• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Pesto Genovese zelf maken; het recept voor de echte groene pesto

Met lekkere tips om te variëren

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
0
Pesto Genovese

Pesto Genovese – Het recept voor de echte groene pesto. De lekkerste pesto maak je eenvoudig zelf. Hiervoor gebruik je geurige basilicum, olijfolie, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en eventueel een beetje knoflook.

Pesto Genovese

Pesto is een eenvoudige Italiaanse kruidensaus die traditioneel met basilicum wordt gemaakt. Oorspronkelijk komt het recept uit Genua. Pesto betekent fijngestampt. Dat verwijst naar de bereidingswijze: de ingrediënten voor de pesto werden oorspronkelijk in een vijzel fijngestampt. Nu gebruik je hiervoor vaak de keukenmachine. Er wordt beweerd dat de pesto gemaakt in een vijzel lekkerder is. Hij is vaak iets grover dan de pesto Genovese uit de keukenmachine, maar de keuze is aan jou.

Pesto Genovese is de traditionele groene pesto. Je hebt ook de pesto rosso die gemaakt is van zongedroogde tomaten, maar er bestaan nog veel meer soorten pesto. De manier van maken is vaak hetzelfde. De ingrediënten zijn steeds anders.

Ideeën om pesto te gebruiken:

  • Pesto is heerlijk door de pasta. Dit recept is voldoende voor 500 gram spaghetti voor 4 personen. Voeg de pesto na het koken toe en rasp er nog wat extra Parmezaanse kaas en vers gemalen peper over en je hebt een geweldig lekkere originele Italiaanse maaltijd.
  • Besmeer bruschetta royaal met pesto Genovese en beleg met mozzarella, tomaat en eventueel een plakje parmaham.
  • Hol kerstomaatjes uit en vul ze met pesto Genovese en bestrooi ze met een mengsel van broodkruim en Parmezaanse kaas. Zet ze even onder de grill en je hebt een geweldig lekker borrelhapje.
  • Maak een kaassalade voor op toast met pesto. Rasp hiervoor oude kaas en meng die met een beetje mayonaise en verse pesto.
  • Maak je eigen snelle variant van knoflookbrood. Snijd een stokbrood in, maar niet helemaal door, zodat je allemaal plakjes hebt die aan de onderkant nog aan elkaar zitten. Besmeer de snijkanten met pesto Genovese en duw er eventueel nog stukjes mozzarella, gedroogde ham of tomaat tussen. Wikkel dit in aluminiumfolie en leg het pestobrood ongeveer 10 minuten in een oven van 180 graden. Heerlijk bij de borrel of bij een kop soep.

Creëer je geheel eigen pesto door te variëren met diverse ingrediënten:

  • Kies de olie; olijfolie, walnotenolie, hazelnootolie, pompoenpitolie. Pas op met sterke smaken. Gebruik dan de helft van de hoeveelheid en vul dit aan met een neutrale olijfolie.
  • Kies de kruiden; basilicum, rucola, koriander, munt, daslook of gebruik gedroogde tomaatjes of gegrilde paprika.
  • Kies de noten; pijnboompitten, cashewnoten, walnoten, amandelen of hazelnoten.
Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!

Parmezaanse kaas, dat is onbetwist de beroemdste Italiaanse kaas. Je gebruikt hem vast vaak in de keuken, maar wat weet jij van deze kaas?

Pesto Genovese zelf maken

Porties: een kommetje vol
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 30 gram verse basilicum
  • 50 gram pijnboompitjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • zeezout

Bereidingswijze van dit recept

Pesto Genovese zelf maken doe je zo;

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin en geurig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.

Snijd de basilicumblaadjes in grove stukken.

Snijd de kaas in stukken.

Hak de knoflook grof en doe alles samen in een bakje van de keukenmachine. 

Mix alles met het mesje tot je grove stukjes hebt. Voeg de olie en een klein beetje zout toe en mix alles nog even goed door. Mix niet te lang, de pesto Genovese mag best nog een beetje structuur hebben.

Je kunt in plaats van een keukenmachine ook een staafmixer gebruiken, doe dan alles samen in de mixerbeker en maal het tot een grove pasta.

Maak je de pesto met een vijzel, rasp dan de kaas. 

Maal de pijnboompitjes fijn, haal ze uit de vijzel en wrijf nu de knoflook met een beetje zout tot een pasta. Voeg de basilicumblaadjes toe en maal alles met de vijzel tot een pasta. Doe de pijnboompitjes terug en voeg er de kaas aan toe. Meng alles goed tot een grove pasta en klaar is je verse pesto Genovese. 

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kerrie hollandaise saus
Saus

Kerrie hollandaise saus

Hummus met spinazie en artisjok
Saus

Hummus met spinazie en artisjok

pruimenjam maken
Jam en chutney

Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

pittige tomatensaus van verse tomaten (6)
Saus

Pittige tomatensaus van verse tomaten

Knoflooksaus zelf maken
Saus

Knoflooksaus zelf maken met zure room

Kwarkdip met paprika en verse kruiden
Saus

Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel

Reacties 2

  1. RIA says:
    8 jaar geleden

    Mmmmmm, dat heeft inspiratie, dank u wel.

    Beantwoorden
    • Vanessa says:
      8 jaar geleden

      Beste Ria, dank je voor je bericht. We horen het graag dat onze recepten en overige artikelen de lezer inspireert!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!