Mango-yoghurtsaus – Sausjes kunnen een gerecht echt helemaal afmaken. En bij een barbecue, vleesfondue of gourmet horen zeker sausjes. Het nadeel van al die sausjes is dat ze vaak wel heel lekker zijn, maar iets minder gezond. Ze bevatten heel veel suiker en als ze met mayonaise gemaakt zijn, bevatten ze ook nog eens veel vet. We hebben een wat gezonder sausje voor je gemaakt met yoghurt. En er zit ook nog eens een lekker verse mango in. De mango-yoghurtsaus past goed bij veel vleesgerechten van de barbecue, zeker als ze een Oosters tintje hebben. Het is een lekkere toevoeging aan onze kipcurry spiesjes van de barbecue bijvoorbeeld. Maar ook als dipsausje voor rauwkost, of chips doet de mango-yoghurtsaus het prima.
Mango-yoghurtsaus; variatietips
Wij hebben voor de saus gebruikgemaakt van Griekse yoghurt met 10% vet. Vind je dat vetpercentage te hoog? Gebruik dan Griekse stijl yoghurt (Griekse yoghurt en Griekse stijl yoghurt is niet hetzelfde!) met 0% vet. Ook Turkse yoghurt en Bulgaarse yoghurt hebben een lager vetpercentage dan echte Griekse yoghurt. Kies in ieder geval wel voor een dikke yoghurt.
In het recept voor de mango-yoghurtsaus staat als ingrediënt verse mango vermeld. Gebruik ook echt een verse mango. Er worden ook diepgevroren mangoblokjes verkocht, en we snappen dat de verleiding groot is om daar voor te kiezen vanwege het gemak, maar een verse mango geeft echt een beter resultaat. En we hoeven je natuurlijk al helemaal niet uit te leggen dat verse mango veel lekkerder is dan diepvries!
Er is een klein beetje cassavesiroop (eventueel te vervangen door een schepje suiker of honing) aan de mango-yoghurtsaus toegevoegd. Wil je dat liever niet, laat het dan gewoon weg. Het is ook een beetje afhankelijk van hoe zoet de mango die je hebt, is. Soms is het helemaal niet nodig om een zoetmiddel toe te voegen. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een alternatieve zoetstof.
Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt
Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rijpe mango
- 4 flinke eetlepels Griekse yoghurt
- 1/2 theelepel kardemompoeder
- 1/4 theelepel komijnpoeder
- 1/2 rode chilipeper, zonder zaad
- *optioneel: 1 theelepel cassavesiroop (of honing, suiker of andere zoetstof)
- zout
- verder nodig: blender of staafmixer
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je mango-yoghurtsaus:
Schil de mango, haal het vruchtvlees van de pit en snijd het in stukjes.
Doe de stukjes mango, de Griekse yoghurt, de chilipeper, de kardemom, de komijn, een klein beetje zout en de cassavesiroop in de blender. Mix het geheel tot een gladde saus. Schenk de saus over in een schaaltje. Proef de saus en voeg, als dat nodig is, nog wat zout toe.
Je kunt de saus eventueel garneren met wat achtergehouden mango en chilipeper, wat gehakte koriander et cetera.
Bewaar de mango-yoghurtsaus tot je hem gaat gebruiken in de koelkast.
Tafel lekker !!
Ik wil graag deze saus maken, en er wat kerrie bij doen, maar ik heb geen mixer, wat kan ik in in plaats van een mixer gebruiken, dank u wel.
Je zou eventueel een blender kunnen gebruiken. Ik denk dat het zonder mixer of blender niet lukt om een gladde saus te krijgen, Martina.