Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Pastasaus van verse tomaten

Redactie door Redactie
in Saus
0
Pastasaus van verse tomaten

Pastasaus van verse tomaten – Een snelle pastasaus voor de a la minute keuken maak je misschien met bliktomaatjes. Een pastasaus van verse tomaten geeft je echter veel meer voldoening. Dit is gewoon simpel pastasaus maken van verse tomaatjes. Kies voor een echte smaakvolle tomaat en zorg voor de juiste verhouding in kruiden, suiker en tomatenpuree. Zo maak je de pastasaus zoals alleen mamma dat kan! Of pappa natuurlijk.

Tomaten

Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Pastasaus van verse tomaten

  • 1 1/2 kilo grote en goed rijpe tomaten
  • 1 eetlepel olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • zout en peper

Snijd in de onderkant van elke tomaat een kruisje. Leg de tomaten 2 minuten in kokend water; haal ze er met een tang weer uit en laat ze uitlekken. Pel de schil; begin bij het kruisje. Snijd de tomaten in blokjes.

Verhit de olie in een middelgrote pan. Voeg de ui toe; op middelhoog vuur 3 minuten roeren tot de ui zacht is. Knoflook toevoegen en 1 minuut bakken. Tomaat, oregano, tomatenpuree en suiker toevoegen.

Aan de kook brengen, op laag vuur saus zonder deksel 15 minuten zachtjes laten koken tot de saus iets ingedikt is.

Breng op smaak met zout en peper.

Bewaren:

Deze saus kunt u 2 dagen, afgedekt, bewaren in de koelkast. Als u de saus invriest kunt u deze ca. 2 maanden bewaren.

Tip

Deze saus is ook heel geschikt als pizzasaus of serveer deze tomatensaus eens bij gebraden rundvlees of lamsschnitzel.

 

Tags: Groentepastasauzen
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Reacties 56

  1. Yvon says:
    5 jaar geleden

    Wat een leuk, makkelijk en heerlijk recept ik gaf mijn mini tomaten uit mijn eigen tuin altijd weg maar nu ik dit recept heb ontdekt nooit meer ga ik ze weggeven

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Haha Yvon, je kunt genoeg met die verse tomaatjes. En je natuurlijk ook de pastasaus weggeven maar ik zou het niet doen ?

      Beantwoorden
  2. V says:
    7 jaar geleden

    Voor hoeveel personen is dit recept?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 jaar geleden

      4 personen Vera

      Beantwoorden
  3. Rick says:
    8 jaar geleden

    Misschien stomme vraag ben beginner wat koken betreft. Wat voor pan moet ik gebruiken?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Stomme vragen bestaan niet Rick, gebruik een steelpan, hapjespan of braadpan, afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt.

      Beantwoorden
  4. Helga says:
    8 jaar geleden

    Saus net gemaakt lekker verschillende kruiden straks ovenschotel maken jammie

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Niets mis met zelfgemaakte sauzen Helga ? En welke ovenschotel is het geworden?

      Beantwoorden
  5. Elisabeth Alfonso says:
    9 jaar geleden

    Ik doe er nog een of meer verse laurierblaadjes bij en verse tijm, laat de saus heel lang pruttelen,
    Heerlijk, smakelijk

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Laurier kan hier prima in, en slowcooking kun je hier zeker op toepassen. Leuk dat je het deelt!

      Beantwoorden
  6. Sijtske van Lambalgen says:
    9 jaar geleden

    Waarom staat in dit recept dat je er alsnog een blikje tomatenpuree aan toe moet voegen? Dan is het toch niet “vers” meer?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Tomatenpuree wordt veel gebruikt als smaakversterker Sijtske. Ik zie het dan ook bijna als specerij, en het geeft de tomatensaus net even dat beetje extra.

      Beantwoorden
      • Kruiden & Specerijen says:
        9 jaar geleden

        Lekker basis recept, kan je wat mee.

