Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten

Een makkelijke en geweldig lekkere saus met veel mogelijkheden

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
0
Tomatenroomsaus van zure room

Tomatenroomsaus –.een tomatensaus wordt meestal warm gegeten, maar er is ook een koude variant die heerlijk is voor warme dagen of als smaakvolle toevoeging aan koude gerechten: koude tomatenroomsaus met zure room en gedroogde tomaten. De saus is een combinatie van de frisse, romige smaak van zure room met de intense, geconcentreerde smaak van gedroogde tomaten, wat resulteert in een verrassend lekkere saus die op heel veel manieren gebruikt kan worden.

Een tomatensaus op basis van zure room

Tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten is een heerlijk romige saus, maar zonder dat die heel vet is. De naam is best misleidend, want in zure room zit maar 10% vet. Dit is heel weinig als je het vergelijkt met een mayonaise. In een mayonaise zit maar liefst minimaal 70% vet. Wil je lekker, maar ook gezond eten dan is de keuze zo gemaakt toch?

Gedroogde tomaten voor lekker veel smaak

De koude tomatenroomsaus van zure room maak je met gedroogde tomaten. Door tomaten te drogen verliezen ze vocht, hierdoor wordt de smaak geconcentreerder en rijker. Gedroogde tomaten hebben een umami-achtige smaak en ze smaken heel anders dan verse tomaten. Je kunt tomaten zelf drogen in de oven en bewaren op olie. Gedroogde tomaten zijn in verschillende varianten te koop.

  • De gedroogde stevige exemplaren die je moet weken in water voor je ze kunt gebruiken.
  • De zachte zongedroogde tomaten die je direct kunt gebruiken
  • De zongedroogde tomaten op olie.

De eerste variant is minder geschikt voor de tomatenroomsaus van zure room. Neem liever een van de andere varianten. De tomatensaus zal, afhankelijk van de soort gedroogde tomaten, en hoe fijn of grof je ze snijdt, van kleur veranderen.

Zelf tomaten drogen? Vind de uitleg via de link hieronder.

gedroogde tomaatjes

Gedroogde tomaatjes; zo maak je ze zelf

Gebruik je ook regelmatig gedroogde tomaatjes? Dan hebben we de tip hoe je gedroogde tomaatjes zelf kunt maken. Een leuke en lekkere klus.

De veelzijdigheid van tomatenroomsaus van zure room

Een koude tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten is niet alleen makkelijk te maken, maar ook heel veelzijdig. Hieronder zijn een paar serveersuggesties.

  • als saus voor koude pasta en aardappelsalades
  • als dip op de borreltafel
  • als saus bij vlees of vis
  • als spread voor op brood en wraps
  • een beetje verdunt met water, als dressing op een salade
  • bij geroosterde groente

Daarom kies je voor tomatenroomsaus van zure room

Koude tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten is een smaakvolle en veelzijdige saus die eenvoudig te maken is en bij veel gerechten gebruikt kan worden. Of je hem gebruikt als dip, een saus voor salades, of als smeersel op brood of wraps, de zure room in combinatie met de sterke smaak van gedroogde tomaten zorgen voor extra smaak. Maak dit recept en je zult ontdekken hoe makkelijk, veelzijdig en lekker de saus is.

Tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten

Porties: een schaaltje vol
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 125 ml zure room
  • 50 gram gedroogde tomaten
  • 1 takje basilicum
  • 1 takje verse oregano of een mespunt gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je tomatenroomsaus van zure room:

Snijd de gedroogde tomaten, houd een paar grove stukjes voor structuur achter en snijd de rest ragfijn.

Hak het takje basilicum met steel en al fijn. Snijd, als je verse oregano gebruikt, die ook fijn.

Roer de zure room los en voeg er de tomaten, basilicum, oregano, paprikapoeder en een beetje zout en peper naar smaak aan toe. Zet de saus een uurtje koud weg om de smaken goed te laten doortrekken en om weer een beetje stevigheid te krijgen.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief