• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Bouillabaisse zelf maken; nodig je vrienden maar vast uit!

Proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op je bord

1
Bouillabaisse

Bouillabaisse is een klassieke Franse vissoep vol rijke smaken, afkomstig uit de havenstad Marseille. Dit gerecht staat bekend om zijn geurige bouillon waarin verschillende soorten vis, mosselen en garnalen samenkomen. Wat bouillabaisse zo bijzonder maakt, is de combinatie van verse ingrediënten en het unieke karakter van de kruidige rouille die erbij geserveerd wordt. Met knapperig stokbrood en een snufje kaas erbij, ontstaat een maaltijd die niet alleen voedzaam maar ook feestelijk is. Deze versie maakt het mogelijk om thuis te genieten van de smaken van Zuid-Frankrijk, zonder ingewikkelde technieken of moeilijk verkrijgbare ingrediënten.

Het mooie aan deze bouillabaisse is dat je hem eenvoudig aanpast met vis van de lokale markt. Hierdoor blijft het een authentieke, smaakvolle vissoep die toch bereikbaar is voor iedere thuiskok. Of je nu kiest voor kabeljauw, zalm, schelvis of wijting, de combinatie van verse Noordzeevis met mosselen en garnalen zorgt voor een rijk en hartig resultaat. De kenmerkende rouille geeft een pittige en romige toets, waardoor het gerecht compleet wordt. Bouillabaisse is hiermee een perfecte keuze voor een bijzonder diner met vrienden of familie, waarbij je in slechts een half uur een indrukwekkende maaltijd op tafel zet.

Bouillabaisse

Porties: 4 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 15 minuten
Wachttijd: 0 minuten
Totale tijd: 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 liter water
  • ± 750 gram (Noord)zee visfilets naar smaak (bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, schelvis, wijting)
  • 10 à 12 grote garnalen met schaal
  • 500 gr. à 1 kg. mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • een paar takjes verse tijm
  • 1 kleine venkel
  • 4 aardappelen
  • 3 tomaten
  • 1 ui
  • 8 teentjes knoflook
  • 4,5 gram saffraandraadjes
  • ± 100 gram Gruyère- of andere harde kaas (zelf geraspt)
  • een paar sneden boeren- of stokbrood (gesneden in plakjes van ca. 1,5 cm dik)
  • 2-4 eetlepels kruim van het brood (liefst witbrood)
  • 1 chilipeper
  • ¼ sap van een citroen
  • 1 mespunt fleur de sel of keukenzout
  • 1 eierdooier
  • 500 ml zonnebloemolie
  • optioneel: piment d’espelette
  • optioneel: 1 theelepel cayennepeper
  • zout en peper uit de molen

Zo maak je bouillabaisse:

Maak eerst de rouille:
Snijd de chilipeper heel fijn en pers de knoflook. Eventueel vijzelen om de smaken vrij te geven. Verkruimel het broodkruim fijn. Klop de eidooier los en voeg druppelsgewijs de olie toe tot een gladde saus ontstaat. Voeg citroensap, 0,5 gram saffraan en zout toe. Voeg optioneel de specerijen toe. Meng chilipeper, knoflook en broodkruim door de saus en roer tot het kruim is opgenomen. Serveer in een schaaltje.

Maak nu de soep:
Hak ui en knoflook fijn en fruit in olijfolie tot glazig. Voeg tomaten, venkel, laurier, tijm, 4 gram saffraan, zout en peper toe en laat 5 minuten smoren. Leg de visfilets en aardappelen erbij en giet het water erop. Laat 15 minuten koken. Voeg mosselen en garnalen toe en kook tot mosselen open zijn. Snijd brood in plakjes en rooster in de oven op 200°C tot goudbruin. Serveer de bouillabaisse met geraspte kaas, krokant brood en rouille.

Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Kooktechniek

Koken

Kooktijd

15-30 minuten

Verse ingrediënten

GarnalenMosselen

Bouillabaisse zelf maken – Een bouillabaisse is een rijkgevulde Franse vissoep met verse vis, garnalen en mosselen uit Marseille. In de soep serveer je gebakken stokbrood met een oranje, pittige saus: de rouille. Daarop nog wat kaas en smullen maar. Met dit recept ga je punten scoren

Om te beginnen: bouillabaisse spreek je uit als boeja-bès en niet als boeja-bèze. Dat gaat heel vaak fout. Boeja-bèze betekent iets heel anders in het Frans. Het echte recept voor bouillabaisse is thuis, in Nederland, haast niet te maken. De verse vis, die in de klassieke vissoep gaat, kun je hier bijna niet kopen. Het gaat dan om vissoorten als de schorpioenvis, de pieterman, de zeeaal etc. Maar dat betekent niet dat je niet zelf makkelijk iets kunt maken dat echt wel in de buurt komt van die klassieke vissoep.

