• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Raita; uit de Indiase keuken

Een lekker fris bijgerechtje, om de brand te blussen

Redactie door Redactie
in Saus
1
Raita

Raita – De Indiase Keuken is heerlijk, maar sommige gerechten kunnen behoorlijk wat peper bevatten. Om de brand te blussen en het geheel wat minder heftig te maken is er dan raita. Dat is een verfrissend bijgerechtje dat vaak wordt geserveerd naast pittige curry’s en kruidige gerechten in de Indiase keuken. Met de romige textuur van de yoghurt, en de frisse komkommer voegt raita niet alleen smaak toe aan je maaltijd, maar ook een verkoelende toevoeging die andere gerechten compleet maakt. Vind hieronder het recept om raïta te maken.

Wat is raita?

Raita is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de Indiase culinaire traditie. De exacte oorsprong van het recept is moeilijk vast te stellen, maar die zou al teruggaan tot de zestiende eeuw. Het gerecht werd oorspronkelijk gemaakt met eenvoudige ingrediënten die direct beschikbaar waren, zoals yoghurt, komkommer, munt en andere kruiden. Die ingrediënten werden gecombineerd om een verfrissend contrast te bieden tegenover de kruidige en vaak heel pittige gerechten die werden geserveerd. De yoghurt in het gerecht speelt een cruciale rol in het verzachten van de hitte van specerijen, waardoor raita een onmisbare metgezel wordt voor gerechten als curry. Nu kun je die raïta in potjes koppen. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe leuk is het om die raïta gewoon zelf te maken? Het is heel makkelijk, en zoals met alles wat je zelf maakt, het is veel lekkerder.

Welke yoghurt gebruik je om dit recept te maken?

Het hoofdbestanddeel van raïta is natuurlijk de yoghurt. In het recept is er Griekse yoghurt gebruikt om de raita te maken. Je kunt dit heel makkelijk vervangen door Turkse yoghurt, Bulgaarse yoghurt of gewone, volle yoghurt. Kies de yoghurt die jij het lekkerst vindt.

Je kunt dit recept heel goed van tevoren maken. Dek het schaaltje af met plasticfolie en bewaar het in de koelkast.

Komkommer

Lekker fris met komkommer – recepten en tips voor elke dag

Ontdek veelzijdige komkommerrecepten: van frisse salades tot verrassende warme gerechten. Laat je inspireren en geniet van deze gezonde groente!

yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.

Raita

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 limoen
  • zout en peper
  • 10 blaadjes munt
  • 1 theelepel komijnpoeder

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je raita:

Snijd de komkommer in de lengte in tweeën en verwijder het zaad door er een lepel langs te trekken. Het is belangrijk om het zaad te verwijderen, want daar zit veel vocht in en je wilt geen waterige raita. Rasp de komkommer op een grove rasp. Doe de geraspte komkommer in een zeef en voeg er wat zout aan toe. Laat goed uitlekken.

Boen de limoen schoon. Rasp de schil van de limoen en pers een helft uit.

Hak de munt fijn.

Doe de yoghurt in een kom. Roer het komijnpoeder, de limoenrasp en het limoensap erdoor. Voeg ook de uitgelekte komkommer en de munt toe. Meng alles goed door elkaar en breng het geheel op smaak met wat zwarte peper. Zet het schaaltje in de koelkast om flink koud te worden.

Serveer de raita bij een Indiase maaltijd. Geef er wat vers gebakken naan bij.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Dip met verse spinazie en oude kaas
Saus

Heerlijke dip met verse spinazie en oude kaas (10 minuten werk)

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

botersaus
Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Kaassaus van boerenkaas
Saus

Zelf kaassaus maken met boerenkaas; daarmee maak je echt verschil

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief