Ricotta dip met citroen – Dips zijn een beetje onmisbaar in de keuken. Tenslotte kun je er alle kanten mee uit. Je serveert een dip met rauwkost bij de borrel, maar op dezelfde manier eet je hem ook als een gezond tussendoortje. Je smeert die dip net zo makkelijk op een stukje stokbrood. Of je gaat stiekem los met een grote zak chips. Lekker veelzijdig dus. Onderaan de pagina vind je een recept, voor zover je het een recept kunt noemen, voor een ricotta dip met citroen. Die frisse dip is op smaak gebracht met knoflook, kappertjes en verse kruiden.
Ricotta als basis
Een dip kun je maken met verschillende ingrediënten als basis. Sommige zijn gezond, andere iets minder. De ricotta dip valt in de categorie gezond. Ricotta, dat is de Italiaanse kaas die eigenlijk geen kaas is. Het een restproduct van de productie van andere kaas, zoals mozzarella. Die wei wordt opnieuw verhit en het resultaat daarvan is een zacht, luchtig en romig product dat je als kaas kunt gebruiken, of, zoals in het geval in dit recept, als basis voor ricotta dip met citroen. Omdat er in ricotta relatief weinig vet zit en het een goede bron van hoogwaardige eiwitten en calcium is, is het een gezonde keuze.
Een ricotta dip met citroen, kappertjes, knoflook en kruiden
Met ricotta als basis kun je een dip maken met heel veel smaak. In onderstaand recept is de ricotta dip met citroen op smaak gebracht met knoflook, kappertjes en lekkere, verse kruiden. De hoeveelheid knoflook is bescheiden gehouden, maar als je een knoflookliefhebber bent voel je dan vrij om de hoeveelheid aan te passen. Welke verse kruiden je kiest voor dit recept is aan jou. Kies wat je nog in de koelkast hebt liggen, wat er in je tuin aan kruiden groeit, of koop gewoon wat jij lekker vindt.
Je kunt de ricotta dip met citroen van tevoren klaarmaken. Bewaar hem dan tot gebruik afgedekt met huishoudfolie in de koelkast.
Ricotta; de Italiaanse kaas die geen kaas is
De kaas die geen kaas is maar een bijproduct van het kaasmaken. Toch wordt ricotta verkocht als kaas. Informatie en recepten vind je hier.
Ricotta dip met citroen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram ricotta
- 1 citroen
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel verse kruiden
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een ricotta dip met citroen:
Boen de citroen goed schoon. Rasp het gele gedeelte van de schil. Pers de citroen uit.
Hak de verse kruiden.
Roer de ricotta los in een kommetje.
Meng de olijfolie, het citroensap, de citroenrasp, de kappertjes en de kruiden door de ricotta. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de ricotta dip met citroen in een mooi schaaltje. Garneer eventueel met wat verse kruiden en wat kappertjes. Geef er stukjes rauwkost en vers stokbrood bij.
Tafel lekker !!