• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Mango chutney zelf maken – Huisgemaakte chutney om lang te bewaren

Ontdek hoe je mango chutney zelf maakt – een kruidige, zoetzure smaakmaker die perfect past bij curry’s, kazen en meer

0
Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken is een heerlijke manier om de smaak van rijpe mango’s te vangen in een kruidige, zoetzure saus die past bij talloze gerechten. In plaats van te kiezen voor de standaard potjes uit de supermarkt, kun je met dit recept een veel rijkere smaak creëren. Het geheim zit in het langzaam laten pruttelen van de mango met specerijen zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Zo ontstaat er een chutney die perfect in balans is: fris, pittig en aromatisch. Je keuken vult zich met de geur van Indiase specerijen, waardoor het bereiden al een feestje op zich is.

Zelf mango chutney maken vraagt wat tijd en geduld, maar dat wordt rijkelijk beloond. Door de chutney langzaam te laten indikken en hem daarna nog een aantal weken te laten rijpen, ontwikkelt hij een intensere smaak die je niet in een kant-en-klaar product vindt. Mango chutney kun je serveren bij Indiase curry’s, gebruiken als dipsaus met papadums of zelfs combineren met kazen en paté. Met dit recept maak je een grote voorraad van ongeveer 1,5 liter, zodat je altijd een potje op voorraad hebt om je gerechten nét dat beetje extra te geven. Mango chutney maken is niet alleen makkelijk, maar ook een echte smaakmaker in de keuken.

Mango chutney zelf maken

Porties: Ongeveer 1,5 liter
Voorbereiding: 1440 minuten
Bereiding: 180 minuten
Wachttijd: 0 minuten
Totale tijd: 300 minuten

Ingrediënten:

  • 2 grote mango’s (in totaal 1300-1500 gram)
  • 1 eetlepel geraspte, verse gemberwortel
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram (lichtbruine) basterdsuiker
  • 2-3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
  • 3 kardemompeulen, licht gekneusd
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 3 groene peperkorrels, geplet
  • 125 ml natuurazijn
  • verse muntblaadjes (circa 15)
  • verse korianderblaadjes (van circa 5 takjes)

Zo kun je mango chutney zelf maken:

Maak de mango’s schoon en snijd ze in blokjes boven een grote kom. Meng de basterdsuiker door de mangoblokjes, dek af en zet de kom een nacht of een etmaal weg. De mango wordt nu als het ware voorgekookt in de suiker.

De volgende dag:

Verhit een koekenpan zonder vet en rooster de specerijen even kort tot de geuren vrijkomen. De specerijen zijn: kaneelstok, kruidnagel, kardemom, korianderzaad, peperkorrels, chilivlokken en desgewenst de komijnzaadjes en de mosterdzaadjes.

Doe de mango en de suiker in een grote pan met dikke bodem (braadpan) en voeg de geroosterde specerijen er samen met de rest van de ingrediënten aan toe. Roer alles om. Als je de pittigere variant maakt, doe je er ook de geroosterde komijn- en mosterdzaad bij en de gesnipperde ui. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna zo laag dat de massa zachtjes blijft pruttelen. Doe de deksel schuin op de pan en laat de chutney circa 3 uur lang zachtjes garen. Je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Controleer tussentijds wel even of de chutney niet aan begint te branden.

Haal de deksel van de pan en laat de mango chutney eventueel nog een half uur tot een uur verder inkoken/indikken. De mangochutney kan nu door een trechter in een schone (uitgekookte) weckpot overgedaan worden. Je kunt de chutney desgewenst vooraf of vlak voor gebruik nog iets fijner malen met een staafmixer.

Bewaar de mango chutney in de koelkast. Gebruik telkens een schone lepel om de benodigde hoeveelheid uit de pot te scheppen. Zo houd je de mango chutney heel lang goed en kun je er lekker langzaam van genieten!

Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Dieet

GlutenvrijLactosevrijVeganVegetarisch

Kooktechniek

InmakenStoven

Kooktijd

Langer dan 60 minuten

Verse ingrediënten

GemberKnoflookKorianderMango

Mango chutney zelf maken – Waarom zou je mango chutney zelf maken als je het ook kunt kopen in potjes? Wie thuis wel eens Indiase gerechten maakt, kent ze misschien wel, die glazen potjes met mango chutney uit de supermarkt. Iedereen heeft wel eens zo’n potje gekocht. Je moet ergens beginnen, nietwaar? Maar het kan beter. Veel beter. Mango chutney kun je makkelijk zelf maken. En het recept vind je hier!

Hoe moeilijk kan het zijn om mango chutney zelf te maken?

