Pastasaus met champignons en truffelolie – Om een lekkere saus voor je pastagerecht te maken heb je talloze mogelijkheden. En vaak wordt het dan toch het alom bekende recept voor Bolognese saus. Maar zou het niet leuk en lekker zijn om het eens anders te doen? Een witte saus is ook heerlijk bij pasta en wat past er nu beter in die witte saus dan champignons? Nu heb je een witte saus met champignons natuurlijk ook in talloze varianten. En een van die varianten is pastasaus met champignons en truffelolie. Krijg je al trek?
Kies jouw favoriete champignons
Champignonsaus maak je met champignons. Ja, duh… dat had je ongetwijfeld zelf al bedacht. Maar voor welke soort champignons ga je dan? Er zijn tenslotte meerdere soorten van het meest gegeten paddenstoeltje. Voor het recept dat werd gemaakt voor bovenstaande foto zijn witte champignons gebruikt. Die zijn prima geschikt voor de pastasaus met champignons en truffelolie. Houd je meer van kastanjechampignons? Geen probleem, die kun je ook heel goed gebruiken voor dit recept. De smaak van de bruine champignons is wat nootachtiger dan die van de witte. Daarnaast zit er wat minder vocht in de kastanjechampignons. Ze slinken dus een beetje minder tijdens het bakken.
Truffelolie doseren
Je maakt de pastasaus met champignons op smaak met truffelolie. Je ziet in de ingrediëntenlijst van het recept alleen ’truffelolie’ staan. Begrijpelijk dat je dat wat vaag vindt. Het is echter wat lastig aan te geven hoeveel je moet gebruiken. De smaak van truffel kan al snel te overheersend zijn en dat is niet de bedoeling. En niet elke truffelolie is even sterk van smaak. Begin dus met een heel klein beetje truffelolie. Denk aan een halve theelepel. Dat lijkt weinig, maar proef de saus eerst. Je kunt altijd meer toevoegen, tot de saus zo smaakt als jij dat wilt.
Pastasaus met champignons en truffelolie van tevoren maken
Je kunt dit gerecht makkelijk van tevoren klaarmaken. Laat de saus in dat geval afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Je hoeft de saus dan alleen nog maar op te warmen als je pasta hebt gekookt.
Pastasauzen met champignons
Als je zelf iets maakt, eet je beter en lekkerder! Ontdek de pastasauzen met champignons en je gaat de kant-en-klare pastasauzen saai vinden.
Pastasaus met champignons en truffelolie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram champignons
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 750 ml groentebouillon
- 100 ml slagroom
- truffelolie
- 1 theelepel gedroogde tijm of 2 theelepels verse
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastasaus met champignons en truffelolie:
Borstel de champignons schoon. Snijd ze in plakjes, of halve plakjes, naar gelang hoe groot ze zijn.
Snipper de sjalot.
Hak de knoflook fijn.
Verhit wat olie in een koekenpan. Bak hierin de champignons met de sjalot en de knoflook tot ze gaar zijn.
Smelt ondertussen in een andere pan de boter. Laat die niet bruin worden. Voeg in een keer alle bloem toe en laat die in drie minuten gaar bakken. Wel blijven roeren.
Voeg vervolgens in scheutjes de bouillon toe. Blijf roeren tot je een saus zonder klontjes hebt.
Schep het champignonmengsel en de tijm door de saus.
Voeg de room toe.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Voeg vervolgens een klein beetje truffelolie toe. (zie tekst)
Serveer de pastasaus met champignons en truffelolie met een pasta naar keuze.
Tafel lekker !!