Paddenstoelensaus – De lekkerste paddenstoelensaus maak je zelf. Natuurlijk, een pot of een pakje is makkelijk. Maar is het ook echt lekker? Binnen een kwartier kun je met een goed recept zelf een makkelijke paddenstoelensaus maken van verse paddenstoelen. Dus waarom zou je dat niet doen. Die saus is erg lekker met gebraden of gegrild rund- of varkensvlees, maar dit recept past ook prima bij een tonijnmoot of een gebakken kipfilet. Maar weet je dat de saus ook heel geschikt is als pastasaus? Maak de dubbele hoeveelheid van het recept, kook er wat pasta bij en je hebt in no-time een makkelijke maaltijd op tafel staan.
Paddenstoelen kopen
In het najaar groeien ze uitbundig in onze natuur. Paddenstoelen. Ze zijn er in heel veel soorten en maten. Gelukkig hoef je voor de paddenstoelen, waar je een lekker recept voor paddenstoelensaus mee wilt gaan maken, niet tot het najaar te wachten. De meeste zijn namelijk het hele jaar rond verkrijgbaar in Nederland. Tegenwoordig vind je niet alleen champignons bij de groenteboer en supermarkt maar ook andere soorten paddenstoelen. Denk aan verschillende soorten zwammen, eekhoorntjesbrood en shiitake. Als je paddenstoelen koopt, let er dan op dat de paddenstoel helemaal heel is. En geen rimpels heeft of plekjes heeft van bijvoorbeeld vocht. Let ook op schimmel. Paddenstoelen die te lang en te vochtig worden bewaard kunnen makkelijk gaan schimmelen.
Paddenstoelen schoonmaken
Voor je paddenstoelensaus gaat maken moet je de paddenstoelen eerst schoonmaken. Paddenstoelen zijn soms wat vuil of hebben een droog uiteinde aan het steeltje. Was een paddenstoel nooit. Ze nemen namelijk veel water op, het zijn net sponzen. In plaats daarvan kun je beter het vuil eraf borstelen met een keukenpapiertje of, heel makkelijk, met een klein borsteltje dat speciaal bedoeld is om paddenstoelen schoon te maken Het droge deel van het steeltje snij je er gewoon af. Met die paddenstoelen kun je onder andere een heerlijke paddenstoelensaus maken.
Paddenstoelensaus van gemengde paddenstoelen
Welke paddenstoelen je voor de paddenstoelensaus gebruikt maakt niet zoveel uit. Om het recept te maken zijn gemengde paddenstoelen gebruikt. Maar welke soorten er in dat mengsel zitten hangt een beetje af van wat er te koop is, of waar jij voor kiest.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Paddenstoelensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram gemengde paddenstoelen
- 30 gram boter
- 2 eetlepels witte wijn
- 60 ml bouillon
- 1 eetlepel grove mosterd
- 200 ml kookroom
- zout en peper
- 1 eetlepel verse tuinkruiden
Bereidingswijze van dit recept
Een paddenstoelensaus maak je zo:
Maak de paddenstoelen schoon en snijd eventueel in kleine partjes zodat ze gelijk zijn in grootte.
Hak de tuinkruiden.
Smelt de boter in een koekenpan of hapjespan. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze zachtjes op een halfhoog vuur tot de paddenstoelen zacht zijn. Blijf goed roeren.
Voeg dan de wijn toe en blijf weer roeren tot die bijna verdampt is.
Dan de bouillon, de mosterd en de room toevoegen. Al roerend opnieuw aan de kook brengen en op een laag vuur 5 minuten doorkoken tot het iets ingekookt.
Breng de paddenstoelensaus op smaak met zout en peper en strooi er wat verse tuinkruiden over.
Tafel lekker !!