Het recept voor een kruidige mango chutney

Je kunt uit een hele berg recepten kiezen als je mango chutney zelf wilt maken. Maar welk recept kies je dan? Voor veel mensen is de factor tijd een belangrijk criterium. Alles moet snel, snel klaar te maken zijn. Maar het zou moeten gaan om de SMAAK! Met dit recept krijg je een heel kruidige en intens smakende chutney. Zo eentje die echt kan doorgaan voor een Indiase mango chutney.

Mango chutney maken volgens dit recept heeft maar één nadeel: je hebt een beetje geduld nodig

Geduld is een schone zaak!

Ten eerste moet de chutney langzaam gaar pruttelen. Je bent er om te beginnen zo’n 3 tot 4 uur aan kwijt en daarna komt het wachten! De chutney wint namelijk enorm aan smaak als je hem een week of vier, tot zelfs acht weken laat staan voor je hem gaat gebruiken. En dat dat niet makkelijk is, is wel duidelijk. Want als je eenmaal je eigen gebroddelde, aromatische mango chutney ruikt, dan wil je er het liefst meteen van gaan snoepen. Als je heel nieuwsgierig bent naar de smaak en echt niet kunt wachten met proeven, trakteer jezelf dan op een klein schoteltje. Doe de rest van de saus in een schone weckpot of jampotten en vertel jezelf dat je geduld beloond zal worden. De chutney wordt echt nog veel lekkerder!

Mango chutney wint enorm aan smaak als je deze 1, 4 of zelfs 8 weken laat staan voor gebruik

Zo eet je mango chutney

Mango chutney serveer je als bijgerecht bij een Indiase curry. Dat is ook lekker met naan. Of serveer het als makkelijk voorafje; als dip met gefrituurde papadum. Zo wordt het vaak aangeboden in Indiase restaurants. Ook buiten de Indiase keuken zijn er talloze toepassingen voor de chutney. Mango chutney met kaas, mango chutney met paté, mango chutney als smaakmaker bij je linzensoep of in de pompoensoep. Serveer de chutney eens als bijgerecht bij een Captain’s dinner of combineer het met platbrood van kikkererwtenmeel. Dat heet pudla besan of socca. Heerlijk bij geroosterde kip en ach, je vindt er vanzelf nog veel meer toepassingen voor.

Zo pas je het recept makkelijk aan naar jouw smaak

Wil je mango chutney zelf maken dan kun je kiezen uit allerlei recepten. Zure, zoete, kruidige en minder kruidige, grove en fijne chutneys, het is een kwestie van smaak welke chutney jij het lekkerst vindt. Je kunt hem heel makkelijk iets pittiger en kruidiger maken door toevoeging van 1 gesnipperde ui, ongeveer 1 theelepel komijnzaad en wat mosterdzaadjes. Of maak hem juist iets milder door weglating van die ingrediënten. Voordeel van dit recept is dat je niet per se met rijpe mango’s hoeft te werken. Neem mango’s die bijna rijp zijn, het fruit mag nog een beetje stevig aanvoelen.

Speel met smaken en creëer een pittigere of een mildere chutney

Bewaren en houdbaarheid van mango chutney

Zelfgemaakte mango chutney blijft verrassend lang goed, mits je hem op de juiste manier bewaart. Nadat je de chutney hebt ingekookt en in een schone, gesteriliseerde weckpot hebt gedaan, kun je hem in de koelkast wel zes maanden bewaren. Let erop dat je altijd een schone lepel gebruikt bij het uitscheppen, zodat er geen bacteriën in de pot komen. Hierdoor blijft de mango chutney niet alleen langer houdbaar, maar ook fris van smaak. Sommige mensen kiezen ervoor de chutney een paar weken te laten rijpen voordat ze hem gebruiken. Dit zorgt voor een vollere en diepere smaakbeleving.

Invriezen en restjes gebruiken

Heb je meer mango chutney gemaakt dan je binnen een paar maanden kunt opeten? Geen probleem, want mango chutney is uitstekend in te vriezen. Verdeel de chutney in kleine porties in diepvriesbestendige bakjes of zakjes, zodat je alleen kunt ontdooien wat je nodig hebt. Restjes chutney die nog in de koelkast staan, kun je bovendien verwerken in marinades voor vlees of groenten. Zo gaat er niets verloren en voeg je toch een exotisch tintje toe aan je gerechten.

Variaties op mango chutney

Er bestaan talloze variaties op mango chutney. Voeg extra chilipepers toe voor een pittige kick of maak hem juist zoeter met wat extra suiker. Experimenteer met specerijen zoals komijnzaad, mosterdzaad of fenegriek om de smaak aan te passen aan jouw voorkeur. Een andere populaire variant is mango chutney met rozijnen of gedroogde abrikozen voor een extra zoetzure dimensie. Zo maak je telkens weer een unieke mango chutney die past bij jouw gerecht of stemming.

