• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Pittige tomatensaus van verse tomaten

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
1
pittige tomatensaus van verse tomaten (6)

Pittige tomatensaus van verse tomaten – Koop nu de lekkerste tomaten en leg een voorraadje saus aan. De saus is geweldig met pasta, rijst of met de oer-Hollandse gehaktballetjes.

Verse tomaten, weet wat je eet!

Voor het maken van sauzen worden vaak tomaten uit blik gemaakt. Maar in het zomerseizoen kun je minimaal 1 grote pan tomatensaus maken. Gebruik daarvoor liefst goed rijpe tomaten. En het liefst de coeur du boeuf omdat die het vlezigst zijn. Iedere andere tomaat kan natuurlijk ook, al zal de ene wat langer op moeten staan dan de andere omdat het vochtgehalte nogal verschild. Een saus van verse tomaten is 10 keer lekkerder dan al die kant-en-klare sauzen en bij een zelfgemaakte tomatensaus van verse tomaten weet je wat erin zit. Geen geur kleur- en smaakstoffen en ook geen grote hoeveelheden zout en suiker. Een stuk gezonder dus!

De pittige tomatensaus inmaken

Inmaken is weer helemaal terug aan het komen, je wilt tenslotte graag weten wat je eet en het is ook nog eens erg leuk om te doen. Gebruik hiervoor groente of jampotten die je gesteriliseerd hebt. Het steriliseren kan op verschillende manieren. Neem een bak heel heet water waar je 2 eetlepels backing soda aan toevoegt. Hier zet je de al schone potten en deksels in en laat ze een minuut of 5 staan. Dan haal je de potten eruit en spoel je ze goed na met heet water. Zet ze dan op de kop op een schone theedoek en laat ze uitlekken, niet afdrogen want dan heb je kans dat er weer vuil in komt. Let erop met vullen dat de randen schoon zijn voordat je de deksel erop draait. Vul de potten zo vol mogelijk. Hoe minder lucht er in de pot zit hoe beter. Veeg eventueel geknoeide saus af met een stukje keukenpapier, niet met een vaatdoek!! Draai de deksel erop en laat op de kop afkoelen. De potten met pittige tomatensaus zijn minimaal 2 maanden houdbaar als je schoon werkt.

pittige tomatensaus van verse tomaten (6)
Tomaten

Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Pittige tomatensaus

Porties: 4-6 potten
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2,5 kg tomaten
  • 2 uien
  • 1-2 rode of groene pepers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 takjes verse tijm 1 royale theelepel gedroogd
  • 4 takjes verse oregano of 1 theelepel gedroogd
  • 4 tenen knoflook
  • zout naar smaak
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 6 takjes basilicum of 2 theelepels gedroogd

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je pittige tomatensaus:

Snij de uien grof en fruit deze in een royale pan licht aan in de olijfolie. Was de tomaten en snij ze in grove stukken. Snij het pepertje in ringen en hak de knoflook grof. Voeg dit samen met de tijm, oregano en, balsamico en 2 theelepels zout toe aan het uimengsel in de pan en laat dit minimaal een uur zachtjes stoven. Doe dit stoven zonder deksel zodat een gedeelte van het tomatenvocht verdampt. Neem 4 -6 schone potten met schroefdeksel en zet deze klaar. Pureer de tomatenmassa nu fijn met een staafmixer of de blender. Breng op smaak met nog eventueel wat suiker, zout, en basilicum. Laat nog even goed doorkoken en schud de saus gloeiend heet in de potten. Doe de deksel er gelijk op en laat de pittige tomatensaus afkoelen.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin4VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Dip met verse spinazie en oude kaas
Saus

Heerlijke dip met verse spinazie en oude kaas (10 minuten werk)

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

botersaus
Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Kaassaus van boerenkaas
Saus

Zelf kaassaus maken met boerenkaas; daarmee maak je echt verschil

Reacties 10

  1. Bianca Busse says:
    10 maanden geleden

    Lijkt mij een heerlijk recept. Kan ik de tomatensaus ook invriezen?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      10 maanden geleden

      Dat kan zeker Bianca

      Beantwoorden
  2. Silvia says:
    2 jaar geleden

    Heerlijk recept!
    Staan 3 potjes op de kop, en vanavond spaghetti met mijn tomaten(saus) uit eigen moestuin op!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Heerlijk, groenten uit eigen tuin verser kan niet. Geniet ervan!

      Beantwoorden
  3. Lise says:
    3 jaar geleden

    Een mooi, lekker pittig en eenvoudig recept! Dat durf ik wel, haha. De pan met alle ingrediënten staat nu in te koken. Ben benieuwd maar het komt zeker weten goed.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Fijn dat je het aandurft Lise! En ik het er het volste vertrouwen in dat het je gaat lukken ook.

      Beantwoorden
  4. B says:
    4 jaar geleden

    Bedankt voor het recept. Kleine opmerking, je bent vergeten in de beschrijving te vermelden wanneer de tijm en oregano erbij gaat. Groeten!

    Beantwoorden
    • Connie says:
      4 jaar geleden

      Dank je wel, we zullen het aanpassen.
      Deze mogen lekker meestoven voor veel smaak, samen met de balsamico toevoegen dus.

      Beantwoorden
  5. Connie says:
    7 jaar geleden

    Dat kan niet anders als lekker zijn als alles uit eigen tuin komt. Leg maar een voorraadje aan zou ik zeggen.

    Beantwoorden
  6. Irma says:
    7 jaar geleden

    Heb net drie potten tomatensaus gemaakt! Heerlijk! Smaakt echt voortreffelijk! Vooral omdat de meesten ingrediënten uit mijn eigen moestuintje komen, dus alles puur!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief