een saus ontstaat. Als je alle melk er door geroerd hebt laat je de saus een minuutje zachtjes doorkoken. Wel af en toe roeren.
Smelt vervolgens de geraspte kaas door de saus.
Breng de saus op smaak met wat witte peper en een snuf nootmuskaat. Voeg als dat nodig is een beetje zout toe.
Serveer de kaassaus direct en goed warm. Zelfgemaakte kaassaus is heerlijk over gekookte bloemkool, over asperges en over de pasta.
Tafel lekker !!