Aardappelsoep met geitenkaas en verse knoflook – Op zoek naar het recept om een lekker vullend, eenvoudig soepje te maken? Denk dan eens aan een aardappelsoep. Aardappels heb je meestal toch wel in huis en met een paar extra ingrediënten zet je binnen een half uur een heerlijke verse soep op tafel. Je zou het recept voor de aardappelsoep met geitenkaas en verse knoflook eens kunnen maken. De gepureerde aardappels geven de soep een fluwelige structuur, de geitenkaas maakt hem heerlijk romig en het gebruik van verse knoflook geeft de soep een lekkere, subtiele knoflooksmaak.
Tip voor bourgondiërs: Doe er een goed glas wijn en een vers stokbroodje met wat zoute boter bij, en je hebt een fijne, snelle maaltijd!
Geitenkaas in de soep
Er zijn in Nederland verschillende soorten geitenkaas te koop. Voor dit recept gebruik je een zachte (smeerbare) geitenkaas, bijvoorbeeld Bettine Blanc of iets dergelijks. Die smelt goed en geeft een fijne, romige kaassmaak aan de soep. Door het gebruik van kaas in plaats van room loop je ook niet het risico dat de soep gaat schiften.
Aardappelsoep met geitenkaas en verse knoflook
Om dit recept te maken gebruik je zoals gezegd verse knoflook. Heb je wel eens verse knoflook geproefd? Verse knoflook zijn niet de witte bolletjes in een netje. Verse knoflook lijkt in de verste verte niet op de gedroogde knoflook die je in netjes in de supermarkt vindt. Dat zijn gedroogde knoflookbollen die meestal uit China komen, en die al maanden geleden geoogst zijn. Niets vers aan dus. Wist je dat er in Nederland verse knoflook wordt geteeld? Gewoon in Noord-Holland! Een Hollands streekproduct dus! En daarmee dus ook meteen veel duurzamer dan knoflook die eerst de hele wereld over moet voor jij hem kunt gebruiken.
Verse knoflook kun je in zijn geheel gebruiken. Je hoeft niet de teentjes los te maken en uit het velletje te halen, je gebruikt gewoon de hele bol, waar je een stukje afsnijdt. Verse knoflook ruikt ook echt naar knoflook, en het heeft een heel fijne knoflooksmaak. Probeer het eens met dit recept, met het risico dat je voortaan alleen nog verse knoflook wilt.
Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget
Alles kan met aardappelsoep! Met een paar ingrediënten maak je al een soep. Van een simpele variant met prei, tot een luxe soep met paling.
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Aardappelsoep met geitenkaas en verse knoflook
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
- 1 bol verse knoflook, gewassen en in stukjes gesneden
- 4 sjalotten, in grove stukken
- 1,5 liter groentebouillon
- 250 gram zachte geitenkaas
- 2 eetlepels citroensap
- een flinke handvol verse peterselie (iets achterhouden ter garnering)
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: een staafmixer of eventueel een blender
Zo maak je aardappelsoep met geitenkaas en verse knoflook:
Verhit wat olie in een soeppan. Zet hierin de knoflook en de sjalotten aan. Let er op dat ze niet bruin worden, glazig is goed.
Voeg dan de aardappels en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat ongeveer een kwartier doorkoken tot de aardappels gaar zijn en de verse knoflook zacht.
Voeg de kaas, het citroensap en de peterselie toe en pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de aardappelsoep met geitenkaas en verse knoflook direct en bestrooi eventueel nog met wat gehakte peterselie.
Tafel lekker !!