Zelfgemaakte pindasaus – Er is geen saus die bij zoveel verschillende gerechten wordt gegeten als pindasaus. Over de nasi of bami, de saté en andere vleessoorten bij de barbecue, en natuurlijk bij de zelfgebakken patat. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, even opwarmen is dan genoeg, of je koopt een pasta of een poeder die je aan moet maken met water. Allemaal heel handig en snel. Alleen is de lekkerste pindasaus natuurlijk gewoon zelfgemaakt! Moeilijk of veel gedoe? Helemaal niet! We gebruiken geen ingrediënten waarvoor je stad en land af moet om ze te kunnen vinden. De benodigde bestanddelen kun je in iedere supermarkt kopen en je hebt er een aantal vast al in huis. Wij hebben een lekker recept voor je! Dus ga eens zelf aan de slag, dan scoor jij bij je volgende barbecuefeestje bonuspunten met jouw eigen zelfgemaakte pindasaus!
Zelfgemaakte pindasaus; een paar tips
Wij hebben voor onze zelfgemaakte pindasaus pindakaas met stukjes noot gebruikt. Dit geeft wat meer ‘bite’ aan de saus. Hou je niet van stukjes in je pindasaus, kies dan voor gewone pindakaas. Je krijgt dan een wat gladdere saus.
Zoals in veel Oosterse gerechten, of andere gerechten waarin sambal of chilipeper wordt gebruikt, durf ook in de zelfgemaakte pindasaus met de peper te variëren. Hou je van ‘hot’? Dan kun je best wat meer sambal toevoegen. Heb je liever een wat mildere saus? Halveer dan gerust de hoeveelheid sambal. Of vervang sambal oelek door een wat mildere soort als sambal manis.
Heb je geen gembersiroop in huis? Je kunt dat vervangen door een eetlepel geraspte verse gember en een schepje suiker. Eventueel kun je ook een theelepel gemberpoeder en wat suiker gebruiken om je zelfgemaakte pindasaus op smaak te brengen.
Weet je dat het erg lekker is om gerechten waarover je pindasaus serveert te bestrooien met wat knapperige, gefrituurde uitjes? Een kleine toevoeging aan zelfgemaakte pindasaus met een leuk en lekker effect!
Zelfgemaakte pindasaus; zoveel lekkerder!
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1 middelgrote ui, zeer fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 5 flinke eetlepels pindakaas met stukjes noot
- 300 ml dikke kokosmelk
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin
- 1 eetlepel citroensap
- 1,5 eetlepel sambal oelek
- 2 eetlepels gembersiroop
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelfgemaakte pindasaus:
Verhit de olie in een sauspan. Bak hierin de ui en de knoflook aan. Ze mogen best wat bruin worden, maar let er op dat ze niet verbranden.
Laat dan de pindakaas in de pan smelten.
Roer de kokosmelk erdoor.
Voeg vervolgens de ketjap manis, de ketjap asin, het citroensap, de gembersiroop en de sambal oelek toe.
Breng de saus zachtjes aan de kook. Blijf wel roeren want pindasaus brandt makkelijk aan. Laat een minuutje doorkoken.
Bestrooi de saus voor het serveren eventueel met wat gefrituurde uitjes.
Tafel lekker !!