• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Ricotta dip met citroen; een gezonde dip met heel veel smaak

Lekker bij de borrel, maar ook als gezonde snack

0
Ricotta dip met citroen

Ricotta dip met citroen – Dips zijn een beetje onmisbaar in de keuken. Tenslotte kun je er alle kanten mee uit. Je serveert een dip met rauwkost bij de borrel, maar op dezelfde manier eet je hem ook als een gezond tussendoortje. Je smeert die dip net zo makkelijk op een stukje stokbrood. Of je gaat stiekem los met een grote zak chips. Lekker veelzijdig dus. Onderaan de pagina vind je een recept, voor zover je het een recept kunt noemen, voor een ricotta dip met citroen. Die frisse dip is op smaak gebracht met knoflook, kappertjes en verse kruiden.

Ricotta als basis

Een dip kun je maken met verschillende ingrediënten als basis. Sommige zijn gezond, andere iets minder. De ricotta dip valt in de categorie gezond. Ricotta, dat is de Italiaanse kaas die eigenlijk geen kaas is. Het een restproduct van de productie van andere kaas, zoals mozzarella. Die wei wordt opnieuw verhit en het resultaat daarvan is een zacht, luchtig en romig product dat je als kaas kunt gebruiken, of, zoals in het geval in dit recept, als basis voor ricotta dip met citroen. Omdat er in ricotta relatief weinig vet zit en het een goede bron van hoogwaardige eiwitten en calcium is, is het een gezonde keuze.

Een ricotta dip met citroen, kappertjes, knoflook en kruiden

Met ricotta als basis kun je een dip maken met heel veel smaak. In onderstaand recept is de ricotta dip met citroen op smaak gebracht met knoflook, kappertjes en lekkere, verse kruiden. De hoeveelheid knoflook is bescheiden gehouden, maar als je een knoflookliefhebber bent voel je dan vrij om de hoeveelheid aan te passen. Welke verse kruiden je kiest voor dit recept is aan jou. Kies wat je nog in de koelkast hebt liggen, wat er in je tuin aan kruiden groeit, of koop gewoon wat jij lekker vindt.

Je kunt de ricotta dip met citroen van tevoren klaarmaken. Bewaar hem dan tot gebruik afgedekt met huishoudfolie in de koelkast.

Ricotta

Ricotta; de Italiaanse kaas die geen kaas is

De kaas die geen kaas is maar een bijproduct van het kaasmaken. Toch wordt ricotta verkocht als kaas. Informatie en recepten vind je hier.

Ricotta dip met citroen

Porties: 1 schaaltje
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram ricotta
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel verse kruiden
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een ricotta dip met citroen:

Boen de citroen goed schoon. Rasp het gele gedeelte van de schil. Pers de citroen uit.

Hak de verse kruiden.

Roer de ricotta los in een kommetje.

Meng de olijfolie, het citroensap, de citroenrasp, de kappertjes en de kruiden door de ricotta. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de ricotta dip met citroen in een mooi schaaltje. Garneer eventueel met wat verse kruiden en wat kappertjes. Geef er stukjes rauwkost en vers stokbrood bij.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

  • Carpaccio van rosbief

    Carpaccio van rosbief met verse geitenkaas en rucola

  • Broodje rosbief met verse geitenkaas

    Broodje rosbief met verse geitenkaas; dat is lekker lunchen

  • Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas

    Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas van de Molkerij

  • Kaaskroket met Ossekop

    Kaaskroket met Ossekop; een zachte Nederlandse kaas (uit Oss)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.