• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Broccolisoep met prei en crème fraîche – Een romige, snelle maaltijd

Romig, licht en klaar in 25 minuten. Zo gebruik je de hele broccoli – ook de steel!

0
Broccolisoep met prei en crème fraiche

Broccolisoep met prei en crème fraîche is een heerlijk romige soep die je makkelijk zelf maakt met verse ingrediënten. Deze soep bewijst hoe smaakvol en voedzaam een simpele groentesoep kan zijn. Door juist de stelen van de broccoli als basis te gebruiken, haal je alles uit deze veelzijdige groente. Met een paar broccoliroosjes voor de garnering en een lepel crème fraîche voor de romigheid zet je in een handomdraai iets bijzonders op tafel. Prei zorgt voor extra pit, en een beetje tijm maakt het geheel compleet.

Dit recept is niet alleen lekker, maar ook een slimme manier om restjes te gebruiken. Gooi de stronk van broccoli dus niet weg, maar verwerk hem tot deze lichte, frisse soep. De kleur wordt prachtig groen en de structuur fluweelzacht, zonder dat je bindmiddelen hoeft te gebruiken. Of je nu een lichte lunch zoekt of een voorgerecht bij een groter diner: broccolisoep met prei en crème fraîche is altijd een goed idee. Bovendien is deze soep snel klaar, gezond én makkelijk om te maken. Dat is koken zonder verspilling, maar met veel smaak. En dat is precies wat we bij Lekker Tafelen willen laten zien.

Broccolisoep met prei en crème fraiche

Porties: 4 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 15 minuten
Wachttijd: 0 minuten
Totale tijd: 25 minuten

Ingrediënten:

  • 350 gram broccoli (stelen en een paar roosjes)
  • 150 gram prei
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 25 gram boter
  • 1 liter groentebouillon
  • 125 ml crème fraîche
  • zout en peper

Zo maak je broccolisoep met prei en crème fraîche:

Haal de crème fraîche uit de koelkast om op temperatuur te komen.

Was de broccoli en snijd de roosjes van de stronk. Schil de stronk en snijd die in kleine blokjes. Was en snijd de prei in ringen. Snipper de ui en pers de knoflook.

Verhit de groentebouillon en kook daarin de broccoliroosjes ongeveer 4 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet dit af in een zeef boven een kom om de bouillon op te vangen. Spoel de broccoliroosjes koud.

Verhit in een soeppan de boter en fruit daarin de ui, knoflook en tijm kort aan. Voeg de gesneden broccoli stelen en de prei toe en smoor kort mee.

Giet de opgevangen bouillon erbij en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 10 minuten koken tot de broccoli gaar is. Verwijder het takje tijm.

Voeg de gekookte broccoliroosjes toe aan de soep, maar houd ongeveer een kopje roosjes apart voor de garnering.

Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Meng daarna pas de crème fraîche doorheen om schiften te voorkomen. Breng de soep op smaak met zout en peper en warm hem nog even door zonder te koken.

Serveer de soep in kommen en garneer met de achtergehouden broccoliroosjes.

Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Dieet

Vegetarisch

Kooktechniek

KokenBlender

Kooktijd

15-30 minuten

Verse ingrediënten

BroccoliCréme fraîchePreiTijm

Broccolisoep met prei en crème fraîche is een slimme, duurzame en vooral smaakvolle manier om meer uit je groenten te halen. In plaats van de stelen van broccoli weg te gooien, gebruik je ze als basis voor deze heerlijke soep. De stelen zijn lichter van kleur maar rijk aan smaak, en zorgen – eenmaal gepureerd – voor een fluweelzachte structuur zonder toevoeging van bindmiddelen. Deze soep is dus niet alleen lekker, maar ook efficiënt en milieubewust.

De toevoeging van prei geeft het geheel net wat meer pit, terwijl een lepeltje crème fraîche zorgt voor romigheid en frisheid. Door de broccoliroosjes kort voor te koken in bouillon behouden ze hun frisse groene kleur en blijven ze mooi stevig. Dat maakt de soep niet alleen aantrekkelijk om te zien, maar ook licht verteerbaar en rijk aan voedingsstoffen.

Perfect voor elk moment

Of je nu een lichte lunch zoekt of een smaakvol voorgerecht bij een uitgebreid diner: broccolisoep met prei en crème fraîche past altijd. Dankzij de eenvoudige bereiding en korte kooktijd staat deze soep binnen 25 minuten op tafel. Serveer er een stevig stuk volkorenbrood bij of een hartige quiche voor een complete maaltijd. En heb je wat over? Dan kun je deze soep prima bewaren: tot drie dagen in de koelkast, of ingevroren tot enkele weken. Let wel op dat je de crème fraîche pas na het opwarmen toevoegt om schiften te voorkomen.

Voor de kaasliefhebber: extra diepgang

Een van de leukste manieren om broccolisoep met prei en crème fraiche aan te passen, is met kaas. De romige basis van de soep leent zich uitstekend voor een beetje extra pit of umami. Voeg bijvoorbeeld geraspte Parmezaan toe vlak voor het serveren, of roer een klein handje oude Goudse kaas door de warme soep. Ook blauwe kaas zoals gorgonzola of roquefort geeft een verrassende draai. Je kunt zelfs de soep afmaken met een krokant kaaskorstje door wat kaas over de kom te strooien en deze kort onder de grill te zetten.

Een mildere optie is geraspte geitenkaas, eventueel gecombineerd met een drupje citroensap voor extra frisheid. Zo maak je van een eenvoudig gerecht in een handomdraai een culinair bord soep dat indruk maakt.

Eiwitrijke variatie met linzen of kikkererwten

Wil je van deze soep een volwaardige maaltijd maken? Voeg dan eiwitrijke ingrediënten toe, zoals linzen of kikkererwten. Vooral bij vegetarische maaltijden is dit een fijne aanvulling. Linzen koken snel en kunnen makkelijk worden meegepureerd. Hierdoor wordt de structuur van de soep nog romiger en vullender.

Kikkererwten geven juist een lichte bite en een subtiel nootachtig aroma. Laat ze heel en voeg ze na het pureren toe aan de soep, of rooster ze even in de oven met een beetje olijfolie en komijn voor een knapperige topping. Zo verandert broccolisoep met prei en crème fraîche in een stevige maaltijdsoep die perfect past op een drukke doordeweekse avond.

Geef je soep meer kleur en textuur

Een goede soep smaakt niet alleen lekker, maar ziet er ook aantrekkelijk uit. Broccolisoep met prei en crème fraîche heeft van zichzelf al een mooie lichtgroene kleur, maar met een paar eenvoudige toevoegingen maak je het geheel nog feestelijker. Probeer eens krokant gebakken preiringetjes: snijd het donkergroene deel van de prei in fijne ringetjes, bak ze krokant in olie en laat uitlekken op keukenpapier. Strooi deze vlak voor het serveren over de soep voor een verrassend knapperige bite.

Ook geroosterde noten zoals walnoten of amandelschaafsel geven extra textuur en een rijkere smaak. Voor een frisse tegenhanger kun je de soep garneren met wat fijngesneden bieslook, verse peterselie of een swirl van zure room of yoghurt. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar versterkt ook de smaakbalans.

Kwaliteit van de ingrediënten telt

De smaak van broccolisoep met prei en crème fraîche staat of valt met de kwaliteit van de gebruikte groenten. Kies bij voorkeur voor verse, Hollandse broccoli. Deze is vaak steviger, groener en voller van smaak dan geïmporteerde varianten. Ook prei uit eigen regio is in het seizoen sappiger en minder vezelig.

Gebruik een groentebouillon van goede kwaliteit – zelfgemaakt of biologisch – om de basis van de soep meer diepgang te geven. En vergeet niet: door de groenten kort te koken in de bouillon en daarna te pureren, behoud je niet alleen kleur en smaak, maar ook voedingsstoffen.

Een soep met eindeloze mogelijkheden

Deze broccolisoep met prei en crème fraîche is een basisrecept dat je eindeloos kunt aanpassen. Van klassiek met kaas tot voedzaam met peulvruchten, en van simpel doordeweeks tot feestelijk met toppings en kruiden. Het is een soep die je het hele jaar door kunt maken, met seizoensgroenten uit de buurt.

En bovenal: het is een soep die laat zien dat je met weinig ingrediënten, zonder verspilling en zonder ingewikkelde technieken, iets kunt maken dat echt smaakt naar meer. Dat is koken zoals wij dat graag zien: bewust, lekker en voor iedereen haalbaar.

Broccolisoep met prei en crème fraiche

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: Makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram broccoli (stelen en een paar roosjes)
  • 150 gram prei
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 25 gram boter
  • 1 liter groentebouillon
  • 125 ml crème fraîche
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Haal de crème fraîche uit de koelkast om op temperatuur te komen.

Was de broccoli en snijd de roosjes van de stronk. Schil de stronk en snijd die in kleine blokjes.

Was en snijd de prei in ringen.

Snipper de ui en pers de knoflook.

Verhit de groentebouillon en kook daarin de broccoliroosjes ongeveer 4 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet dit af in een zeef boven een kom om de bouillon op te vangen die je hergebruikt voor de soep. Spoel de broccoliroosjes koud.

Verhit in een soeppan de boter en fruit daarin de ui, knoflook en tijm kort aan. Voeg de gesneden broccoli stelen en de prei toe en smoor kort mee.

Giet de opgevangen bouillon erbij en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 10 minuten koken tot de broccoli gaar is. Verwijder het takje tijm.

Voeg de gekookte broccoliroosjes toe aan de soep, maar houd ongeveer een kopje roosjes apart voor de garnering.

Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Meng daarna pas de crème fraîche doorheen om schiften te voorkomen.

Breng de soep op smaak met zout en peper en warm hem nog even door zonder te koken.

Serveer de soep in kommen en garneer met de achtergehouden broccoliroosjes.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • witte bonensoep of ribkessoep

    Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

  • pittige tomatensaus van verse tomaten (6)

    Pittige tomatensaus van verse tomaten

  • Zalm pocheren in court bouillon

    Zalm pocheren in court bouillon; vers en makkelijk

  • Macaroni Stroganoff

    Macaroni Stroganoff voor een snelle gezinsmaaltijd

  • Tartaar van gerookte zalm en rode biet

    Tartaar van gerookte zalm en rode biet; snel en chique

  • bloemkool broccoli salade

    Bloemkool broccoli salade – ideaal bij de barbecue

  • Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes

    Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes

  • Broccolisoufflé

    Broccolisoufflé die altijd lukt – inclusief variatietips

  • Snijbonen met paprika en tijm

    Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.