Kaassaus van boerenkaas – Een goeie kaassaus begint met goeie kaas. En boerenkaas maakt écht het verschil. Ambachtelijk gemaakt van rauwe melk, met meer karakter dan standaard supermarktkaas. Door jonge en oude boerenkaas te combineren, krijg je een saus met diepte én een smeuïge structuur. Perfect voor over de bloemkool, maar net zo goed bij een ovenschotel of op een tosti.
De saus begint met een roux – dat klinkt ingewikkeld, maar het is gewoon bloem en boter die je even laat garen. Zo voorkom je een melige smaak. Daarna komt de melk erbij, rustig aan en goed blijven roeren. De kaas voeg je pas op het eind toe, van het vuur af. Zo blijft je saus mooi glad en smelt de kaas zonder te schiften.
Wat je over hebt, kun je makkelijk bewaren. Even opwarmen met een scheutje melk en hij is weer als nieuw. Gewoon een handig basisrecept om in je repertoire te hebben. Want zeg nou zelf, een lepel warme kaassaus kan soms net dat beetje extra zijn aan tafel.
Kaas
Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kaassaus van boerenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 25 gram bloem
- 25 gram roomboter
- 250 ml melk
- 50 ml slagroom
- 50 gram jonge boerenkaas
- 50 gram oude boerenkaas
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaassaus van boerenkaas:
Smelt de boter in een pannetje en voeg er de bloem aan toe.
Roer dit goed door op een klein vuur tot de roux gaar is. Dit kun je zien aan een laagje wat ontstaat in de pan.
Voeg beetje bij beetje de melk toe en laat de saus zachtjes even koken.
Meng er de geraspte kaas en de room doorheen.
Proef de saus en breng op smaak met peper en zout.
Je kunt de saus eventueel later weer verwarmen maar laat de saus niet meer doorkoken.
Tafel lekker !!