Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Tomaten-champignonsaus

Een andere champignonsaus, gemaakt zonder zuivel

Redactie door Redactie
in Saus
1
Tomaten-champignonsaus

Tomaten-champignonsaus – Bij een champignonsaus leeft al snel het idee dat dit een roomsaus moet zijn waaraan champignons toegevoegd zijn. Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Je maakt ook heel makkelijk een compleet ander soort champignonsaus. Met een tomatensaus als basis, bijvoorbeeld. Dat geeft een compleet ander effect dan de bekende roomsauzen. Ook als je op de lijn wilt letten is een tomaten-champignonsaus een goed idee. Je gebruikt tenslotte geen boter of room bij het maken van de saus, en hij zit ook nog een bomvol met groente. Hartstikke gezond dus. Wat wil je nog meer?

Wat doe je met een tomaten-champignonsaus?

Een dergelijke saus kun je, net als een champignonroomsaus natuurlijk heel goed serveren bij een stukje vlees, maar een tomaten-champignonsaus is ook heel geschikt om als pastasaus te dienen. In de saus zelf zit geen vlees of andere dierlijke ingrediënten, dus je zet met dit recept heel makkelijk een vegetarische, zelfs helemaal vegan saus op tafel.

Witte of kastanjechampignons

In het recept zijn gewone, witte champignons gebruikt voor het maken van de tomaten-champignonsaus. Je kunt ook kiezen voor de bruine kastanjechampignons als je die lekkerder vindt. Een voordeel is dat die wat meer smaak hebben, en dat ze minder vocht verliezen bij het bakken.

Leg eens een voorraadje saus aan

Het loont de moeite om een wat grotere hoeveelheid tomaten-champignonsaus te maken. De saus laat zich goed invriezen en een paar bewaren bij –18 graden. Verpak de saus dan in goed afsluitbare diepvriesdoosjes. Je kunt hem dan zeker een maand of drie bewaren. De saus is ook geschikt als basis voor een pastasaus met een wat uitgebreidere vulling. Bak bijvoorbeeld wat gehakt rul, eventueel met wat extra groenten en voeg daar een portie van de tomaten-champignonsaus aan toe. Ook met stukjes varkensvlees of kipfilet maak je zo een heerlijke, extra gevulde saus. Dit recept voor tomaten-champignonsaus past overigens ook heel goed bij een lekkere biefstuk.

Je hebt een staafmixer nodig om dit gerecht te kunnen maken. De hoeveelheid saus die je krijgt als je het recept volgt is voldoende als pastasaus voor 4 personen.

Champignonsaus

Champignonsaus; de lekkerste recepten

Vind jij champignonsaus ook zo lekker? De lekkerste maak je zelf. Hier vind je tips en recepten om heerlijk mee te variëren!

Tomaten

Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Tomaten-champignonsaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo verse, rijpe tomaten
  • 350 gram champignons
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels verse Italiaanse tuinkruiden
  • 140 gram tomatenpuree
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je tomaten-champignonsaus:

Snipper de ui.

Pel de knoflook en snipper die grof.

Snijd de tomaten in stukjes.

Snijd de champignons in schijfjes.

Hak de tuinkruiden.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de champignons gaar en bruin.

Verhit wat olijfolie in een braadpan. Bak hierin de uien met de knoflook aan. Ze hoeven niet bruin te worden, glazig is goed. Voeg de tomatenpuree toe en bak die even mee.  Doe vervolgens de verse tomaten en de tuinkruiden erbij en bak tot ze gaar en zacht zijn.

Pureer de tomatensaus met een staafmixer. Dit kan heel glad zijn, maar iets grover kan ook prima.

Voeg de champignons aan de gepureerde saus toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de tomaten-champignonsaus als pastasaus, of bij een lekker stukje vlees.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin10TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!