• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Mousseline saus

Perfect bij vis en asperges

0
Mousseline saus

Mousseline saus – In maar twee stappen maak je van je hollandaise saus een heerlijke mousseline saus. Perfect bij vis en asperges.

De mousseline saus is wat onbekender, maar zeker niet minder lekker. De mousseline saus is een variatie op de klassieke hollandaise saus. Bij een mousseline saus voeg je namelijk geklopte room toe. Dit zorgt voor een romigere en zachtere smaak en structuur.

Waarbij serveer je een mousseline saus?

Een mousseline saus is ontzettend lekker bij allerlei vis- en aspergegerechten of een combinatie hiervan. Door de subtiele smaak overheerst de saus niet en is het een perfecte combinatie met de vis of asperges.

Handig om te weten

Mousseline saus, is net als hollandaisesaus, niet heel makkelijk te bewaren waardoor je hem het beste a la minute kunt maken. Als je de saus toch van tevoren wilt maken moet je deze afgedekt bewaren bij 40 graden. Tijdens het kloppen van de mousseline saus mogen de eidooiers niet warmer worden dan 70 graden! Probeer dit goed in de gaten te houden met bijvoorbeeld een thermometer. Als de eidooiers namelijk warmer worden dan 70 graden dan beginnen ze te stollen en gaat je saus in de schift. De saus moet wel warm (au bain-marie) geklopt worden, zo binden de eidooiers zich aan de boter.

saus maken op basis van eieren

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer

Mousseline saus

Porties: 300 ml mousseline saus (geschikt voor 2 personen)
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: Moeilijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 ml water
  • 100 ml azijn
  • 1 laurierblaadje
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 1 kleine fijngesnipperde sjalot
  • 3 eidooiers
  • 200 gram geklarificeerde boter
  • 100 ml slagroom

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de mousseline saus:

Zet het water en de azijn samen met het laurierblaadje, de gesnipperde sjalot en de gekneusde peperkorrels op het vuur en breng aan de kook.

Laat inkoken tot er nog maar 1/3 van het vocht over is. Zeef dit en laat afkoelen.

Zet een klein pannetje voor de helft gevuld met water op het vuur. Zorg dat het water net tegen de kook aan zit maar niet echt gaat koken. Plaats daarop een kommetje zodat je een au bain marie krijgt. Doe in het kommetje de eidooiers en de afgekoelde castric. Voeg ook een snufje zout toe. Klop dit vervolgens met een garde door elkaar.

Blijf constant kloppen en voeg ondertussen beetje bij beetje de geklaarde en vloeibare boter toe. Niet teveel in een keer want dan gaat het in de schift.

Door steeds langzaam aan beetjes geklaarde boter toe te voegen en dit ondertussen zachtjes te verhitten gaan de boter en eieren binden en merk je dat er een lobbige saus ontstaat. Controleer met de thermometer af en toe dat de temperatuur van de saus niet boven de 70 graden uit komt. Wanneer de saus lekker lobbig is en alle boter is opgenomen is deze klaar. Wanneer de saus te dik dreigt te worden kun je deze wat dunner maken met een scheutje water. Voeg dit ook weer langzaam aan toe terwijl je blijft kloppen.

( Voor bovenstaande stappen vind je hier een foto instructie )

Klop de slagroom op en zet apart. Doe dit voordat je de saus gaat kloppen.

Voeg als allerlaatste de geklopte room toe en spatel deze voorzichtig door de saus heen.

Serveer je mousseline saus direct.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • sint whoopie's

    Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

    Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • Versterkte wijnen sherry, port en madeira in de spotlight

    Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • gevuld broodje ei

    Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.