Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Vierkazen pastasaus; heerlijk romig en boordevol smaak

Binnen 20 minuten op tafel, in de tijd dat de pasta kookt maak jij de saus.

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
0
Vierkazen pastasaus

Vierkazen pastasaus – ook wel bekend onder de naam “salsa ai quattro fromaggi” is een heel bekende kaassaus uit de Italiaanse keuken. De zijdezachte saus combineert de krachtige smaken van vier verschillende kazen die in perfecte balans zijn met elkaar. De exacte samenstelling kan per recept verschillen. Het recept van de vierkazen pastasaus dat je hier vindt, is aangepast naar de hier in Nederland makkelijk verkrijgbare kazen en is, ondanks dat het geen origineel Italiaans recept is, wel gemaakt op Italiaanse wijze.

Kies de juiste variatie voor een echt lekkere saus

De kracht van een vierkazen pastasaus zit hem in de keuze van de kaas. Vaak wordt een combinatie van jonge, gerijpte en blauwe kaas gebruikt om de juiste balans te creëren. Het combineren van te scherpe kazen kan de saus te sterk en intens maken, terwijl te milde en zachte kazen de diepgang kunnen missen. Het is daarom heel belangrijk om te spelen met de soorten kaas en de verhoudingen hiervan om tot een perfecte mix te komen. En niet onbelangrijk, rasp de kaas zelf voor het beste resultaat.

In dit recept is gebruikgemaakt van de volgende kazen:

  • Jonge Goudse kaas, omdat er in Nederland volop heerlijke Goudse kaas voorhanden is kan die niet ontbreken in een vierkazen pastasaus. Misschien niet helemaal origineel, maar wel erg lekker. De kaas smelt mooi weg in de melk en geeft de saus een romige basis.
  • Gruyère, dit is een goed smeltende kaas met een lichte nootachtige smaak en geeft de saus een boterachtige romigheid.
  • Gorgonzola, is een beroemde blauwschimmelkaas met een scherpe intense smaak en een romige textuur, hier is gorgonzola dolce (de zachte variant) gebruikt. De toevoeging van gorgonzola geeft de vierkazen pastasaus een lichte hint van de kenmerkende smaak van blauwe kaas.
  • Parmezaanse kaas, de harde korrelige kaas is een belangrijk ingrediënt in veel Italiaanse gerechten. De pittige en licht nootachtige smaak van Parmezaanse kaas geeft diepte aan de saus. De kaas wordt als laatste toegevoegd als de saus van de hittebron af is om een romige structuur van de saus te behouden. Wordt de kaas te veel verwarmd, dan veranderd de romige structuur in een korrelige massa.

Rasp de kaas zelf voor het beste resultaat

Smaak maar zeker ook textuur is belangrijk

De textuur van de vierkazen pastasaus is zeker zo belangrijk als de smaak. Hoe lekker die smaak ook kan zijn, als de textuur niet goed is, is alles voor niets geweest. Een vierkazen pastasaus moet zijdezacht zijn en gelijkmatig smelten zonder te klonteren. De kazen worden daarom op een bepaalde volgorde op lage temperatuur verwarmd zodat ze hun romigheid behouden. Dit smelten gebeurt in een beetje melk, om de saus nog romiger en zachter te maken.

Een vierkazen pastasaus moet zijdezacht zijn en gelijkmatig smelten zonder te klonteren.

Een vierkazen pastasaus is niet alleen lekker op de pasta

Een vierkazen pastasaus is ideaal voor een snelle, en erg lekkere maaltijd. In de tijd dat je de pasta kookt, maak je ook de saus. Als de pasta gaar is schep je die even kort door de saus en klaar is je maaltijd. Erg lekker met gehakte stukjes walnoot erover voor een beetje bite.

Een kaassaus heeft veel meer toepassingen. Serveer de vierkazen pastasaus eens over groenten zoals broccoli, bloemkool of witlof. De saus is ook erg lekker op een borrelplank om lekkere stukjes toast, brood en groenten in te dippen.

Vierkazen pastasaus

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 50 gram geraspte Goudse jonge kaas
  • 50 gram geraspte gruyère
  • 65 gram gorgonzola dolce
  • 65 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 ml volle melk
  • zout en peper
  • nootmuskaat

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een vierkazen pastasaus:

Verwarm de melk in een koekenpan met antiaanbaklaag en smelt hier, al roerend, voorzichtig de Goudse kaas en de Gruyère in. Houdt de saus warm, maar kook hem niet door.

Voeg de gorgonzola toe en verwarm die ook mee. Blijf steeds met een spatel voorzichtig roeren.

Als de pasta gaar is, haal je de pan van het vuur en voeg je er de Parmezaanse kaas aan toe. Roer de Parmezaanse kaas, van het vuur af, door de saus.

Breng de saus op smaak met zout, ruim peper en een beetje nootmuskaat.

Roer de pasta met een beetje aanhangend water door de vierkazen pastasaus en serveer direct. Lekker met grove pasta en een groene salade voor erbij.

Tafel lekker !!

Tags: Kaaspastasauzen
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!