• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Aspergesoep met roomkaas

Een eenvoudige, lekkere soep, die snel op tafel staat!

Redactie door Redactie
in Soep
0
2
Aspergesoep met roomkaas

Aspergesoep met roomkaas – Kijk jij ook uit naar het voorjaar? En dan vooral met de wetenschap dat de koningin in aantocht is. Vraag je je nu af om welke koningin het hier gaat? Niet over koningin Maxima dus, maar over de koningin onder de groenten, de witte asperge. Die stengelgroente is zo lekker dat je wel een koninklijke allure aan de asperges kunt toeschrijven toch? Eet ze op de klassieke manier, met ham, ei, gesmolten boter en gekookte krieltjes, maar vooral ook in de soep. Tenslotte duurt het seizoen zo’n maand of drie. Een beetje variatie is dus wel zo lekker. En die soep maak je ook heel makkelijk in verschillende variaties. Een eenvoudige, en snelle, aspergesoep met roomkaas, gemaakt van verse asperges, heb je al binnen een half uurtje op tafel staan. Heerlijk als lunch, maar ook een prima voorgerecht.

Koop niet de mooiste asperges voor de aspergesoep met roomkaas

Als je een soep gaat maken waarin je asperges verwerkt, zoals de aspergesoep met roomkaas bijvoorbeeld, dan hoef je daarvoor niet de allermooiste exemplaren te kopen. Als je rechtstreeks bij een aspergeteler koopt, vraag dan eens naar asperges die gebroken zijn tijdens het steken van de groente. Die zijn ongetwijfeld een heel stuk goedkoper dan de AAA-klasse, de mooie, dikke exemplaren en je pureert ze toch meestal voor de soep. Asperges die je in stukken koopt zijn behalve voor in de soep ook heel geschikt voor andere gerechten waarvoor je de groente toch in stukjes snijdt. Denk aan pastagerechten, quiches of een salade. Er zijn ook supermarkten die dergelijke ‘buitenbeentjes’ verkopen.

Kook de schillen mee, dat geeft heel veel smaak

Als je asperges aan het schillen bent, lijkt het vaak alsof je wel heel veel restafval hebt. Maar wist je dat je met dit restafval aspergebouillon kunt maken? De schillen en het onderste stukje van de asperge geven zoveel smaak af, dat als je ze 10 minuten laat koken in water, je een prima basis hebt voor een aspergesoep. Gebruik die ‘schillenbouillon’ dus ook voor de heerlijk romige aspergesoep met roomkaas.

Aspergesoep

Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij

Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!

Aspergesoep met roomkaas

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram witte asperges
  • 125 gram roomkaas met knoflook en/of kruiden
  • 100 ml witte wijn
  • 125 ml crème fraîche
  • 600 ml aspergebouillon
  • 1 kruidenbouillontablet
  • peper, zout en eventueel nootmuskaat naar smaak
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Ook nodig: een staafmixer of een blender

Bereidingswijze van dit recept

Aspergesoep met roomkaas maak je zo:

Schil de asperges van net onder het kopje tot onderaan. Dat gaat het handigst met een dunschiller. Haal de schiller twee keer langs de asperge, zodat je zeker bent dat er geen stugge draden achterblijven. Snijd de onderste houterige eindjes er royaal af, ongeveer 2 cm.

Zet een liter water op en kook hierin de aspergeschillen met de afgesneden onderkanten 10 minuten en haal ze er dan uit. Je kunt de schillen nu weggooien, die hebben hun werk gedaan.

Snijd de geschilde asperges in stukjes.

Doe de aspergestukjes samen met de witte wijn, 600 ml van de aspergebouillon en de kruidenbouillontablet in een ruime pan en breng aan de kook. Laat de asperges in ± 10-15 minuten gaar koken.

Voeg de roomkaas en de crème fraîche toe en pureer de asperges tot een mooie, gladde soep.

Breng de soep weer even aan de kook en breng hem verder op smaak met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.

Strooi nog wat fijngehakte peterselie over de aspergesoep met roomkaas en serveer direct.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zomerse komkommersoep – makkelijk en koel
Soep

Komkommersoep maken – lekker licht en verfrissend

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Geroosterde tomatensoep
Soep

Geroosterde tomatensoep; want roosteren geeft smaak

Reacties 2

  1. rinnie dooren says:
    12 jaar geleden

    Lijkt me lekker,alleen ik zou er nog wat fijngesneden ham bij doen.

    Beantwoorden
    • Greetje says:
      10 jaar geleden

      Zeker lekker met wat fijngesneden ham en een geprakt eitje.
      Ook heb ik wat groene asperges meegekookt en kleingesneden door de soep gedaan. Zo is het een heerlijke maaltijdsoep.
      Stokbroodje met kruidenboter maakt het geheel af!!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!