Aspergesoep met zalm en dille – In het aspergeseizoen, dat loopt van april tot en met juni, eet je natuurlijk asperges. De witte asperges, die onder de grond groeien, of de groene asperges, die boven de grond groeien. Er zijn ook paarse asperges, en wilde asperges, maar die zie je veel minder. Asperges lenen zich voor talloze gerechten. Een bekende is natuurlijk de asperge met ham en ei. Daarnaast is ook de combinatie met zalm een hele bekende. En juist die combinatie is de basis voor aspergesoep met zalm en dille.
Maak het allemaal niet zo ingewikkeld
Er wordt vaak heel moeilijk gedaan over koken met verse producten. Blijkbaar vinden veel mensen dat vooral een tijdrovende bezigheid. Zo ingewikkeld is het alleen allemaal echt niet. In een half uurtje zet je een aspergesoep met zalm en dille op tafel. Voor die heerlijk romige soep van verse asperges en stukje gerookte zalm ben je dus net zoveel tijd kwijt als het wachten op de pizzakoerier. En hé, je zet een radiootje aan, een glas wijn op je werkblad en je hebt echt plezier in de keuken. Wat je met die pizzakoerier doet weten we natuurlijk niet, maar dat zelf koken heel leuk en ontspannen is, dat weten we wel ?
Alleen maar smaak!
Te vaak gooi je het kookwater weg, en dat is dus waar juist heel veel smaak in zit. Gooi dus ook het kookvocht van asperges niet weg. Dit vocht zit bomvol smaak en het is echt zonde om dat door het putje te spoelen. Voor de aspergesoep met zalm en dille kun je restjes asperges gebruiken. Koop ze bij de boer! Die heeft vaak kromme of gebroken asperges voor weinig geld en dat geldt ook heel vaak bij de groenteman of op de markt. Die “onverkoopbare” asperges zijn dus prima geschikt voor een soepje als dit.
Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Aspergesoep met zalm en dille
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram stukken asperges
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- het kookvocht van de asperges
- zout en peper
- eventueel een bouillonblokje
- 100 gram kookroom
- verse dille
- 100 gram gerookte zalm
- 1 limoen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aspergesoep met zalm en dille:
Spoel de asperges af met water. Daarna schil je de asperges en snijd er het onderste houterige stukje af.
Doe de schillen in een pan met een beetje water en een snufje zout. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de schillen een kwartiertje trekken. Zeef het vocht en vang het op.
Breng de geschilde asperges in het kookvocht aan de kook, draai het vuur uit en laat met de deksel op de pan 15-25 minuten staan. De gaartijd is afhankelijk van de dikte en kwaliteit van de asperges. Laat ze nooit te gaar worden, ze horen een beetje stevig te zijn.
Haal de asperges uit het vocht en snijd ze in grove stukken. Vul het kookvocht aan tot 2 liter en voeg eventueel een bouillonblok naar smaak toe.
Neem een pan en smelt hierin de boter. Roer er de bloem doorheen en laat dit even garen. Schep er nu een soeplepel lauwe bouillon in en roer dit goed door. Ga zo door tot alle bouillon op is. Giet er de kookroom bij en laat even doorkoken. Kijk of je de dikte van de soep goed vind, vind je die te dik, voeg dan nog iets room of bouillon toe.
Rasp een beetje van de schil van de gewassen limoen boven de soep.
Snijd een paar takjes dille fijn en voeg die samen met de stukken gekookte asperges op het laatst toe aan de soep. Warm even goed door en breng op smaak met zout en peper.
Snijd repen van de zalm en rol ze op tot roosjes of snijd de zalm in snippers.
Schep de soep op borden en decoreer met de zalm en een takje dille.
Let op: voeg de zalm niet toe aan de hete pan soep want dan verandert de structuur en smaak van de zalm.
De aspergesoep met zalm en dille wordt helemaal perfect als je er een beetje limoenschil over raspt.
Tafel lekker !!