Pesto genovese zelf maken is een kleine moeite, maar levert een grote smaak op. Deze iconische groene saus uit Italië is een ware smaakbom die perfect past bij pasta, brood of als topping bij gegrilde groenten. Het geheim zit in de eenvoud van de ingrediënten: verse basilicum, geroosterde pijnboompitjes, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Door de ingrediënten zelf te kiezen, bepaal je helemaal zelf hoe intens en vers jouw pesto wordt. Dat proef je terug in elk hapje.
Of je nu een keukenmachine gebruikt of de traditionele vijzel, pesto maken is leuk om te doen. En bovendien: binnen 15 minuten staat er een schaaltje op tafel. Pesto genovese zelf maken is niet alleen voordeliger dan kant-en-klaar uit een potje, het smaakt ook vele malen beter. Maak gerust een dubbele portie, want deze groene saus gaat gegarandeerd op. Ontdek hier hoe je deze klassieker het beste zelf maakt.
Pesto Genovese zelf maken
Ingrediënten:
- 30 gram verse basilicum
- 50 gram pijnboompitjes
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 100 ml olijfolie
- zeezout
Zo kun je Pesto Genovese zelf maken:
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin en geurig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Snijd de basilicumblaadjes in grove stukken.
Snijd de kaas in stukken.
Hak de knoflook grof en doe alles samen in een bakje van de keukenmachine.
Mix alles met het mesje tot je grove stukjes hebt. Voeg de olie en een klein beetje zout toe en mix alles nog even goed door. Mix niet te lang, de pesto Genovese mag best nog een beetje structuur hebben.
Je kunt in plaats van een keukenmachine ook een staafmixer gebruiken, doe dan alles samen in de mixerbeker en maal het tot een grove pasta.
Maak je de pesto met een vijzel, rasp dan de kaas.
Maal de pijnboompitjes fijn, haal ze uit de vijzel en wrijf nu de knoflook met een beetje zout tot een pasta. Voeg de basilicumblaadjes toe en maal alles met de vijzel tot een pasta. Doe de pijnboompitjes terug en voeg er de kaas aan toe. Meng alles goed tot een grove pasta en klaar is je verse pesto Genovese.
Tafel lekker !!
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Pesto Genovese
Pesto is een eenvoudige Italiaanse kruidensaus die traditioneel met basilicum wordt gemaakt. Oorspronkelijk komt het recept uit Genua. Pesto betekent fijngestampt. Dat verwijst naar de bereidingswijze: de ingrediënten voor de pesto werden oorspronkelijk in een vijzel fijngestampt. Nu gebruik je hiervoor vaak de keukenmachine. Er wordt beweerd dat de pesto gemaakt in een vijzel lekkerder is. Hij is vaak iets grover dan de pesto Genovese uit de keukenmachine, maar de keuze is aan jou.
Pesto Genovese is de traditionele groene pesto. Je hebt ook de pesto rosso die gemaakt is van zongedroogde tomaten, maar er bestaan nog veel meer soorten pesto. De manier van maken is vaak hetzelfde. De ingrediënten zijn steeds anders.
Ideeën om pesto te gebruiken:
- Pesto is heerlijk door de pasta. Dit recept is voldoende voor 500 gram spaghetti voor 4 personen. Voeg de pesto na het koken toe en rasp er nog wat extra Parmezaanse kaas en vers gemalen peper over en je hebt een geweldig lekkere originele Italiaanse maaltijd.
- Besmeer bruschetta royaal met pesto Genovese en beleg met mozzarella, tomaat en eventueel een plakje parmaham.
- Hol kerstomaatjes uit en vul ze met pesto Genovese en bestrooi ze met een mengsel van broodkruim en Parmezaanse kaas. Zet ze even onder de grill en je hebt een geweldig lekker borrelhapje.
- Maak een kaassalade voor op toast met pesto. Rasp hiervoor oude kaas en meng die met een beetje mayonaise en verse pesto.
- Maak je eigen snelle variant van knoflookbrood. Snijd een stokbrood in, maar niet helemaal door, zodat je allemaal plakjes hebt die aan de onderkant nog aan elkaar zitten. Besmeer de snijkanten met pesto Genovese en duw er eventueel nog stukjes mozzarella, gedroogde ham of tomaat tussen. Wikkel dit in aluminiumfolie en leg het pestobrood ongeveer 10 minuten in een oven van 180 graden. Heerlijk bij de borrel of bij een kop soep.
Creëer je geheel eigen pesto door te variëren met diverse ingrediënten:
- Kies de olie; olijfolie, walnotenolie, hazelnootolie, pompoenpitolie. Pas op met sterke smaken. Gebruik dan de helft van de hoeveelheid en vul dit aan met een neutrale olijfolie.
- Kies de kruiden; basilicum, rucola, koriander, munt, daslook of gebruik gedroogde tomaatjes of gegrilde paprika.
- Kies de noten; pijnboompitten, cashewnoten, walnoten, amandelen of hazelnoten.
Bewaren en invriezen van pesto
Als je pesto Genovese zelf maken serieus neemt, wil je er natuurlijk ook langer van genieten. Verse pesto bewaar je in een schoon potje in de koelkast. Zorg dat de bovenkant goed bedekt is met een dun laagje olijfolie, zo blijft hij langer goed en verkleurt hij minder snel. Je kunt pesto op deze manier zo’n 4 tot 5 dagen bewaren. Wil je pesto langer bewaren? Dan kun je hem prima invriezen.
Verdeel de pesto in porties (bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm), vries deze in en bewaar ze in een goed afsluitbare diepvrieszak. Zo heb je altijd een kleine hoeveelheid pesto bij de hand, zonder dat je in één keer alles hoeft te ontdooien. Laat een portie rustig ontdooien in de koelkast of voeg het direct toe aan warme pasta. Het invriezen heeft nauwelijks invloed op de smaak, al kan de structuur een klein beetje veranderen.
Past pesto in jouw dieet?
Omdat je bij pesto Genovese zelf maken de controle hebt over alle ingrediënten, is het ook eenvoudig aan te passen aan verschillende diëten. Voor een vegetarische versie kies je een Parmezaanse kaas zonder dierlijk stremsel, of gebruik je Pecorino of een plantaardige variant. Wil je een veganistische pesto? Laat dan de kaas helemaal weg of vervang deze door edelgistvlokken, die een hartige umamismaak geven.
Glutenvrij eten? Dan zit je goed: traditionele pesto bevat geen gluten. Zorg er wel voor dat je geen kant-en-klare kaas of andere toevoegingen gebruikt waar wel gluten in kunnen zitten. Voor mensen die lactosevrij eten is het weglaten van kaas of gebruik van een plantaardig alternatief ook een goede oplossing. Op deze manier is pesto dus geschikt te maken voor vrijwel iedereen.
Presenteer je pesto met flair
Verse pesto Genovese serveer je het best in een klein schaaltje met een lepeltje ernaast. Wil je indruk maken tijdens een diner of borrel? Drapeer wat pesto in een swirl op een bord naast een stukje gegrild vlees of vis. Ook op een plateau met Italiaanse kazen, gedroogde hammen en ciabatta is pesto een smaakvolle en kleurrijke aanvulling.
Heb je pesto Genovese zelf gemaakt voor bij de pasta? Serveer dan wat extra geraspte Parmezaanse kaas aan tafel en een draai verse peper voor wie dat wil. Een takje verse basilicum bovenop maakt het helemaal af. Je kunt ook een klein straaltje extra vierge olijfolie over de pesto druppelen voor een extra glans en rijke smaak.
Pesto Genovese zelf maken
Ingrediënten voor dit recept
- 30 gram verse basilicum
- 50 gram pijnboompitjes
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 100 ml olijfolie
- zeezout
Bereidingswijze van dit recept
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin en geurig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Snijd de basilicumblaadjes in grove stukken.
Snijd de kaas in stukken.
Hak de knoflook grof en doe alles samen in een bakje van de keukenmachine.
Mix alles met het mesje tot je grove stukjes hebt. Voeg de olie en een klein beetje zout toe en mix alles nog even goed door. Mix niet te lang, de pesto Genovese mag best nog een beetje structuur hebben.
Je kunt in plaats van een keukenmachine ook een staafmixer gebruiken, doe dan alles samen in de mixerbeker en maal het tot een grove pasta.
Maak je de pesto met een vijzel, rasp dan de kaas.
Maal de pijnboompitjes fijn, haal ze uit de vijzel en wrijf nu de knoflook met een beetje zout tot een pasta. Voeg de basilicumblaadjes toe en maal alles met de vijzel tot een pasta. Doe de pijnboompitjes terug en voeg er de kaas aan toe. Meng alles goed tot een grove pasta en klaar is je verse pesto Genovese.
Tafel lekker !!
