Pastasaus van Parmezaanse kaas – Til pastagerechten naar een ander niveau door er eens een heel andere saus bij te serveren. De tomatensauzen kent iedereen inmiddels wel en ook de pasta Carbonara verschijnt in menig huishouden regelmatig op tafel. Meestal bestrooid met een handvol Parmezaanse kaas. Weet je dat je van die kaas, ook een heerlijke saus kunt maken? Lekker romig en kazig van smaak en vol met verse tuinkruiden. Een heel simpele saus, maar wel vol smaak. Met het recept uit dit artikel maak je heel makkelijk zelf een pastasaus van Parmezaanse kaas.
Italiaanse pasta verdient Italiaanse kaas
Je kunt waarschijnlijk wel stellen dat de Parmezaanse kaas de bekendste is van alle Italiaanse kazen. De kaas, ook wel bekend als Parmigiano Reggiano wordt als sinds de middeleeuwen gemaakt in het noorden van Italië. De kaas dankt zijn naam aan de steden Parma en Reggio Emilia en wordt gemaakt van koemelk. Parmezaan is wereldwijd geliefd en wordt vaak gebruikt als topping op pastagerechten. Maar door zijn unieke smaak is de kaas ook heel geschikt om er een saus van te maken. Met dit recept kun je een lekker hartige pastasaus van Parmezaanse kaas maken. Die Parmezaan rasp je natuurlijk wel zelf. De kaaspoeder die in zakjes verkocht wordt is de naam Parmezaanse kaas niet echt waardig. Dus koop gewoon een stukje en neem de rasp ter hand.
Ook met een Pastasaus van Parmezaanse kaas kun je variëren
De pastasaus van Parmezaanse kaas is een heel eenvoudige saus. Dat maakt het recept heel geschikt om er andere ingrediënten aan toe te voegen, om zo makkelijk variaties te kunnen maken. Het is erg lekker om wat in reepjes gesneden zongedroogde tomaatjes op olie aan de saus toe te voegen. Wil je de saus wat gevulder? Voeg dan eens wat gebakken champignons aan het recept toe. Ook een handje heel fijn gesneden rauwe prei past er prima in.
Je kunt het recept voor de pastasaus van Parmezaanse kaas makkelijk van tevoren maken. Je hoeft dan alleen nog pasta te koken als je wilt gaan eten. Warm de saus op een laag vuurtje op en verdun hem met de extra groentebouillon als hij te dik is geworden na het afkoelen. Om de maaltijd compleet te maken kun je er een frisse, groene salade bij serveren.
Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!
Parmezaanse kaas, dat is onbetwist de beroemdste Italiaanse kaas. Je gebruikt hem vast vaak in de keuken, maar wat weet jij van deze kaas?
Pastasaus van Parmezaanse kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 125 gram Parmezaanse kaas
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- 500 ml groentebouillon + wat extra om te verdunnen
- 100 ml kookroom
- 2 eetlepels verse (Italiaanse) kruiden, orgenano, tijm, rozemarijn, salie, dragon
- zwarte peper
- 2 teentjes knoflook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastasaus van Parmezaanse kaas:
Rasp de Parmezaanse kaas.
Hak de knoflook fijn.
Hak de verse kruiden fijn.
Smelt de boter in een sauspan, maar laat hem niet bruin worden.
Voeg de knoflook toe aan de boter en warm die even mee.
Doe dan in een keer alle bloem bij de boter. Roer met een rubberen spatel alles goed door elkaar en bak de bloem 3 minuten om gaar te worden.
Voeg vervolgens in scheutjes 500 ml groentebouillon toe. Blijf goed roeren. Je krijgt zo een dikke saus.
Laat de Parmezaanse kaas in de saus smelten.
Roer de kookroom door de saus.
Breng op smaak met zwarte peper.
Meng de verse kruiden door de saus.
Serveer de saus met pasta naar keuze.
Tafel lekker !!