        Beantwoorden
        • Lekker Tafelen says:
          9 jaar geleden

          Dat is het mooie van basisrecepten. Je kunt er alle kanten mee op. Ouderwets uit je hoofd leren dus, of effe opzoeken op Lekker Tafelen 🙂

          Beantwoorden
    • Kruiden & Specerijen says:
      9 jaar geleden

      Omdat er zout in die puree zit. Laat de puree weg en voeg zelf wat zout
      (snufje = ~0,25 g) toe, dat geeft ook dat extra. Door het weglaten van
      de puree wordt het ook drastisch minder zuur en kun je de suiker ook
      weglaten. Zou zelf
      nog wat thijm en rozemarijn bijvoegen. Voor een extra toevoeging nog
      behoorlijk wat paprikapoeder en een mespuntje cayennepeper (als je geen
      pikante paprikapoeder hebt).

      Nu ik toch bezig ben, ook mijn eigen recepten veranderen tijdens het koken, extra uitje (sjalotten), worteltje en wat prei, alle
      zeer fijn gehakt, erbij doen en 15 minuten laten pruttelen met deksel en
      dan 15 minuten indampen. Ook geen bouillonblokje nodig zoals hier
      eerder (als zeer welkome aanvulling) geadviseerd werd.

      I.p.v. het velletje eraf peuteren, gewoon laten zitten, tomaat in vieren, groene pit er uit en dan in tweeën snijden. Alles behalve de groene pit in de pan doen. Een grote zeef nemen en een soeplepel liefst met scherpe rand, steeds een lepeltje in de zeef scheppen en ronddraaien met de rand van de lepel om het door de zeef te duwen. Mooi tijdstip zou zijn; 15 minuten trekken, zeven, 15 minuten indampen. De prut (velletjes + zaadjes) die je overhoud gooi je weg.

      Beantwoorden
      • Kruiden & Specerijen says:
        9 jaar geleden

        Oeps, bericht volgt op puree als smaakversterker. Dat het iets extra’s geeft.

        Beantwoorden
        • Cecile says:
          8 jaar geleden

          Helemaal mee eens Kruiden en specerijen. Zout is bijna niet meer nodig als je kruiden of specerijen gebruikt. Doe ik zo al jaren vanwege mijn jarenlange hoge bloeddruk. Lieve groet Cecile

          Beantwoorden
  7. joke says:
    9 jaar geleden

    Wat een heerlijke saus. 400 gram tasty tom tomaten gebruikt en een rode peper. De rest zoals er staat. Even met de staafmixer erdoor. Heerlijk op m’n zelfgemaakte pizza’s.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Dat is veel smaak Joke, het werken met verse ingediënten wordt altijd met smaak beloond! Fijn dat het zo goed bevalt.

      Beantwoorden
  8. alfonso says:
    9 jaar geleden

    zo die ik het al jaren,maar dan met rundergehakt en pesto
    harstikke lekker en gezond

    Beantwoorden
  9. Kok says:
    9 jaar geleden

    Misschien een domme vraag maar moet je er ook water bij toevoegen als je de pastasaus laat koken ??? Ik bedoel dus nadat je de ui hebt laten koken en knoflook/ kruiden, en de tomaatjes in blokjes hebt gesneden en toegevoegd moet je dan nog water toevoegen?? Waar komt de saus vandaan vraag ik me heel erg af! Ik wil deze saus ook heel graag maken

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Probeer het gerust Kok… water hoeft hier echt niet bij. De saus komt letterlijk uit de tomaat zelf. Mocht je achteraf toch willen verdunnen (ik zeg niet doen 😉 ) gebruik dan vooral geen water maar wat groentebouillon.

      Beantwoorden
    • Sjaak Kok says:
      8 jaar geleden

      je kan ook wat rode wijn toevoegen.

      Beantwoorden
      • Lekker Tafelen says:
        8 jaar geleden

        Lekker!

        Beantwoorden
  10. Geiske says:
    9 jaar geleden

    Mmm lijkt me lekker, ga het gelijk klaar maken voor morgen op brood.
    Een bedankje voor de voor de fijne werkbeschrijving.
    Alvast fijne feestdagen.
    Geiske

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Laat je weten of het gelukt is Geiske?

