Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Zalmsaus met crème fraîche

Met tips voor de lekkerste gerechten met zalmsaus

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
1
zalmsaus

Zalmsaus – Soms zoek je een saus die net even anders is dan de basis saus die je altijd gebruikt. Zoals bij de asperges, dan mag het soms net iets luxer zijn. Maak dan eens een zalmsaus, die is geweldig lekker, luxe en helemaal niet moeilijk om te maken.

Een zalige saus met gerookte zalm

De zalmsaus is een heerlijke saus die je maakt van bouillon, crème fraîche en natuurlijk zalm. Je gebruikt hiervoor gerookte zalm, dit is makkelijk en geeft heel veel smaak aan de saus, waardoor je maar een beetje zalm nodig hebt. Je hoeft de zalm alleen maar in stukjes te snijden en dan op het laatst even mee te verwarmen in de saus. Het lekkerste is het als je de saus even een kwartiertje laat staan, om de smaken hun werk te laten doen. Verwarm de saus als de zalm er eenmaal in zit, heel zacht op een klein vuur. Het is niet verstandig de zalmsaus flink te laten doorkoken en door te roeren. Die kleine stukjes zalm worden dan droog en gaan volledig kapot. Dit komt de smaak maar ook het uiterlijk van de saus niet ten goede.

Een zalmsaus met crème fraîche

De zalmsaus is heerlijk fris en licht door het gebruik van bouillon en crème fraîche. Door relatief veel bouillon, en geen slagroom, maar crème fraîche te gebruiken, krijg je een saus die lekker licht, maar toch heerlijk romig is. De verse dille die je op het laatst samen met een paar drupjes citroensap toevoegt, maakt de zalmsaus nog lekkerder. Heb je geen verse dille, dan kun je eventueel ook de gedroogde variant gebruiken, maar de smaak en het uiterlijk zal een stuk minder fris zijn.

Zo serveer je de zalmsaus het best:

Asperges – Gekookte asperges, gekookte krieltjes en een gekookt eitje en de saus.

Witvis – Serveer de saus bij een stukje gebakken of gepocheerde witvis, lekker met aardappelpuree en een salade.

Met gekookt ei – Serveer de saus met stukken gekookt ei bij gebakken aardappels bij sperzieboontjes of een groene salade.

Ovenschotel met prei – Gestoofde prei, daarop de zalmsaus, met daar bovenop stukken gekookte aardappels, die je even omschudt met een beetje gesmolten boter. Zet dit 20 minuten in een oven van 180 graden en je hebt een geweldig lekkere ovenschotel.

Pasta – Gekookte tagliatelle, roosjes kort gekookte broccoli, en de saus.

Gerookte zalm

Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel

Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.

Zalmsaus

Porties: 4 porties
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram gerookte zalm
  • 100 gram crème fraîche
  • 200 ml visbouillon
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 takjes verse dille
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zalmsaus:

Snijd de gerookte zalm in kleine stukjes.

Hak de dille grof, maar houd een paar plukjes apart voor decoratie.

Roer met een garde de crème fraîche door de visbouillon.

Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer dit goed door. Gaar het boter-bloemmengsel tot zich een witte waas op de bodem van de pan vormt. Voeg nu, beetje bij beetje, het bouillonmengsel toe en roer dit steeds goed door. Kook de saus even kort door, blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen.

Haal de pan van het vuur en voeg de zalmsnippers erdoor.

Breng de zalmsaus op smaak met zout, peper, een drupje citroensap en de verse dille. Pas op met zout, want de zalm en de bouillon bevatten beide al zout.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin6TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Reacties 6

  1. A says:
    4 maanden geleden

    Ja, lekker!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 maanden geleden

      Zeker Alan. Dat is genieten.

      Beantwoorden
  2. Janine Segers says:
    1 jaar geleden

    Dit receptje komt net op tijd want asperges met zalm staan op mijn lijstje voor een van de volgende dagen. Heb wel een vraagje ivm de creme fraiche want voor mij is dat hetzelfde dan slagroom. Kan het zijn dat het creme aigre (zure room) moet zijn, ook heel lekker met zalm ? Alvast bedankt voor de toelichting.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      1 jaar geleden

      Dat wordt genieten want de saus is erg lekker bij asperges. Creme fraiche is net als zure room iets frisser van smaak, zure room schift wel sneller bij warme bereiding.

      Beantwoorden
  3. Francien says:
    12 jaar geleden

    Een zalm saus dat lijkt me erg lekker dat ga ik deze week maken jullie horen hoe het was Groetjes.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      12 jaar geleden

      Top, schiet er een mooie foto van, plaatsen we die misschien ook!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!