Bespaar jezelf veel werk door te kiezen voor gefileerde vissoorten. Dat is makkelijk, en het presenteert in de meeste gevallen ook mooier.

Jouw variant van de bouillabaisse

Als je andere soorten verse vis gaat gebruiken is het dus niet meer officieel die klassieke bouillabaisse. Een Fransman zal je daar misschien op aanspreken, maar dat moet dan maar. De lekkere rouille (saus) is wel klassiek. Als je dit recept gaat maken ga je aan de slag met verse vis. Jij mag kiezen welke vissoorten je gebruikt. Daarbij horen dan wel mosselen, en dan gebruik je natuurlijk de Zeeuwse mosselen. En ook garnalen spelen een belangrijke rol in de bouillabaisse, dus die horen er echt wel in. Kortom, je maakt de klassieker, maar dan met verse vis uit de Noordzee, garnalen en mosselen.

Een makkelijke vissoep

Een half uur met dit recept de keuken in en dan een verrukkelijke bouillabaisse serveren. Daar doe jij het ook voor, toch? Een groentesoep maken duurt net zo lang. En straks zit jij, als een echte Bourgondiër, die bouillabaisse te verorberen. Dat is feest! En ja, inderdaad, het is maar 30 minuten werk om de soep te maken. Je begint met een werkblad vol verse ingrediënten. Daar word je al blij van. Even wat snijden, maar als je gekozen hebt om visfilet te kopen is dat al veel minder werk. Die paar verse groenten zijn zo gesneden. Kortom, je hebt hier het recept voor een bouillabaisse die echt snel en makkelijk te maken is. Als je vrienden komen eten kun je dit vol trots serveren.

Bouillabaisse bewaren, serveren en variëren

Een bouillabaisse smaakt het allerbeste vers, direct uit de pan geserveerd met krokant stokbrood en rouille. Maar soms houd je wat over. Je kunt restjes bouillabaisse goed bewaren: laat de soep volledig afkoelen en zet hem vervolgens in een afgesloten bak in de koelkast. Zo blijft hij nog 2 dagen lekker. Warm de soep voorzichtig op, zodat de vis niet te droog wordt. Garnalen en mosselen kunnen snel taai worden als je ze te lang opnieuw verwarmt, dus voeg die pas later toe als je ze apart hebt gehouden.

Wil je bouillabaisse invriezen? Dat kan, al is het niet ideaal. Vooral de mosselen en garnalen verliezen hun structuur na ontdooien. Als je weet dat je wilt invriezen, vries dan alleen de vissoep zonder de schelp- en schaaldieren in. Voeg bij het opnieuw opwarmen verse mosselen en garnalen toe voor de beste smaak. De rouille kan je niet goed invriezen, maar maak je makkelijk opnieuw.

Qua presentatie is bouillabaisse een feestje. Serveer in diepe kommen, leg een stuk geroosterd stokbrood erop en schep daar een royale lepel rouille op. Strooi er wat geraspte Gruyère over en garneer eventueel met een takje verse tijm of peterselie. Zo haal je de Zuid-Franse sfeer naar je eigen eettafel.

Receptvarianten en dieetvriendelijke bouillabaisse

Hoewel bouillabaisse een klassieke Franse vissoep is, kun je het recept eenvoudig aanpassen aan jouw voorkeuren of dieet. Voor een glutenvrije versie laat je het brood in de rouille achterwege of gebruik je glutenvrij broodkruim. Je serveert de soep dan ook met glutenvrij stokbrood. Voor lactosevrij laat je de kaas achterwege of gebruik je een plantaardig alternatief.

Je kunt ook spelen met de soorten vis. Traditioneel worden er in Marseille meerdere vissoorten gebruikt, maar jij kunt in Nederland prima variëren met kabeljauw, schelvis, wijting, poon of zeebaars. Wil je een luxere bouillabaisse? Voeg dan coquilles of langoustines toe voor een extra verfijnde smaak. Wie van wat pittiger houdt, kan meer chilipeper of cayenne toevoegen aan de rouille.

Een vegetarische versie van bouillabaisse is ook mogelijk. Laat de vis en schaaldieren weg en vervang deze door stevige groenten zoals venkel, wortel, paprika en aardappel. Gebruik zeewier of misopasta om de soep alsnog een diepe zee-achtige smaak te geven. Zo kunnen ook vegetariërs genieten van deze Franse klassieker.

Authentieke en moderne bereidingswijzen

Traditioneel wordt bouillabaisse langzaam gestoofd in een grote koperen pan, vaak met een houtvuur eronder. Deze bereidingswijze zorgt voor een intense, diepe smaak, maar kost veel tijd. In de moderne keuken kun je dezelfde rijke smaak bereiken in veel minder tijd door visfilets te gebruiken en de soep iets krachtiger te kruiden. Zo maak je een snelle bouillabaisse die niet onderdoet voor het origineel.

