Pastasaus met champignons en mascarpone – Als je een liefhebber bent van romige pastasauzen, dan is dit een artikel dat je zeker zal interesseren. De saus uit het recept dat je hieronder vindt, is lekker romig, maar bij het klaarmaken ervan komt er geen room aan te pas. De pastasaus met champignons en mascarpone uit dat recept breng je op smaak met kaas. Klinkt dat bijzonder in jouw oren? Dat valt best mee, lees het recept er maar eens op na!
Kaas in plaats van room
Zoals je in de titel kunt lezen, gaan er in de pastasaus champignons en mascarpone. Mascarpone is een Italiaanse kaas die wordt gemaakt van koemelk. Hij wordt gemaakt door aan een room met een wat lager vetpercentage (lager dan 30%) wijnsteenzuur toe te voegen. Zo ontstaat er een witte, romige kaas met een dikke structuur en een volle smaak. Het is een kaas met een wat zoete smaak en de kans is dan ook groot dat je mascarpone vooral kent als een belangrijk ingrediënt bij het klaarmaken van een tiramisu. Maar mascarpone is veel veelzijdiger dan alleen als bestanddeel van zoete gerechten. Je kunt de kaas ook heel goed gebruiken om een romig accent aan hartige gerechten te geven. En waarin lukt dat beter dan in een pastasaus met champignons en mascarpone? Champignons passen natuurlijk heel goed in een romige saus, dus dat ze met mascarpone een topcombinatie vormen mag duidelijk zijn.
Variëren met pastasaus met champignons en mascarpone
Het recept van de saus is vegetarisch gehouden. Wil je wel graag vlees toevoegen? Bak dan wat spekjes uit en roer die door de saus. Blokjes ham zijn ook een prima optie. Wil je een wat luxere saus? Kleine kalfsgehaktballetjes passen ook heel goed in de pastasaus met champignons en mascarpone. Een heel andere variant, met een heel ander effect, bereik je door een eetlepel (of meer, naar smaak, maar overdrijf niet) van een goede truffelolie aan de saus toe te voegen. Kortom, je gaat dit recept vast vaker maken. Je kunt er veel kanten mee uit.
Pastasauzen met champignons
Als je zelf iets maakt, eet je beter en lekkerder! Ontdek de pastasauzen met champignons en je gaat de kant-en-klare pastasauzen saai vinden.
Pastasaus met champignons en mascarpone
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram witte champignons
- 1 flinke sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml bouillon (eventueel wat extra)
- 250 gram mascarpone
- 1 theelepel Worcestershire sauce
- zout en peper
- olijfolie
- 1 eetlepel gehakte verse tuinkruiden
- *75 gram geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastasaus met champignons en mascarpone:
Snijd de champignons in plakjes of als je kleine exemplaren hebt in partjes.
Snipper de sjalot.
Hak de knoflook.
Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak de sjalot in een minuut of 4 glazig.
Voeg de knoflook toe en bak die een minuut mee.
Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze gaar zijn en hun vocht hebben losgelaten.
Schenk de groentebouillon erbij en voeg de mascarpone toe. Blijf goed roeren tot je een romige saus hebt. Breng de pastasaus met champignons en mascarpone op smaak met zout en peper.
Kook wat pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bewaar wat van het kookvocht.
Meng de saus met de pasta. Als de saus te dik is, kun je wat kookvocht van de pasta toevoegen om hem te verdunnen.
Meng de verse kruiden door de pasta en serveer die direct. Geef er eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas bij of roer die door de saus.
Tafel lekker !!