Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Vanillesaus met een tip hoe er chocoladesaus van te maken

door
in Saus
0
vanillesaus chocoladesaus

Vanillesaus wie kent het niet? Waarschijnlijk is dit de bekendste zoete saus die zowel warm als koud heerlijk is bij diverse lekkernijen. Gebruik deze saus over ijs of schenk hem over een appelgebakje of over de alom bekende apfelstrudel. Het maakt je gerecht echt zoveel lekkerder. In de supermarkt kun je deze saus kant-en-klaar in flesjes kopen of in een zakje waar dan wat water of melk aan moet worden toegevoegd. Dat klinkt simpel, maar wat je uiteindelijk hebt is een saus met een toch wel enigszins chemische smaak, nee dat kan zelfgemaakt zoveel lekkerder en eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om deze saus zelf te maken.

De vanillesaus wordt gebonden door de combinatie van custardpoeder (welke voornamelijk uit zetmeel bestaat) en de eidooiers. De saus is van tevoren te bereiden en goed afgedekt is deze saus in de koelkast enkele dagen houdbaar. Let er wel op dat als je een warme vanillesaus wilt en deze dus opnieuw moet verwarmen dat je deze niet tot het kookpunt verwarmt. De eidooier zal dan gaan stollen wat stukjes in je saus oplevert.

TIP !!

Op een relatief simpele manier kun je van deze vanillesaus een chocoladesaus maken. Houd dezelfde bereidingswijze aan. Roer op het moment dat je de pan van het vuur neemt 200 gram geraspte chocolade door de vanillesaus. Dit kan naar eigen smaak zowel melk als pure chocolade zijn.

Wil je je saus wat romiger maken vervang dan een deel van de melk door room.

Vanillesaus

Porties: 1/2 liter
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 ml melk
  • 60 gram suiker
  • 14 gram custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • 1/2 vanillestokje

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je vanillesaus:

Doe de helft van de melk en de suiker in een pan. Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap met de punt van een mes het merg eruit en doe dit samen met het uitgeschraapte  vanillestokje bij de melk in de pan en breng het geheel aan de kook.
Laat het op een laag vuur ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Meng in een kom de custardpoeder, de eidooiers en de overige melk.
Voeg al roerende de kokende melk bij het eidooiermengsel. Giet alles terug in de pan en breng terug aan de kook. Pas op !! Laat niet doorkoken dan gaan de eidooiers stollen. Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer tot de saus is afgekoeld. Schenk de saus op een zeef, en zeef alle stukjes eruit.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel - Melk
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief