• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Saus van geroosterde paprika, twee recepten

Redactie door Redactie
in Saus
0
Saus van geroosterde paprika, twee recepten- de paprika rouille

Saus van geroosterde paprika, twee recepten

Heb je het wel eens zelf gedaan, een paprika roosteren? Doen hoor! Het is weliswaar heel verleidelijk om een pot met geroosterde paprika’s te kopen, scheelt een berg tijd en werk, hoor ik je denken. Maar, zo’n paprika uit pot kan echt niet concurreren met een vers geroosterde paprika. In de pot zijn ze een beetje zurig. Rooster je paprika’s zelf dan komt de volle zoete smaak pas goed naar voren. Wie graag tapas eet, weet dat de Spanjaarden veel doen met geroosterde paprika, piemento en ook de Italianen en de Fransen weten er raad mee. Binnenkort hoop ik nog een leuk Italiaans recept te posten, waarin de geroosterde paprika een hoofdrol speelt.

Paprika mayonaise en paprika rouille

Vandaag twee recepten om er een mayonaise-achtige saus mee te maken. Een snelle, met kant en klare mayonaise (uit pot) en de meer klassieke paprika rouille. Wat is een rouille? Een rouille is een Franse (koude) saus die hoort bij de bouillabaisse (vissoep), zoals de zon hoort bij Marseille.  Een rouille lijkt wel wat op een mayonaise, maar is het niet. Mayonaise wordt gebonden met ei en rouille met broodkruim (en aardappel). Een paprika rouille is dan weer een variant van de originele rouille, want aan de authentieke rouille komt geen paprika te pas.

Hoe rooster je een paprika?

Er zijn verschillende manieren om paprika’s te roosteren. Sommigen doen het boven een gasvlam, de hele paprika aan een vork geprikt. Anderen doen het in de oven, onder de grill. En je kan het ook doen door de oven op zo’n 200 tot 220 graden te zetten. In een kwartier tot twintig minuutjes begint de schil te blakeren. Precies wat je wilt. Afijn, een doeltreffende manier om paprika’s te roosteren staat al beschreven op Lekker Tafelen; klik hier.

Waar eet je de paprika mayonaise of – rouille nog meer bij, anders dan bij de bouillabaisse? Lekker bij allerlei soorten vis, gestoofd, gepocheerd of gebakken. Heerlijk om gebakken of gegrilde gamba’s in te dopen. Maar, ook lekker bij varkensvlees of, geheel in het vegetarische, bij een schotel van (andere) geroosterde groenten. Op een stokbroodje óf als dipsaus bij knapperige stukjes groente, zoals komkommer, rauwe bloemkool, peen…

Saus van geroosterde paprika, twee recepten- paprika mayonaisePaprika mayonaise
  • 1 flinke, geroosterde rode paprika
  • 3-4 draadjes saffraan
  • snufje cayennepeper
  • 1 tl rode wijnazijn
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 100 gram mayonaise (ongeveer)
  • peper en zout
  • citroensap
  • optioneel: gerookte paprikapoeder, zoet (pimentón de la vera – dulce)

Vijzel de saffraandraadjes met de knoflook, een snuf (zee)zout en een theelepel rode wijnazijn tot een pasta. Pureer de geroosterde (ontvelde) paprika in een blender of foodprocessor.

Roer de mayonaise (of een gedeelte ervan) en de knoflookpasta door de gepureerde paprika en breng de saus op smaak met peper, zout en wat druppels citroensap. De ene paprika is groter dan de ander, dus meer of minder mayonaise naar smaak toevoegen. Doe de paprika mayonaise over in een schaaltje en bestrooi hem eventueel met zoete gerookte paprikapoeder.

Paprika rouille

Ik ben dol op olijfolie. Zalig om een een goede olijfolie op te dippen met vers brood. Maar, een koude saus (zoals mayonaise) die helemaal van olijfolie gemaakt is, vind ik gauw te straf van smaak worden. Liever gebruik ik zonnebloemolie, of een combinatie van zonnebloem- en olijfolie.

  • 1 flinke, geroosterd rode paprika, gepureerd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 verse rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
  • 4-6 draadjes saffraan
  • (zee)zout en peper
  • 1 tl rode wijnazijn
  • circa 100 ml milde olijfolie (meer of minder naar smaak)  of een combi van olijf- en zonnebloemolie
  • 1 medium grote, gekookte aardappel, fijngeprakt
  • 1 handvol vers broodkruim
  • citroensap naar smaak

Week het broodkruim in een beetje, lauwwarm water tot een zachte massa. Knijp het overtollige vocht eruit.

Vijzel knoflook, saffraan, rode peper en rode wijnazijn tot een pasta met een snufje (zee)zout. Doe de knoflookpasta samen met de paprika, het broodkruim en de geprakte aardappel in een ruime kom en roer alles goed om. Klop vervolgens (een gedeelte van) de olie met behulp van een handmixer of staafmixer in een dun stromend straaltje door de paprikamassa, totdat je een dikke saus hebt gekregen. Breng de saus op smaak met peper, zout en een spriets citroensap.

DeelPin12VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Jam met minder suiker
Jam en chutney

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

Dip met verse spinazie en oude kaas
Saus

Heerlijke dip met verse spinazie en oude kaas (10 minuten werk)

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

botersaus
Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!