Bloemkoolsoep – Bloemkool is een groente met een heerlijke zachte smaak. Wist je al dat je van die bloemkool ook een heerlijke soep kunt maken? Handig, want vaak eet je van een bloemkool wel twee keer. Met dit recept kun je van de bloemkool die je van een ander recept overhoudt een makkelijke en lekkere bloemkoolsoep maken. Je krijgt er gratis een heel fijne tip bij. Lees maar verder.
Een hele bloemkool is vaak veel te veel, dus het is tijd voor bloemkoolsoep
In de zomermaanden is er volop Hollandse bloemkool beschikbaar. Die bloemkolen hebben dan vaak ook nog een flink formaat. Maar wat moet je met zo’n grote bloemkool als je maar met zijn tweetjes bent? Je kunt voor het koken wat roosjes apart houden een rauwkostsalade te maken, maar daar houdt het wel zo ongeveer op. Die hele bloemkool gebruik je voor 3/4 voor een recept. Kook die bloemkool dan in zijn geheel en maak van het kookwater en de overige 1/4 bloemkool een makkelijk te maken, heerlijke bloemkoolsoep. Je ziet dat je op die manier dus heel makkelijk kunt variëren met bloemkool.
De gouden tip bij dit recept: gooi dat kookwater van de bloemkool niet weg
Kook dus de hele bloemkool in water met een beetje zout. Als de bloemkool gaar is, haal je die (met een schuimspaan) uit het water, in plaats van dat je de bloemkool afgiet. Het kookwater blijft zo behouden en gebruik je met een deel van de bloemkoolroosjes voor een lekkere bloemkoolsoep. In het kookwater zitten tenslotte ook vitamines en vooral de smaak van de bloemkool. Erg geschikt om dit recept voor bloemkoolsoep te maken en heel makkelijk van veel smaak te voorzien. Je hoeft dus ook de grotere bloemkolen niet meer links te laten liggen, want je kunt alles gebruiken om iets lekkers mee te maken. Nog een tip: gooi ook de stronk niet weg, maar kook die ook mee!
Bloemkoolsoep; dit zijn de lekkerste varianten
Eén groente, meerdere soepen en nog meer smaken, van lekker licht tot een goed vullende bloemkoolsoep, ze zijn allemaal even lekker.
Bloemkoolsoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- kookwater van bloemkool, aangevuld met water tot 1 liter
- ½ uitje gesnipperd
- bloemkool, zoveel als jij kan missen
- 30 gram roomboter
- 1 theelepel kerriepoeder
- eventueel bouillonpoeder
- peper en zout naar smaak
- een scheutje koffiemelk of room
- een paar takjes bieslook
- 30 gram bloem
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bloemkoolsoep:
Fruit de uitjes licht aan in de boter. Voeg de bloem en de kerriepoeder toe en roer goed door. Laat dit eventjes garen maar blijf goed roeren.
Voeg er 1/3 van het kookwater aan toe en roer tot dit gebonden is en er geen klontjes meer inzitten.
Voeg de rest van het kookwater er aan toe en kook de soep een paar minuutjes op een laag pitje.
Breng op smaak met bouillonpoeder, zout en peper. Snijd de bloemkool klein en doe die in de hete soep en giet er een klein scheutje room bij. Strooi de bieslook pas over de bloemkoolsoep als die opgeschept is.
Tafel lekker !!
Bij de ingredienten staat geen bloem maar in het recept wel. Hoeveel bloem is er voor nodig?
Sorry, Dorine net zo veel als de boter 30 gram dus. We hebben het aangepast.
Fijn te horen Tineke. Een soepje is altijd lekker toch?
de bloemkoolsoep geprobeerd, omdat de bloemkool veel te groot was voor 2 personen. Is voor herhaling vatbaar, is erg smakelijk. Wat een lekkere oplossing.