Tzatziki – De yoghurtsaus uit Griekenland waar iedereen verzot op is. Maar die tzatziki maak je dan wel zelf!
Uit eten bij de Griek is niet compleet zonder dit heerlijk romige bijgerecht van Griekse yoghurt, komkommer olijfolie en niet te vergeten de knoflook. Behalve bij de maaltijd is dit ook een erg lekker alternatief voor bij de borrel. Je kunt tzatziki kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is eigenlijk zo gebeurd en zo veel lekkerder.
Dubbel dippen
Zet tzatziki ook gerust tijdens een feestje op tafel tussen de kommetjes met salades. Het is heerlijk met een stukje stokbrood, maar ook om komkommer, paprika of een stukje bleekselderij in de saus te dippen. Dip echter maar 1 keer, dubbel dippen is not done. Vaak heeft degene die het doet het zelf niet in de gaten, maar het is echt niet hygiënisch om dit te doen. Je kunt wel je stukje brood of groente afbreken en dan dippen als je graag veel dip hebt, maar afbijten en weer dippen … nee dat kan niet!
Dip maar 1 keer, dubbeldippen is not done!
Tzatziki is eigenlijk een bakje hartige yoghurt
Tzatziki is eigenlijk een bakje yoghurt die op smaak is gebracht met komkommer, knoflook en olijfolie. Gebruik hiervoor de volle Griekse yoghurt van 10%, de andere yoghurt is te dun, het moet wel een beetje stevig zijn. Om de stevigheid te behouden, wordt de geraspte komkommer een uurtje of meer weggezet met een beetje zout, zodat al het overtollige vocht weg kan lopen. Het beste begin je ’s morgens met tzatziki maken, door de komkommer al te raspen en te mengen met zout. Je zet dit op een koele plek in een zeef met bakje eronder weg.
Tip: Meng de yoghurt in een ander bakje met de kruiden zodat die al kunnen intrekken. Roer later op de dag, de uitgelekte komkommer er nog door, en zet het weer een paar uur terug. Het lijkt veel werk, maar het zijn allemaal slechts heel simpele handelingen.
Smaken in laten trekken heeft nu eenmaal tijd nodig
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Komkommer, fris, gezond en vooral lekker!
Komkommer, een heerlijke groente, die je overal voor kunt inzetten. Niet alleen als snack of salade, maar ook op verrassende andere manieren!
Tzatziki
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram Griekse yoghurt
- ½ komkommer
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel oregano
- 1-2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- een paar druppeltjes tabasco
- een snufje suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de lekkerste tzatziki:
Snijd de komkommer doormidden en haal de zaadlijsten er met een lepeltje uit.
Rasp de komkommer grof en meng hem met het zout. Doe de komkommer in een zeef en zet die op een kom om het vocht op te vangen. Zet koel weg.
Doe de Griekse yoghurt in een kommetje en rasp er de knoflook bij. Roer er ook de oregano en een drupje tabasco doorheen. Dek af en zet koel weg.
Na ongeveer 4-5 uur mag de komkommer bij de yoghurt. Knijp er eerst nog zo veel mogelijk vocht uit voordat die bij de yoghurt gaat. Roer goed door en voeg er de suiker en de olijfolie aan toe. Breng eventueel verder op smaak met nog wat zout en peper.
Zet de tzatziki koel weg en laat nog een paar uurtjes staan, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Tafel lekker !!