      Beantwoorden
      • Geiske says:
        9 jaar geleden

        Het was zo lekker zodat de vriezer nog even moet wachten om ook iets te krijgen 🙂

        Beantwoorden
  11. Sylvia says:
    10 jaar geleden

    Voor hoeveel personen is dit? Ik wil graag saus maken en dan invriezen, zodat ik ondanks dat ik vaak druk ben toch verse pastasaus heb!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Deze pastasaus van verse tomaten is voor 4 tot 6 personen Sylvia. Invriezen is natuurlijk een prima idee in de zomer. Tomaten kun je dan aanschaffen voor weinig geld. Ons advies is om het recept minimaal te verdubbelen.

      Beantwoorden
  12. lexywoters says:
    10 jaar geleden

    Ik heb deze saus met een italiaans kruidenpakketje al meegebakken en zonder suiker gedaan…hij is om te smullen zo lekker…
    Kruidenpakketje is van de albert heijn maar kun je ook zelf uit eigen tuin halen als je die hebt…(thijm, salie, oregano, rozemarijn en basilicum)

    Beantwoorden
  13. Alexandra says:
    10 jaar geleden

    de saus wordt minder zuur en zoeter door een stukje wortel fijngesneden mee te bakken, en ook door het langer te laten sudderen (italiaanse tip)

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Dankje Alexandra, leuk dat iedereen er zo een eigen invulling aan geeft!

      Beantwoorden
      • Lydia says:
        10 jaar geleden

        Even serieus suiker erin??
        Waarom, nergens voor nodig.
        Mensen alsjeblieft verban die suikers, smaakt zonder net zo lekker.

        Beantwoorden
        • Lekker Tafelen says:
          10 jaar geleden

          Waarom verbannen Lydia? Dat een pastasaus zonder kan zijn we eens en dat suiker minder moet, zijn we ook eens, maar verbannen?

          Beantwoorden
      • Charmant says:
        9 jaar geleden

        Beetje tabasco erin smaakt ook lekker, paar druppeltjes maar!

        Beantwoorden
        • Lekker Tafelen says:
          9 jaar geleden

          Leuke tip! Ik gebruik altijd een klein scheutje Kikkoman. Geeft net wat meer diepte in de smaak.

          Beantwoorden
  14. Marjo says:
    10 jaar geleden

    Had tomaten over. Net de saus gemaakt. Heerlijk! Vanaf nu verse tomatensaus
    Beestje basilicum en Italiaanse kruiden erbij…jammie

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Fijn dat we zoveel mensen blij kunnen maken met een eenvoudig, vers recept.

      Beantwoorden
  15. Daantje says:
    10 jaar geleden

    Wij vonden de saus heerlijk! Een beetje aangepast met wat extra kruiden
    Mijn kinderen aten nooit hun pasta op maar nu hebben ze er heerlijk van gegeten!
    Goed recept zeker met kinderen die niet van heel pittig houden!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Leuk om te horen Daantje, die ervaring heb ik ook met kinderen. Pure smaken doen het goed! En dubbel leuk om te horen dat je zelf met de kruiden in de weer geweest bent. Alle recepturen zijn altijd weer naar eigen hand te zetten. Helemaal leuk!

      Beantwoorden
  16. melk says:
    10 jaar geleden

    ik gebruik altijd kurkuma en peper in mijn pastasaus en op het laatst wat basilicum erbij heerlijk!!!! en gezond!

    Beantwoorden
  17. Kim says:
    10 jaar geleden

    Ik heb vandaag deze pastasaus gemaakt precies zoals beschreven. Helaas zat er geen reuk of smaak aan 🙁 daarnaast was het ondanks de suiker te zuur. Niet voor herhaling vatbaar wat mij betreft

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Jammer om te horen Kim. Wij zijn dol op deze saus. Vergeet niet dat je volop kunt variëren met de kruiden.