Bij welke gerechten past mango chutney

Hoewel mango chutney traditioneel wordt geserveerd bij Indiase curry’s, zijn er veel meer mogelijkheden. Combineer mango chutney met gegrilde kip, lam of varkensvlees voor een fruitig-zoete tegenhanger van hartige smaken. Ook bij kaasplankjes is mango chutney een perfecte aanvulling, vooral in combinatie met blauwe kaas of oude Goudse kaas. Gebruik de chutney als spread op sandwiches of als sausje bij barbecuegerechten. Zelfs bij vegetarische gerechten zoals linzenstoofpotjes of gegrilde groenten komt mango chutney uitstekend tot zijn recht.

Dieetvriendelijke aanpassingen

Mango chutney is van nature al glutenvrij en kan eenvoudig vegan worden gemaakt, aangezien er geen dierlijke producten aan te pas komen. Voor wie suikervrij wil koken, kan de basterdsuiker gedeeltelijk worden vervangen door kokosbloesemsuiker of een natuurlijke zoetstof. Zo maak je een gezondere versie van mango chutney zonder in te boeten aan smaak. Met een paar kleine aanpassingen maak je de chutney dus geschikt voor verschillende diëten, zodat iedereen aan tafel kan meegenieten van deze heerlijke smaakmaker.

Mango chutney zelf maken

Porties: Ongeveer 1,5 liter
Bereidingstijd: 300 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 grote mango’s (in totaal 1300-1500 gram)
  • 1 eetlepel geraspte, verse gemberwortel
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram (lichtbruine) basterdsuiker
  • 2-3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
  • 3 kardemompeulen, licht gekneusd
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 3 groene peperkorrels, geplet
  • 125 ml natuurazijn
  • verse muntblaadjes (circa 15)
  • verse korianderblaadjes (van circa 5 takjes)

Bereidingswijze van dit recept

Maak de mango’s schoon en snijd ze in blokjes boven een grote kom. Meng de basterdsuiker door de mangoblokjes, dek af en zet de kom een nacht of een etmaal weg. De mango wordt nu als het ware voorgekookt in de suiker.

De volgende dag:

Verhit een koekenpan zonder vet en rooster de specerijen even kort tot de geuren vrijkomen. De specerijen zijn: kaneelstok, kruidnagel, kardemom, korianderzaad, peperkorrels, chilivlokken en desgewenst de komijnzaadjes en de mosterdzaadjes.

Doe de mango en de suiker in een grote pan met dikke bodem (braadpan) en voeg de geroosterde specerijen er samen met de rest van de ingrediënten aan toe. Roer alles om. Als je de pittigere variant maakt, doe je er ook de geroosterde komijn- en mosterdzaad bij en de gesnipperde ui. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna zo laag dat de massa zachtjes blijft pruttelen. Doe de deksel schuin op de pan en laat de chutney circa 3 uur lang zachtjes garen. Je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven. Controleer tussentijds wel even of de chutney niet aan begint te branden.

Haal de deksel van de pan en laat de mango chutney eventueel nog een half uur tot een uur verder inkoken/indikken. De mangochutney kan nu door een trechter in een schone (uitgekookte) weckpot overgedaan worden. Je kunt de chutney desgewenst vooraf of vlak voor gebruik nog iets fijner malen met een staafmixer.

Bewaar de mango chutney in de koelkast. Gebruik telkens een schone lepel om de benodigde hoeveelheid uit de pot te scheppen. Zo houd je de mango chutney heel lang goed en kun je er lekker langzaam van genieten!

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • snoep maken van vers fruit

    Snoep maken van vers fruit – perfect voor cadeautjes

  • kip tikka masala

    Kip tikka masala maken: zelfgemaakt smaakt altijd beter

  • Lamsbiefstuk met kruidenboter

    Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel

  • Baba ganoush

    Baba ganoush; een heerlijke traktatie van gepofte aubergine

  • Water met komkommer, munt en gember

    Een frisse kan water met komkommer munt en gember op tafel

  • salsa van ananas

    Salsa van ananas

  • Vleesreepjes

    Vleesreepjes in sticky gembersaus (van hamlappen)

  • pilav van pasta

    Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel verse groenten

  • Pesto Genovese

    Pesto Genovese van verse basilicum: simpel en onweerstaanbaar lekker

  • Kippenvleugels met limoen en gember

    Kippenvleugels met limoen en gember uit de oven of de airfryer

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.