In Frankrijk eet men bouillabaisse meestal in twee gangen: eerst wordt de bouillon geserveerd met het brood en de rouille, daarna pas de vis en schaaldieren. Je kunt deze klassieke manier volgen of alles tegelijk serveren, wat in Nederland vaak gebruikelijker is. Beide manieren brengen het gevoel van Zuid-Frankrijk op tafel.

Waar eet je bouillabaisse bij?

Bouillabaisse is een maaltijdsoep die op zichzelf al rijk en vullend genoeg is. Vaak wordt hij geserveerd als hoofdgerecht met wat stokbrood en een frisse groene salade. In de Provence drinkt men er graag een glas droge witte wijn of rosé bij, die perfect aansluit bij de smaken van vis en saffraan. Ook in Nederland kun je er een mooie Sauvignon Blanc of een lichte rosé bij serveren voor een compleet diner.

Of je nu kiest voor een klassieke of moderne aanpak, bouillabaisse blijft een culinair hoogtepunt. Door te werken met verse vis en goede kruiden maak je thuis een soep die qua smaak dicht bij het originele gerecht uit Marseille komt. Het is een gerecht waarmee je gasten verwent, maar dat ook doordeweeks verrassend snel en makkelijk op tafel kan staan.

Bouillabaisse

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 liter water
  • +/- 750 gram (Noord)zee visfilets naar smaak (bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, schelvis, wijting)
  • 10 à 12 grote garnalen met schaal
  • 500 gr. à 1 kg. mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • een paar takjes verse tijm
  • 1 kleine venkel
  • 4 aardappelen
  • 3 tomaten
  • 1 ui
  • 8 teentjes knoflook
  • 4,5 gram saffraandraadjes
  • +/- 100 gram Gruyère- of andere harde kaas (zelf geraspt)
  • een paar sneden lekker boeren- of stokbrood (gesneden in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik)
  • 2-4 eetlepels kruim van het brood (liefst witbrood)
  • 1 chilipeper
  • 1/4 sap van een citroen
  • 1 mespunt fleur de sel of keukenzout
  • 1 eierdooier
  • 500 ml zonnebloemolie
  • optioneel: piment d'espelette (gedroogde specerij)
  • optioneel: 1 theelepel cayennepeper (gedroogde specerij)
  • zout en peper uit de molen

Bereidingswijze van dit recept

Maak eerst de rouille:
Snijd de chilipeper heel fijn en pers de knoflook. Eventueel vijzelen om de smaken vrij te geven. Verkruimel het broodkruim fijn. Klop de eidooier los en voeg druppelsgewijs de olie toe tot een gladde saus ontstaat. Voeg citroensap, 0,5 gram saffraan en zout toe. Voeg optioneel de specerijen toe. Meng chilipeper, knoflook en broodkruim door de saus en roer tot het kruim is opgenomen. Serveer in een schaaltje.

Maak nu de soep:
Hak ui en knoflook fijn en fruit in olijfolie tot glazig. Voeg tomaten, venkel, laurier, tijm, 4 gram saffraan, zout en peper toe en laat 5 minuten smoren. Leg de visfilets en aardappelen erbij en giet het water erop. Laat 15 minuten koken. Voeg mosselen en garnalen toe en kook tot mosselen open zijn. Snijd brood in plakjes en rooster in de oven op 200°C tot goudbruin. Serveer de bouillabaisse met geraspte kaas, krokant brood en rouille.

Tafel lekker !!

Frederike W.

Frederike W.

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Ook interessant

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • Garnalen schoonmaken en darmkanaal verwijderen

    Garnalen schoonmaken en darmkanaal verwijderen (foto-instructies)

  • Oostends vispannetje

    Oostends vispannetje; klassiek recept, zoals aan de Belgische kust

  • moules marinières

    Moules marinières; mosselen maken zoals op vakantie in Frankrijk

  • Mosselen met rouille

    Mosselen met rouille, zo at je mosselen nog nooit!

  • Maïssoep met zeeuwse mosselen

    Maïssoep met Zeeuwse mosselen; een verrassende maaltijdsoep

  • Zeeuwse mosselen met Herve

    Zeeuwse mosselen met Herve; bourgondisch genieten van lokale producten

  • Wijn bij mosselen: welke wijn past bij jouw pannetje mosselen?

    Wijn bij mosselen: welke wijn past bij jouw pannetje mosselen?

  • Instant noodles met gekookte grote garnalen

    Zelfgemaakte instant noodles met gekookte grote garnalen

  • broodje hete makreel

    Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.