Pittige tomatensaus van verse tomaten – Koop nu de lekkerste tomaten en leg een voorraadje saus aan. De saus is geweldig met pasta, rijst of met de oer-Hollandse gehaktballetjes.
Verse tomaten, weet wat je eet!
Voor het maken van sauzen worden vaak tomaten uit blik gemaakt. Maar in het zomerseizoen kun je minimaal 1 grote pan tomatensaus maken. Gebruik daarvoor liefst goed rijpe tomaten. En het liefst de coeur du boeuf omdat die het vlezigst zijn. Iedere andere tomaat kan natuurlijk ook, al zal de ene wat langer op moeten staan dan de andere omdat het vochtgehalte nogal verschild. Een saus van verse tomaten is 10 keer lekkerder dan al die kant-en-klare sauzen en bij een zelfgemaakte tomatensaus van verse tomaten weet je wat erin zit. Geen geur kleur- en smaakstoffen en ook geen grote hoeveelheden zout en suiker. Een stuk gezonder dus!
De pittige tomatensaus inmaken
Inmaken is weer helemaal terug aan het komen, je wilt tenslotte graag weten wat je eet en het is ook nog eens erg leuk om te doen. Gebruik hiervoor groente of jampotten die je gesteriliseerd hebt. Het steriliseren kan op verschillende manieren. Neem een bak heel heet water waar je 2 eetlepels backing soda aan toevoegt. Hier zet je de al schone potten en deksels in en laat ze een minuut of 5 staan. Dan haal je de potten eruit en spoel je ze goed na met heet water. Zet ze dan op de kop op een schone theedoek en laat ze uitlekken, niet afdrogen want dan heb je kans dat er weer vuil in komt. Let erop met vullen dat de randen schoon zijn voordat je de deksel erop draait. Vul de potten zo vol mogelijk. Hoe minder lucht er in de pot zit hoe beter. Veeg eventueel geknoeide saus af met een stukje keukenpapier, niet met een vaatdoek!! Draai de deksel erop en laat op de kop afkoelen. De potten met pittige tomatensaus zijn minimaal 2 maanden houdbaar als je schoon werkt.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Pittige tomatensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2,5 kg tomaten
- 2 uien
- 1-2 rode of groene pepers
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 takjes verse tijm 1 royale theelepel gedroogd
- 4 takjes verse oregano of 1 theelepel gedroogd
- 4 tenen knoflook
- zout naar smaak
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 6 takjes basilicum of 2 theelepels gedroogd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pittige tomatensaus:
Snij de uien grof en fruit deze in een royale pan licht aan in de olijfolie. Was de tomaten en snij ze in grove stukken. Snij het pepertje in ringen en hak de knoflook grof. Voeg dit samen met de tijm, oregano en, balsamico en 2 theelepels zout toe aan het uimengsel in de pan en laat dit minimaal een uur zachtjes stoven. Doe dit stoven zonder deksel zodat een gedeelte van het tomatenvocht verdampt. Neem 4 -6 schone potten met schroefdeksel en zet deze klaar. Pureer de tomatenmassa nu fijn met een staafmixer of de blender. Breng op smaak met nog eventueel wat suiker, zout, en basilicum. Laat nog even goed doorkoken en schud de saus gloeiend heet in de potten. Doe de deksel er gelijk op en laat de pittige tomatensaus afkoelen.
Tafel lekker !!
Lijkt mij een heerlijk recept. Kan ik de tomatensaus ook invriezen?
Dat kan zeker Bianca
Heerlijk recept!
Staan 3 potjes op de kop, en vanavond spaghetti met mijn tomaten(saus) uit eigen moestuin op!
Heerlijk, groenten uit eigen tuin verser kan niet. Geniet ervan!
Een mooi, lekker pittig en eenvoudig recept! Dat durf ik wel, haha. De pan met alle ingrediënten staat nu in te koken. Ben benieuwd maar het komt zeker weten goed.
Fijn dat je het aandurft Lise! En ik het er het volste vertrouwen in dat het je gaat lukken ook.
Bedankt voor het recept. Kleine opmerking, je bent vergeten in de beschrijving te vermelden wanneer de tijm en oregano erbij gaat. Groeten!
Dank je wel, we zullen het aanpassen.
Deze mogen lekker meestoven voor veel smaak, samen met de balsamico toevoegen dus.
Dat kan niet anders als lekker zijn als alles uit eigen tuin komt. Leg maar een voorraadje aan zou ik zeggen.
Heb net drie potten tomatensaus gemaakt! Heerlijk! Smaakt echt voortreffelijk! Vooral omdat de meesten ingrediënten uit mijn eigen moestuintje komen, dus alles puur!