Zelf piccalilly maken – Als jij een liefhebber bent van tafelzuren, en in het bijzonder piccalilly, zul je die meestal kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Maar hoe leuk en lekker is het om die piccalilly eens zelf te maken? Met onderstaand recept maak je vijf potjes. Je kunt de potjes best een poosje bewaren, dus zo heb je altijd een voorraadje van je favoriete tafelzuur. En natuurlijk is het ook een leuk idee om eens zo’n potje weg te geven als cadeautje. Piccalilly wordt gegeten bij bijvoorbeeld stamppot. De combinatie met boerenkoolstamppot is een bekende. Maar die gele saus is ook heerlijk bij gerechten met peulvruchten, een stukje oude kaas op een kaasplankje of gewoon bij een stukje vlees.
Groenten die je kunt gebruiken voor piccalilly
Het leuke van het zelf maken van piccalilly is natuurlijk dat je het recept kunt aanpassen aan jouw smaak. Je kunt dan groenten gebruiken die jij lekker vindt, of waar je een overvloed van hebt in je moestuin. Welke soorten groenten je gebruikt is aan jou. Het enige waarop je moet letten is dat je stevige, knapperige groenten gebruikt. Waar in de potjes vaak alleen augurk, ui en wortel zit, kun jij zelf een veel uitgebreidere selectie maken voor dit recept. Denk aan bloemkool, broccoli, paprika in een kleur naar keus, komkommer, courgette, venkel, bleekselderij of pastinaak. Voor een beetje extra pit kun je een chilipeper, al dan niet met zaad, aan de piccalilly toevoegen.
Een paar dingen om op te letten als je dit recept maakt
Als je schoon werkt, dat wil zeggen de potjes en de deksels heel goed uitkookt, zorgt voor een schoon werkblad en schoon gereedschap gebruikt, dan zijn de potjes zeker een half jaar houdbaar op een koele plaats.
Gebruik je komkommer in de piccalilly, verwijder dan de zaadlijsten. Die bevatten veel vocht en ze zullen erg zacht worden tijdens het koken.
Snijd de groenten echt fijn. Hele grote stukken in de piccalilly eet niet echt lekker.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Zelf piccalilly maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 900 gram gemengde groenten, naar keuze
- 2 liter water
- 20 gram zout
- 450 ml witte azijn
- 300 ml water
- 40 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- 1,5 eetlepel zonnebloemolie
- 2 eetlepels fijne mosterd, naar keuze
- 2 theelepels geraspte, verse gember
- 1,5 theelepel kurkuma
- 1,5 theelepel kerriepoeder of kerrie masala
- 5 glazen jampotjes met deksel
Bereidingswijze van dit recept
Zo kun je zelf piccalilly maken:
Steriliseer de potjes en de deksels door ze uit te koken. Zet ze op hun kop op een schone theedoek om uit te lekken.
Snijd de groenten in heel kleine stukjes.
Rasp de gember.
Kook de groenten beetgaar in de 2 liter water met 20 gram zout. Spoel in een vergiet onder de kraan koud en laat heel goed uitlekken.
Doe de bloem, de mosterd, de gember, de kurkuma, de kerrie, de olie en de suiker bij elkaar in een kom. Voeg er een scheutje van de azijn aan toe en roer tot een pasta zonder klontjes.
Breng in een grote pan de rest van de azijn en 300 ml water aan de kook. Voeg de pasta er aan toe en roer die er goed doorheen. Laat het geheel al roerend inkoken tot een dikke saus.
Roer de uitgelekte groenten door de saus en kook ze nog een minuutje mee.
Vul de potjes met de piccalilly en sluit ze af met de deksels.
Zet de potjes op hun kop op een theedoek om af te koelen.
Je kunt de piccalilly een maand of 5 bewaren. Eenmaal geopende potjes bewaar je in de koelkast.
Tafel lekker !!