Tomatenroomsaus –.een tomatensaus wordt meestal warm gegeten, maar er is ook een koude variant die heerlijk is voor warme dagen of als smaakvolle toevoeging aan koude gerechten: koude tomatenroomsaus met zure room en gedroogde tomaten. De saus is een combinatie van de frisse, romige smaak van zure room met de intense, geconcentreerde smaak van gedroogde tomaten, wat resulteert in een verrassend lekkere saus die op heel veel manieren gebruikt kan worden.
Een tomatensaus op basis van zure room
Tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten is een heerlijk romige saus, maar zonder dat die heel vet is. De naam is best misleidend, want in zure room zit maar 10% vet. Dit is heel weinig als je het vergelijkt met een mayonaise. In een mayonaise zit maar liefst minimaal 70% vet. Wil je lekker, maar ook gezond eten dan is de keuze zo gemaakt toch?
Gedroogde tomaten voor lekker veel smaak
De koude tomatenroomsaus van zure room maak je met gedroogde tomaten. Door tomaten te drogen verliezen ze vocht, hierdoor wordt de smaak geconcentreerder en rijker. Gedroogde tomaten hebben een umami-achtige smaak en ze smaken heel anders dan verse tomaten. Je kunt tomaten zelf drogen in de oven en bewaren op olie. Gedroogde tomaten zijn in verschillende varianten te koop.
- De gedroogde stevige exemplaren die je moet weken in water voor je ze kunt gebruiken.
- De zachte zongedroogde tomaten die je direct kunt gebruiken
- De zongedroogde tomaten op olie.
De eerste variant is minder geschikt voor de tomatenroomsaus van zure room. Neem liever een van de andere varianten. De tomatensaus zal, afhankelijk van de soort gedroogde tomaten, en hoe fijn of grof je ze snijdt, van kleur veranderen.
Zelf tomaten drogen? Vind de uitleg via de link hieronder.
Gedroogde tomaatjes; zo maak je ze zelf
Gebruik je ook regelmatig gedroogde tomaatjes? Dan hebben we de tip hoe je gedroogde tomaatjes zelf kunt maken. Een leuke en lekkere klus.
De veelzijdigheid van tomatenroomsaus van zure room
Een koude tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten is niet alleen makkelijk te maken, maar ook heel veelzijdig. Hieronder zijn een paar serveersuggesties.
- als saus voor koude pasta en aardappelsalades
- als dip op de borreltafel
- als saus bij vlees of vis
- als spread voor op brood en wraps
- een beetje verdunt met water, als dressing op een salade
- bij geroosterde groente
Daarom kies je voor tomatenroomsaus van zure room
Koude tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten is een smaakvolle en veelzijdige saus die eenvoudig te maken is en bij veel gerechten gebruikt kan worden. Of je hem gebruikt als dip, een saus voor salades, of als smeersel op brood of wraps, de zure room in combinatie met de sterke smaak van gedroogde tomaten zorgen voor extra smaak. Maak dit recept en je zult ontdekken hoe makkelijk, veelzijdig en lekker de saus is.
Tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 125 ml zure room
- 50 gram gedroogde tomaten
- 1 takje basilicum
- 1 takje verse oregano of een mespunt gedroogde oregano
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tomatenroomsaus van zure room:
Snijd de gedroogde tomaten, houd een paar grove stukjes voor structuur achter en snijd de rest ragfijn.
Hak het takje basilicum met steel en al fijn. Snijd, als je verse oregano gebruikt, die ook fijn.
Roer de zure room los en voeg er de tomaten, basilicum, oregano, paprikapoeder en een beetje zout en peper naar smaak aan toe. Zet de saus een uurtje koud weg om de smaken goed te laten doortrekken en om weer een beetje stevigheid te krijgen.
Tafel lekker !!