• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Brandnetelsoep; dat prikkelt je zintuigen

Brandnetels zijn niet alleen zinnenprikkelend, dus haal voor dit recept je handschoenen maar uit de kast!

Frederike door Frederike
in Soep
0
brandnetelsoep

Brandnetelsoep – Brandnetels op je bord? Je dacht vast niet dat je daar ooit aan zou beginnen. Maar brandnetels zijn gewoon heel lekker en heel gezond. En, brandnetelkaas bijvoorbeeld is helemaal niet ongewoon, dus waarom waag je jezelf niet een keer aan het maken van een brandnetelsoep?

Brandnetelsoep

Brandnetelsoep is een gerecht met een lange geschiedenis. Het gerecht werd vroeger vooral gezien als armeluisvoedsel. In de middeleeuwen en tijdens voedselschaarste door bijvoorbeeld oorlogen werd er soep gemaakt van brandnetels. Tenslotte zijn ze overal makkelijk te vinden en gratis tee plukken. Tegenwoordig wordt de groene soep vooral omarmd door liefhebbers van duurzaam en gezond koken.

Geloof maar, een brandnetelsoep prikkelt echt je zintuigen. Het is verrassend glad en zacht van smaak, een beetje tussen spinazie en zuring in. Het gerecht heeft een subtiele, wat aardse smaak.

Een lentewandeling met een lekkere beloning achteraf

Verse brandnetel koop je niet bij de groenteboer of in de supermarkt, je zal ze dus zelf moeten gaan oogsten. Wat is er nu leuker dan een wandeling door de lentezon en thuiskomen met een vers ingrediënt voor een lekkere soep?

Voor dit recept van brandnetelsoep gebruik je alleen de brandneteltoppen, die nog niet in het zaad staan. Nu (in april) is het ideale moment om brandnetels te gaan oogsten. Vanaf ongeveer eind mei komen de brandnetels in bloei, dan zijn ze niet langer geschikt voor het maken van een brandnetelsoep. In april zijn de brandnetels jong en fris.

Vergeet niet om handschoenen mee te nemen, je wil je natuurlijk niet prikken. Afwashandschoenen zijn het geschiktst.

Zorg ervoor dat je de brandneteltoppen alleen plukt op plekken waar je zeker weet dat ze niet bespoten zijn. Het liefst ook niet aan de kant van een drukke weg in verband met vervuiling door uitlaatgassen. Heb je toegang tot een weiland? Dan vind je daar de lekkerste en zuiverste brandnetels voor de brandnetelsoep.

Voor de brandnetelsoep heb je 200 gram brandneteltoppen nodig. Dat is zeker tien handen vol.

Brandnetelsoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram brandneteltoppen
  • 150 gram ui
  • 100 gram groene selderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram boter
  • 1 liter groentebouillon
  • zout en peper uit de molen
  • Room (voor de afwerking - optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Brandnetelsoep maak je zo:

Hou je handschoenen aan, de brandnetels prikken nog! Was de brandnetels grondig in ruim water. Leg de brandnetels in een volle spoelbak water. Ververs het water vier keer.

Kook intussen twee liter water.

Haal de gewassen brandneteltoppen uit het water en leg ze in een vergiet. Overgiet ruim met het kokend water, laat schrikken onder koud stromend water en laat uitlekken. Als het goed is prikken de brandnetels nu niet meer.

Terwijl de brandnetels uitlekken, snijd je de selderij in grove stukken. Begin met de ui en houd die apart. Smelt 30 gram boter in een kookpan. Stoof hierin de ui aan tot die glazig is. Voeg nu de selderij en de knoflook toe en stoof vijf tot tien minuten aan. Breng op smaak met peper uit de molen en zout.

Knijp intussen de brandneteltoppen uit, er moet zoveel mogelijk overtollig water uit.

Doe de brandneteltoppen dan bij de gestoofde groenten en roer goed door. Laat de brandneteltoppen nog 5 minuten meestoven.

Giet een liter groentebouillon bij de gestoofde groenten. Laat de soep 30 minuten pruttelen op zacht vuur. Mix tot een gladde soep.

Tip: Serveer de brandnetelsoep afgewerkt met een eetlepel room per persoon.

Tafel lekker !!

DeelPin15VerstuurVerstuur
Frederike

Frederike

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tomatensoep met zoete aardappel
Soep

Tomatensoep met zoete aardappel; pure groentesoep voor thuis

Zomerse komkommersoep – makkelijk en koel
Soep

Komkommersoep maken – lekker licht en verfrissend

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!