      Beantwoorden
    • Verkeerde tomaat says:
      10 jaar geleden

      Ik denk dat het aan de tomaten lag ander soort proberen

      Beantwoorden
      • Lekker Tafelen says:
        10 jaar geleden

        volrijpe tomaten met smaak hebben zeker de voorkeur

        Beantwoorden
  18. Linda says:
    10 jaar geleden

    Ik heb vandaag voor het eerst zelf pastasaus gemaakt omdat ik wil gaan koken met zo weinig mogelijk e nummers. Ik heb hem gemaakt volgens bovenstaand recept en er aan het einde nog wat verse basilicum aan toegevoegd. Was lekker!

    Beantwoorden
  19. MXMasterNL says:
    11 jaar geleden

    Gebruik al jaren Italiaanse tomaten uit blik voor mijn Pomodoro(Basissaus) en Passata. Sinds kort ook met San Marzano tomaten uit blik. Toch is dit zo’n lekker recept dat ik dacht: “We proberen het maar weer eens..” Echt goede Nederlandse tomaten gebruikt (Tasty Tom’s). Het eindresultaat smaakt op zijn best beter dan de basissauzen die ik in het verleden zelf met verse Nederlandse tomaten heb gemaakt, maar het blijft veel te zuur, te weinig zoet en de consistentie is te grof door het onrijpe vruchtvlees. (Omdat deze “verse” tomaten te groen geplukt worden.) Al met al een leuk recept, maar wil je zelf echt lekkere pasta saus gebruiken, gebruik dan goede kwaliteit tomaten uit blik. Wil je de tomaten uit blik ook kunnen “vertrouwen” zoals de auteur van het recept hierboven? Koop dan (biologische) San Marzano tomaten D.O.P.

    Beantwoorden
  20. Tineke Suanet says:
    12 jaar geleden

    Komt goed van pas, ik heb erg veel tomaten uit eigen tuin en door de saus in te vriezen heb ik er veel langer een lekkernij van, bedankt

    Beantwoorden
  21. Marloes says:
    12 jaar geleden

    Voor hoeveel personen is dit? Ik moet voor 7 man koken vanavond 😉

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      12 jaar geleden

      Waarschijnlijk komt mijn reactie te laat Marloes, maar ga uit van 4 personen.

      Beantwoorden
  22. g says:
    12 jaar geleden

    op deze manier maak ik ook altijd de sauzen voor de pasta,
    en natuurlijk wanneer je niet altijd zoveel tijd hebt,heb ik altijd wel pasta sauzen in de kast,als reserve.
    maar meestal sta ik lekker vroeg in de keuken,met tomaten,uien,oregano,meestal uit een potje,basilicum,gedroogd,en ook als extra wat extra tomaten puree,suiker,beetje azijn,voor het zure,of wat citroen,dat voeg je het laatste toe.
    de pasta is zo gekookt,en dan een lekkere frisse groene salade.
    en niet te vergeten de strooi kaas,heerlijk.

    Beantwoorden
  23. p.overbeeke says:
    13 jaar geleden

    geachte heer,
    was op zoek naar visrecepten,ingetoetst en daar kwam ik o.a.
    op uw site terecht,vind het een leuke site,nieuwsbrief aangevraagd en op favorieten gezet, zal er veel gebruik van maken ,veelsucces en groeten uit amsterdam.

    Beantwoorden
  24. Susan says:
    13 jaar geleden

    Wat bedoel je met tomaten puree? is dat uit een blikje?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen (Tijmen) says:
      13 jaar geleden

      Inderdaad, een blikje tomatenpuree geeft een frisse, intense smaak mee aan je tomatensaus. De tomatenpuree is altijd een beetje zurig, wanneer je dit eerst even aanbakt in een pan ontzuur je de tomatenpuree maar geeft deze wel z’n kracht aan je saus.

      Beantwoorden
  25. ybobrunt says:
    13 jaar geleden

    ik heb de lekkere pastasaus gemaakt voor mijn kinderen.
    ze vonden het heerlijk!
    ik ga het nu vaaker maken.en ook veel mensende tip geven om de pastasaus te maken

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!