Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Bouillabaisse zelf maken; nodig je vrienden maar vast uit!

Proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op je bord

Frederike door Frederike
in Soep
0
Bouillabaisse

Bouillabaisse zelf maken – Een bouillabaisse is een rijkgevulde Franse vissoep met verse vis, garnalen en mosselen uit Marseille. In de soep serveer je gebakken stokbrood met een oranje, pittige saus: de rouille. Daarop nog wat kaas en smullen maar. Met dit recept ga je punten scoren

Om te beginnen: bouillabaisse spreek je uit als boeja-bès en niet als boeja-bèze. Dat gaat heel vaak fout. Boeja-bèze betekent iets heel anders in het Frans. Het echte recept voor bouillabaisse is thuis, in Nederland, haast niet te maken. De verse vis, die in de klassieke vissoep gaat, kun je hier bijna niet kopen. Het gaat dan om vissoorten als de schorpioenvis, de pieterman, de zeeaal etc. Maar dat betekent niet dat je niet zelf makkelijk iets kunt maken dat echt wel in de buurt komt van die klassieke vissoep.

Bespaar jezelf veel werk door te kiezen voor gefileerde vissoorten. Dat is makkelijk, en het presenteert in de meeste gevallen ook mooier.

Jouw variant van de bouillabaisse

Als je andere soorten verse vis gaat gebruiken is het dus niet meer officieel die klassieke bouillabaisse. Een Fransman zal je daar misschien op aanspreken, maar dat moet dan maar. De lekkere rouille (saus) is wel klassiek. Als je dit recept gaat maken ga je aan de slag met verse vis. Jij mag kiezen welke vissoorten je gebruikt. Daarbij horen dan wel mosselen, en dan gebruik je natuurlijk de Zeeuwse mosselen. En ook garnalen spelen een belangrijke rol in de bouillabaisse, dus die horen er echt wel in. Kortom, je maakt de klassieker, maar dan met verse vis uit de Noordzee, garnalen en mosselen.

Een makkelijke vissoep

Een half uur met dit recept de keuken in en dan een verrukkelijke bouillabaisse serveren. Daar doe jij het ook voor, toch? Een groentesoep maken duurt net zo lang. En straks zit jij, als een echte Bourgondiër, die bouillabaisse te verorberen. Dat is feest! En ja, inderdaad, het is maar 30 minuten werk om de soep te maken. Je begint met een werkblad vol verse ingrediënten. Daar word je al blij van. Even wat snijden, maar als je gekozen hebt om visfilet te kopen is dat al veel minder werk. Die paar verse groenten zijn zo gesneden. Kortom, je hebt hier het recept voor een bouillabaisse die echt snel en makkelijk te maken is. Als je vrienden komen eten kun je dit vol trots serveren.

Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.

Vis

Vis & Schaal- en schelpdieren

Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!

Bouillabaisse

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 liter water
  • +/- 750 gram (Noord)zee visfilets naar smaak (bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, schelvis, wijting)
  • 10 à 12 grote garnalen met schaal
  • 500 gr. à 1 kg. mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • een paar takjes verse tijm
  • 1 kleine venkel
  • 4 aardappelen
  • 3 tomaten
  • 1 ui
  • 8 teentjes knoflook
  • 4,5 gram saffraandraadjes
  • +/- 100 gram Gruyère- of andere harde kaas (zelf geraspt)
  • een paar sneden lekker boeren- of stokbrood (gesneden in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik)
  • 2-4 eetlepels kruim van het brood (liefst witbrood)
  • 1 chilipeper
  • 1/4 sap van een citroen
  • 1 mespunt fleur de sel of keukenzout
  • 1 eierdooier
  • 500 ml zonnebloemolie
  • optioneel: piment d'espelette (gedroogde specerij)
  • optioneel: 1 theelepel cayennepeper (gedroogde specerij)
  • zout en peper uit de molen

Bereidingswijze van dit recept

Bouillabaisse maken met lokale vis:

Maak eerst de rouille:

Snijd de chilipeper zo fijn mogelijk, pers de knoflook. Eventueel kun je dit nog even vijzelen of pletten om alle sappen en smaken mooi vrij te geven.

Verkruimel het kruim van de achtergehouden stukken stokbrood zo fijn mogelijk.

Doe een eidooier in een kom. Sla met een garde de eidooier los en voeg er druppelsgewijs, terwijl je blijft kloppen met de garde, de zonnebloemolie aan toe tot je een gladde saus krijgt.

Voeg het sap van 1/4 citroen toe.

Voeg 0,5 gram saffraan en de mespunt fleur de sel/zout toe.

Dit is ook het moment waarop je de optionele gedroogde specerijen toevoegt.

Meng de chilipeper, de knoflook en het broodkruim door de saus.

Roer tot het broodkruim is “opgegaan” in de saus.

Serveer in een leuk schaaltje.

Maak nu de soep:

Hak de ui en de knoflook fijn en stoof aan in de olijfolie tot ze glazig zijn.

Voeg er de kleingesneden tomaten, fijngesneden venkel , laurier en tijm , 4 gram saffraan en zout en peper uit de molen aan toe.

Laat ongeveer 5 minuten smoren.

Leg daarop de in hapklare stukken gesneden visfilets en aardappelen.

Giet er vervolgens 1 liter water bij en laat 15 minuten koken.

Check de mosselen: ze moeten dicht zijn en haal eventueel uitstekende baarden eraf. Doe de mosselen samen met de garnalen in de pan en laat nog even koken tot de mosselen gaar zijn.

Snijd intussen het brood in plakjes, verwarm de oven op 200 graden en leg het brood erin tot het goudbruin en krokant is.

Serveer de bouillabaisse met een toefje geraspte kaas, de gebakken broodjes en een schaaltje vol rouille.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin72TweetVerstuurVerstuur
Frederike

Frederike

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

Reacties 2

  1. Han says:
    5 jaar geleden

    Wat ik mis in de bouillabaisse is de saffraan een scheutje pastis.
    Het is overigens een recept dat in Marseille bijna overal net een ander receptje heeft, oorspronkelijk is het een recept van vissers, dat kan altijd wat afwijkend zijn. Ikzelf at het voor het eerst op mijn verjaardag 14 juli, bij een mevrouw uit de streek, die pas toezegde om het te maken nadat ze bij de vissers van la Ciotat de vis had gekocht. Die maaltijd staat mij nog steeds bij, dat was pas echt bouillabaisse eten. We hebben toen ook geleerd Pastis te drinken.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!