Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Zelf piccalilly maken

Dat is makkelijker dan je verwacht

Redactie door Redactie
in Saus
0
Zelf piccalilly maken

Zelf piccalilly maken – Als jij een liefhebber bent van tafelzuren, en in het bijzonder piccalilly, zul je die meestal kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Maar hoe leuk en lekker is het om die piccalilly eens zelf te maken? Met onderstaand recept maak je vijf potjes. Je kunt de potjes best een poosje bewaren, dus zo heb je altijd een voorraadje van je favoriete tafelzuur. En natuurlijk is het ook een leuk idee om eens zo’n potje weg te geven als cadeautje. Piccalilly wordt gegeten bij bijvoorbeeld stamppot. De combinatie met boerenkoolstamppot is een bekende. Maar die gele saus is ook heerlijk bij gerechten met peulvruchten, een stukje oude kaas op een kaasplankje of gewoon bij een stukje vlees.

Groenten die je kunt gebruiken voor piccalilly

Het leuke van het zelf maken van piccalilly is natuurlijk dat je het recept kunt aanpassen aan jouw smaak. Je kunt dan groenten gebruiken die jij lekker vindt, of waar je een overvloed van hebt in je moestuin. Welke soorten groenten je gebruikt is aan jou. Het enige waarop je moet letten is dat je stevige, knapperige groenten gebruikt. Waar in de potjes vaak alleen augurk, ui en wortel zit, kun jij zelf een veel uitgebreidere selectie maken voor dit recept. Denk aan bloemkool, broccoli, paprika in een kleur naar keus, komkommer, courgette, venkel, bleekselderij of pastinaak. Voor een beetje extra pit kun je een chilipeper, al dan niet met zaad, aan de piccalilly toevoegen.

Een paar dingen om op te letten als je dit recept maakt

Als je schoon werkt, dat wil zeggen de potjes en de deksels heel goed uitkookt, zorgt voor een schoon werkblad en schoon gereedschap gebruikt, dan zijn de potjes zeker een half jaar houdbaar op een koele plaats.

Gebruik je komkommer in de piccalilly, verwijder dan de zaadlijsten. Die bevatten veel vocht en ze zullen erg zacht worden tijdens het koken.

Snijd de groenten echt fijn. Hele grote stukken in de piccalilly eet niet echt lekker.

verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Zelf piccalilly maken

Porties: 5 potjes
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 900 gram gemengde groenten, naar keuze
  • 2 liter water
  • 20 gram zout
  • 450 ml witte azijn
  • 300 ml water
  • 40 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 1,5 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels fijne mosterd, naar keuze
  • 2 theelepels geraspte, verse gember
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1,5 theelepel kerriepoeder of kerrie masala
  • 5 glazen jampotjes met deksel

Bereidingswijze van dit recept

Zo kun je zelf piccalilly maken:

Steriliseer de potjes en de deksels door ze uit te koken. Zet ze op hun kop op een schone theedoek om uit te lekken.

Snijd de groenten in heel kleine stukjes.

Rasp de gember.

Kook de groenten beetgaar in de 2 liter water met 20 gram zout. Spoel in een vergiet onder de kraan koud en laat heel goed uitlekken.

Doe de bloem, de mosterd, de gember, de kurkuma, de kerrie, de olie en de suiker bij elkaar in een kom. Voeg er een scheutje van de azijn aan toe en roer tot een pasta zonder klontjes.

Breng in een grote pan de rest van de azijn en 300 ml water aan de kook. Voeg de pasta er aan toe en roer die er goed doorheen. Laat het geheel al roerend inkoken tot een dikke saus.

Roer de uitgelekte groenten door de saus en kook ze nog een minuutje mee.

Vul de potjes met de piccalilly en sluit ze af met de deksels.

Zet de potjes op hun kop op een theedoek om af te koelen.

Je kunt de piccalilly een maand of 5 bewaren. Eenmaal geopende potjes bewaar je in de koelkast.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin3TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!