• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Pastasaus van Parmezaanse kaas; plus variatietips

Een heerlijk kazige saus met verse tuinkruiden

Redactie door Redactie
in Saus
0
Pastasaus van Parmezaanse kaas

Pastasaus van Parmezaanse kaas – Til pastagerechten naar een ander niveau door er eens een heel andere saus bij te serveren. De tomatensauzen kent iedereen inmiddels wel en ook de pasta Carbonara verschijnt in menig huishouden regelmatig op tafel. Meestal bestrooid met een handvol Parmezaanse kaas. Weet je dat je van die kaas, ook een heerlijke saus kunt maken? Lekker romig en kazig van smaak en vol met verse tuinkruiden. Een heel simpele saus, maar wel vol smaak. Met het recept uit dit artikel maak je heel makkelijk zelf een pastasaus van Parmezaanse kaas.

Italiaanse pasta verdient Italiaanse kaas

Je kunt waarschijnlijk wel stellen dat de Parmezaanse kaas de bekendste is van alle Italiaanse kazen. De kaas, ook wel bekend als Parmigiano Reggiano wordt als sinds de middeleeuwen gemaakt in het noorden van Italië. De kaas dankt zijn naam aan de steden Parma en Reggio Emilia en wordt gemaakt van koemelk. Parmezaan is wereldwijd geliefd en wordt vaak gebruikt als topping op pastagerechten. Maar door zijn unieke smaak is de kaas ook heel geschikt om er een saus van te maken. Met dit recept kun je een lekker hartige pastasaus van Parmezaanse kaas maken. Die Parmezaan rasp je natuurlijk wel zelf. De kaaspoeder die in zakjes verkocht wordt is de naam Parmezaanse kaas niet echt waardig. Dus koop gewoon een stukje en neem de rasp ter hand.

Ook met een Pastasaus van Parmezaanse kaas kun je variëren

De pastasaus van Parmezaanse kaas is een heel eenvoudige saus. Dat maakt het recept heel geschikt om er andere ingrediënten aan toe te voegen, om zo makkelijk variaties te kunnen maken. Het is erg lekker om wat in reepjes gesneden zongedroogde tomaatjes op olie aan de saus toe te voegen. Wil je de saus wat gevulder? Voeg dan eens wat gebakken champignons aan het recept toe. Ook een handje heel fijn gesneden rauwe prei past er prima in.

Je kunt het recept voor de pastasaus van Parmezaanse kaas makkelijk van tevoren maken. Je hoeft dan alleen nog pasta te koken als je wilt gaan eten. Warm de saus op een laag vuurtje op en verdun hem met de extra groentebouillon als hij te dik is geworden na het afkoelen. Om de maaltijd compleet te maken kun je er een frisse, groene salade bij serveren.

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!

Parmezaanse kaas, dat is onbetwist de beroemdste Italiaanse kaas. Je gebruikt hem vast vaak in de keuken, maar wat weet jij van deze kaas?

Pastasaus van Parmezaanse kaas

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 125 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 500 ml groentebouillon + wat extra om te verdunnen
  • 100 ml kookroom
  • 2 eetlepels verse (Italiaanse) kruiden, orgenano, tijm, rozemarijn, salie, dragon
  • zwarte peper
  • 2 teentjes knoflook

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je pastasaus van Parmezaanse kaas:

Rasp de Parmezaanse kaas.

Hak de knoflook fijn.

Hak de verse kruiden fijn.

Smelt de boter in een sauspan, maar laat hem niet bruin worden.

Voeg de knoflook toe aan de boter en warm die even mee.

Doe dan in een keer alle bloem bij de boter. Roer met een rubberen spatel alles goed door elkaar en bak de bloem 3 minuten om gaar te worden.

Voeg vervolgens in scheutjes 500 ml groentebouillon toe. Blijf goed roeren. Je krijgt zo een dikke saus.

Laat de Parmezaanse kaas in de saus smelten.

Roer de kookroom door de saus.

Breng op smaak met zwarte peper.

Meng de verse kruiden door de saus.

Serveer de saus met pasta naar keuze.

Tafel lekker !!

DeelPin5VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kerrie hollandaise saus
Saus

Kerrie hollandaise saus

Hummus met spinazie en artisjok
Saus

Hummus met spinazie en artisjok

pruimenjam maken
Jam en chutney

Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

pittige tomatensaus van verse tomaten (6)
Saus

Pittige tomatensaus van verse tomaten

Knoflooksaus zelf maken
Saus

Knoflooksaus zelf maken met zure room

Kwarkdip met paprika en verse kruiden
Saus

Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!