• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

Een zalige saus van echte boter en verse scharreleieren

0
Klassieke eiersaus

Asperges horen bij het voorjaar, en een klassieke eiersaus maakt het helemaal af. Die twee gaan al jaren samen. Waarom? Omdat de smaken elkaar perfect aanvullen. Zowel asperges als eieren hebben een zachte, romige smaak die niet overheerst, maar juist zorgt voor balans.

Deze klassieke eiersaus is een eenvoudige emulsiesaus met pure ingrediënten: boter, eidooier, een beetje kookvocht en natuurlijk vers gekookt ei. Geen pakje, geen poedertje—gewoon zelf maken. En dat is echt minder ingewikkeld dan het lijkt.

Door de boter eerst te klaren—je verwarmt ‘m en giet alleen het heldere gedeelte af—krijg je een zachte, volle saus zonder gekke stukjes. De eidooiers klop je luchtig au bain-marie met wat kookvocht of lauw water. Daarna voeg je de boter al kloppend toe en roer je er het gekookte ei doorheen. Klaar.

Maak deze saus het liefst vlak voor het serveren. Hij is lastig op te warmen en verliest dan z’n romige textuur. Gelukkig staat-ie in een kwartiertje op tafel.

Gebruik verse scharreleieren en goede roomboter voor het beste resultaat. Je proeft écht het verschil. En wil je het afmaken? Strooi er wat fijngehakte bieslook of peterselie over. Serveer ‘m bij witte asperges met gekookte aardappels, ham of een stukje zalm. Dan heb je een bord vol voorjaar.

Maak ‘m een keer, en je wil nooit meer anders.

Asperge recepten

Aspergerecepten voor elk moment – van klassiek tot verrassend

Van klassiekers tot ovengerechten: een verzameling aspergerecepten met witte én groene asperges + tips over koken, bewaren en schillen.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Klassieke eiersaus voor asperges

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 hard gekookte eieren (8 minuten)
  • 125 gram roomboter
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels lauw warm water of kookvocht
  • zout en peper naar smaak
  • peterselie of bieslook naar wens

Bereidingswijze van dit recept

Smelt de roomboter en laat de eiwitdeeltjes bezinken, giet voorzichtig de boter in een ander kommetje. Zorg dat de eiwitdeeltjes achterblijven in je pannetje en je een mooie heldere boter overhoudt. (Dit noem je boter klaren.)

Snijd de gekookte eieren in grove stukken.

Doe de dooiers met het water in een kom en klop ze au bain-marie licht en luchtig. Je kunt hiervoor een handmixer gebruiken, maar je mag ook lekker los gaan met een handgarde.

Giet er als je eidooiers mooi stevig zijn al kloppend in een dun straaltje de boter bij zodat je een mooie saus krijgt.

Doe de in stukken gesneden ei door de saus en breng de saus op smaak met zout en peper.

Bestrooi de saus eventueel met gesneden bieslook of peterselie.

Je maakt de klassieke eiersaus voor asperges het liefst vlak voordat je hem serveert, omdat ze lastig op te warmen is.

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Gebakken rijst met ei

    Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

  • Spitskool met ei

    Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Het perfecte roerei maken

    Het perfecte roerei maken

  • Kaiserschmarrn

    Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

  • Uitsmijter

    Uitsmijter, verwen jezelf met een smakelijke lunch

  • Roerei met zalm

    Vers roerei met zalm voor ontbijt of lunch; iedereen lachend aan tafel

  • Avocado eisalade

    Avocado eisalade; voor ontbijt, lunch of borrel

  • Aardappelsalade met ei

    Aardappelsalade met ei

  • Eierkroketten

    Eierkroketten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.