Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Roomsaus of bechamelsaus

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
1

Roomsaus – Boter, bloem, melk en room. Zijn dat ook basis ingrediënten in jouw keuken? Daarmee maak je een eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor talloze gerechten. Een basissaus voor bij vlees, groente of ovenschotel en zelfs de basis voor soepen en kroketten.

Een roux is de basis van een roomsaus

Een roomsaus begint met een roux. Een roux is een mengsel van gelijke delen boter en bloem die je samen gaart. Aan dit mengsel voeg je vocht toe, de hoeveelheid vocht en welk vocht je gebruikt is afhankelijk van wat je gaat maken. 

Als je de basissaus maakt moet je rekening houden met welke vloeistof je gebruikt en welke smaak het gaat worden. De basisbouillon heeft al zout en smaak, melk maakt vooral romiger en zal nog zout en peper nodig hebben.

Verhoudingen

De verhouding van de roux met vocht bepaalt de dikte van de saus of soep. Hiervoor is een handige tabel gemaakt zodat je makkelijk kunt zien welke verhouding je waarvoor nodig hebt.

roomsaus-roux

Roomsaus

Voor een roomsaus, die ook wel bechamelsaus wordt genoemd, gebruik je melk en/of room.

Als je een saus maakt waar al een vrij zoute vulling in zit, kun je het beste een basis van melk gebruiken. Neem bijvoorbeeld een kaassaus. Als je die met alleen bouillon zou maken wordt hij erg zout door de toevoeging van de kaas. Je wilt een romige saus, dus gebruik je melk.

Voor een roomsaus of bechamelsaus gebruik je melk en / of room

Velouté 

Een velouté heeft bouillon als basis.

Als je een vulling maakt die wel wat pit kan gebruiken voeg je aan de roux een bouillon toe. Denk hierbij aan een pepersaus of een champignonsaus. Om een vollere smaak te krijgen voeg je er op het laatst slagroom en eidooier aan toe.

botersauzen

Botersauzen; deze recepten moet je uit je hoofd leren

Het basisrecept voor botersauzen. Een van de velen die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; welke kies jij?

Gekookte bloemkool komt meestal niet op tafel zonder saus. Maar wat is eigenlijk de ultieme saus voor over de bloemkool? Lees het hier.

Roomsaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 25-50 gram slagroom of kookroom
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je roomsaus:

Smelt de boter en roer er de bloem doorheen. Roer net zo lang tot de bloem gaar is, dit zie je doordat er een laagje op de bodem van de pan komt.

Voeg er nu in 3 gedeeltes je vocht aan toe. Roer steeds totdat de saus weer egaal is, voordat je de volgende portie melk toevoegt.

Kook de saus nog even goed door. Voeg de room eraan toe en breng de roomsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Tafel lekker !!

Tags: ZuivelZuivel - Melk
DeelPin7TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Reacties 5

  1. AnA says:
    3 jaar geleden

    Goede recepten.
    Aub doorgaan met goede recepten en zet ze op Facebook

    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Dankjewel AnA, we gaan zeker door. Alleen die laatste (ze op facebook zetten) snappen we niet helemaal?

  2. Arnold witjes says:
    4 jaar geleden

    Goede recepten

    • Connie says:
      4 jaar geleden

      Dank je Arnold, Al onze recepten zijn recepten die we zelf thuis ook maken.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!