Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Roomsaus met dille; gemaakt van zure room

In vijf minuten verras jij met een gezonde, lekkere saus

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
0
Roomsaus met dille

Roomsaus met dille – een heerlijke, veelzijdige saus die makkelijk te maken is en perfect past bij verschillende gerechten. De saus, gemaakt van zure room, heeft een lichte, frisse smaak door het gebruik van de lichte zure room en de kenmerkende frisse smaak van verse dille. Of je nu een saus zoekt voor bij vis, aardappelen, salades of gegrilde groenten, roomsaus met dille geeft je gerecht net dat beetje extra smaak.

Zure room is lekker licht en heel geschikt voor een saus

Met zure room maak je sauzen met een koude bereiding. Voor warme bereiding is zure room minder geschikt omdat hij door zijn lage vetgehalte (maar 10-20%), snel schift. Als je dat afzet tegen mayonaise die uit minimaal 70% vet bestaat, is het een echt lichte saus. Zure room is ook minder zuur dan de naam doet vermoeden, de room is heel licht zuur wat hem perfect maakt als basis voor een heerlijke roomsaus met dille.

Zo gebruik je roomsaus met dille

Roomsaus met dille is een veelzijdige saus die als basis voor sauzen, maar ook bij diverse gerechten gebruikt kan worden. Hier zijn een paar heerlijke combinaties als voorbeeld.

  • in of bij aardappelgerechten: gebruik de roomsaus met dille als basis voor een lekkere aardappelsalade of serveer de saus bij gepofte of gekookte aardappelen. De romigheid van de saus vult de smaak van aardappelen prachtig aan.
  • bij gegrilde groenten: gegrilde groenten zoals asperges, courgette of wortelen, maar ook kool en boontjes zijn geweldig lekker met een schepje roomsaus met dille.
  • in salades: gebruik de saus voor een komkommersalade of als een lichte dressing voor een frisse groene salade. Het geeft de salade een romige structuur zonder te zwaar te worden.
  • bij visgerechten: de frisse smaak van dille en citroen maakt de saus perfect voor bij vis, vooral bij zalm, kabeljauw of forel.
  • bij vleesgerechten: de saus doet het ook heel goed bij gegrild wit vlees zoals kip of kalkoen. (Tip: beleg een ciabatta met sla, malse stukjes gebakken kip, en de roomsaus met dille voor een heerlijke lunch.)

Een eenvoudige saus met een luxe uitstraling

Roomsaus met dille is een makkelijk te maken, maar heerlijke saus met net dat beetje extra. Een saus die bij heel veel gerechten en smaken past. Het frisse karakter van de dille en het lichte zure van de room zorgen voor een mooie balans, waardoor de saus verfrissend en veelzijdig is. Vergeet de mayonaise en maak vanavond nog een roomsaus met dille. Het kost je vijf minuten van je tijd. Dat heb je vast wel over voor een gezonde saus die ook nog eens iedereen aan tafel verrast.

Roomsaus met dille

Porties: een schaaltje vol
Bereidingstijd: 5 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 125 ml zure room
  • 2-3 takjes verse dille
  • 1 theelepel citroensap
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je roomsaus met dille:

Was de dille en maak hem droog.

Haal de dikste steeltjes weg en leg een paar mooie plukjes opzij voor decoratie.

Hak de dille fijn en meng hem met de zure room, citroensap en een beetje zout en peper naar smaak.

Zet de zure roomsaus met dille een half uurtje koud weg om de smaken goed in te laten trekken.

Meng de saus door een salade of geef hem bij een van bovenstaande opties.

Tafel lekker !!

Tags: verse kruidenZuivel
DeelPin8TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!