• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Bloemkoolsoep; gooi het kookwater nooit weg!

Zo maak je de lekkerste bloemkoolsoep!

Connie Derks door Connie Derks
in Soep
0
Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep – Bloemkool is een groente met een heerlijke zachte smaak. Wist je al dat je van die bloemkool ook een heerlijke soep kunt maken? Handig, want vaak eet je van een bloemkool wel twee keer. Met dit recept kun je van de bloemkool die je van een ander recept overhoudt een makkelijke en lekkere bloemkoolsoep maken. Je krijgt er gratis een heel fijne tip bij. Lees maar verder.

Een hele bloemkool is vaak veel te veel, dus het is tijd voor bloemkoolsoep

In de zomermaanden is er volop Hollandse bloemkool beschikbaar. Die bloemkolen hebben dan vaak ook nog een flink formaat. Maar wat moet je met zo’n grote bloemkool als je maar met zijn tweetjes bent? Je kunt voor het koken wat roosjes apart houden een rauwkostsalade te maken, maar daar houdt het wel zo ongeveer op. Die hele bloemkool gebruik je voor 3/4 voor een recept. Kook die bloemkool dan in zijn geheel en maak van het kookwater en de overige 1/4 bloemkool een makkelijk te maken, heerlijke bloemkoolsoep. Je ziet dat je op die manier dus heel makkelijk kunt variëren met bloemkool.

De gouden tip bij dit recept: gooi dat kookwater van de bloemkool niet weg

Kook dus de hele bloemkool in water met een beetje zout. Als de bloemkool gaar is, haal je die (met een schuimspaan) uit het water, in plaats van dat je de bloemkool afgiet. Het kookwater blijft zo behouden en gebruik je met een deel van de bloemkoolroosjes voor een lekkere bloemkoolsoep. In het kookwater zitten tenslotte ook vitamines en vooral de smaak van de bloemkool. Erg geschikt om dit recept voor bloemkoolsoep te maken en heel makkelijk van veel smaak te voorzien. Je hoeft dus ook de grotere bloemkolen niet meer links te laten liggen, want je kunt alles gebruiken om iets lekkers mee te maken. Nog een tip: gooi ook de stronk niet weg, maar kook die ook mee!

bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep; dit zijn de lekkerste varianten

Eén groente, meerdere soepen en nog meer smaken, van lekker licht tot een goed vullende bloemkoolsoep, ze zijn allemaal even lekker.

Bloemkoolsoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • kookwater van bloemkool, aangevuld met water tot 1 liter
  • ½ uitje gesnipperd
  • bloemkool, zoveel als jij kan missen
  • 30 gram roomboter
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • eventueel bouillonpoeder
  • peper en zout naar smaak
  • een scheutje koffiemelk of room
  • een paar takjes bieslook
  • 30 gram bloem

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je bloemkoolsoep:

Fruit de uitjes licht aan in de boter. Voeg de bloem en de kerriepoeder toe en roer goed door. Laat dit eventjes garen maar blijf goed roeren.

Voeg er 1/3 van het kookwater aan toe en roer tot dit gebonden is en er geen klontjes meer inzitten.

Voeg de rest van het kookwater er aan toe en kook de soep een paar minuutjes op een laag pitje.

Breng op smaak met bouillonpoeder, zout en peper. Snijd de bloemkool klein en doe die in de hete soep en giet er een klein scheutje room bij. Strooi de bieslook pas over de bloemkoolsoep als die opgeschept is.

Tafel lekker !!

DeelPin9VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tomatensoep met zoete aardappel
Soep

Tomatensoep met zoete aardappel; pure groentesoep voor thuis

Zomerse komkommersoep – makkelijk en koel
Soep

Komkommersoep maken – lekker licht en verfrissend

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Reacties 8

  1. Dorine says:
    2 jaar geleden

    Bij de ingredienten staat geen bloem maar in het recept wel. Hoeveel bloem is er voor nodig?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Sorry, Dorine net zo veel als de boter 30 gram dus. We hebben het aangepast.

      Beantwoorden
  2. Connie Derks says:
    8 jaar geleden

    Fijn te horen Tineke. Een soepje is altijd lekker toch?

    Beantwoorden
  3. Tineke says:
    8 jaar geleden

    de bloemkoolsoep geprobeerd, omdat de bloemkool veel te groot was voor 2 personen. Is voor herhaling vatbaar, is erg smakelijk. Wat een lekkere oplossing.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!