Bruine bonensoep – Laat de winter maar komen! Met een flinke pan bruine bonensoep kun je die prima aan. Wel zelfgemaakte, verse soep natuurlijk, van gedroogde bruine bonen, vlees en heel veel verse groenten! Ga je mee de keuken in om bruine bonensoep te maken? Dan zet jij met onderstaand recept de lekkerste soep op tafel!
Bruine bonensoep maken van gedroogde bruine bonen
Dit recept voor bruine bonensoep is een echte Hollandse winterklassieker. Heel geschikt om een grote pan vol van te maken. Vind je dat veel te veel? Bedenk dan dat je de soep heel makkelijk in porties kunt invriezen. Zo heb je op een drukke dag altijd iets te eten bij de hand dat je alleen maar hoeft op te warmen. Handig toch?
Bruine bonensoep maak je uiteraard van bruine bonen. In onderstaand recept van gedroogde bruine bonen welteverstaan, en geen bruine bonen uit een blik of een pot. De bruine bonen week je de nacht voor je de soep gaat koken. Verder bestaat de soep in dit recept uit varkensvlees en allerlei verse groenten als prei, knolselderij en winterpeen. Een lekker voedzame maaltijd dus.
Bruine bonensoep hoort dik te zijn. De lepel moet er rechtop in kunnen blijven staan!
Als je de tijd hebt kun je de soep een dag van tevoren maken. Bruine bonensoep is de volgende dag het lekkerst. Laat de soep wel goed afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Anders loop je het risico dat de soep zuur wordt en dan kun je hem weggooien. Je kunt het afkoelproces versnellen door de pan in de gootsteen te zetten, die je laat vollopen met koud water.
Ga voor verse rookworst, dat maakt zoveel verschil!
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, kies voor verse rookworst als je dit recept gaat maken. Rookworst van de slager. Die zijn echt zoveel lekkerder dan de vacuüm verpakte rookworsten uit de supermarkt. Je hoeft ze voor gebruik in de soep niet te wellen. Een kwartiertje meekoken aan het eind van de kooktijd is voldoende! Je zult zien dat verse rookworst de bruine bonensoep echt naar een hoger niveau tilt.
Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Bruine bonensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo gedroogde bruine bonen, 1 nacht geweekt
- 3 liter runder- of groentebouillon
- 500 gram varkenslappen
- 2 verse rookworsten, in plakjes
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 2 preien, in ringen gesneden
- 1 grote winterpeen, in blokjes
- 2 aardappels, geschild en in blokjes
- 1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 1 bosje bladselderij, gesneden
- 1 rode peper, gesneden (optioneel)
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt (optioneel)
- 1,5 theelepel gedroogd bonenkruid
- 2 laurierblaadjes
- zout en peper
- Staafmixer
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bruine bonensoep:
Spoel de geweekte bonen af in een zeef of vergiet. Zet ze op in een grote soeppan, in de bouillon. Voeg hieraan de varkenslappen en de laurierblaadjes toe.
Kook tot de bruine bonen gaar zijn. Dit zal ongeveer een uur duren. Dat kan ook iets langer zijn. Het ligt er een beetje aan hoe oud de bonen zijn.
Haal als de bonen gaar zijn het vlees en de laurierblaadjes uit de pan (niet weggooien!). Schep ook 4 soeplepels bruine bonen uit de pan en houd ook die apart.
Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer.
Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar en doe het terug in de pan, samen met de laurierblaadjes en het gerookt spek.
Breng de inhoud van de pan weer aan de kook. Voeg de groenten toe, samen met de optionele peper en knoflook en het bonenkruid. Laat dit op een heel zacht vuurtje koken tot de groenten gaar zijn. Roer regelmatig en gebruik eventueel een sudderplaatje, om aanbranden te voorkomen.
Voeg een kwartier voor het eind van de kooktijd de plakjes rookworst toe.
Als alles gaar is, roer je de achtergehouden bonen en de bladselderij door de bruinebonensoep.
Breng de bruine bonensoep indien nodig op smaak met zout en peper. De hoeveelheid zout is afhankelijk van hoe zout de bouillon is.
Serveer de bruine bonensoep met wat plakjes stokbrood.
Tafel lekker !!
Exact de ingrediënten van erwtensoep, waarin de lepel rechtop staat, maar br bonen ipv erwten. Raar hoor. Smaakte wel.
Dat laatste is toch waar het om gaat, Lillian?
Ik heb het recept gemaakt en het was heerlijk. Als eigen draai heb ik met dat ik de bonen weekte, in een andere pan alvast de bouillon getrokken. In mijn geval voor 4 liter. Ik reken dan al een extra liter erbij gezien dat water nogal verdampt. Achteraf gezien had ik dat vlees ook al mee kunnen koken. Verder deed ik er een heel ui in, knoflook, laurierblaadjes, eetlepel gerookte paprikapoeder en theelepel tijm.
Op de dag zelf heb ik de teentjes knoflook en gesnipperd ui wel aangefruit en de spekjes gebakken alvorens ik het bij de soep deed. Vind ik persoonlijk lekkerder. De aardappelen heb ik meegepureerd met de bonen als bindmiddel even als dat ui wat al in de bouillon zat.
ik vindt niet goed terug wanneer je de aardappelen en knolselderij en uien toevoegd. Of is dat tegelijk met de groenten?
Ja, de aardappelen, de knolselderij en de uien kun je tegelijk met de andere groenten toevoegen, Yvette.
thx!
Mijn bruine bonensoep wijkt nogal af hoor.Ik gebruik hamschijf en krabbetjes en prei en bak flink wat uien met kerry en voeg een zakje nasi of bamikruiden toe,nog nooit klachten gehad.
Jouw bruine bonensoep, met een Indisch tintje, is vast ook erg lekker, Gerda.
Hi, ik kom uit Angola (zuid-afrikaanse land). Dit soep eet ik al van kleins af aan in Angola. Grappig om het recept hier te vinden.
Wat leuk om te horen dat er ook in Angola bruine bonensoep wordt gegeten!
Lekker hoor, ik heb ervoor gekozen de spekjes nog even aan te bakken voor nog meer smaak.
Prima tip, Pieter. Dankjewel!
Beetje bijzonder!! een ouderwetse hollandse bruine bonensoep met pepers,knoflook en bonekruid??.
Daar had mijn oma nog nooit van gehoord, ze kende ze niet eens!
Een beetje ouder/nieuwerwets???
Of een eigen twist? Niet echt een ouderwets recept.
Er staat nergens in het artikel het woord ‘ouderwetse’, Janet.😉 Een ‘klassieker’ wil niet zeggen dat er niet in de loop van de tijd dingen aan kunnen veranderen. Daarnaast, bonenkruid werd al in de zestiende eeuw in West-Europa gebruikt. Ook knoflook werd al in de middel-eeuwen gebruikt, en vast niet alleen om heksen, duivels en vampieren te weren, zoals in de klassieke literatuur wordt beschreven. De rode chilipeper of Spaanse peper werd reeds in de 16e eeuw in West Europa geintroduceerd. Dus ik denk dat jouw oma de beschikking had over meer ingrediënten dan jij je misschien realiseert. Ze waren misschien niet op elke straathoek te koop, maar ze waren er beslist wel.
Mooi receptje!! Reuze bedankt, ook mbt alle leuke reakties/suggesties.
Ik ben *ouderwetse* Hollandse bruine bonen soep aan t maken, (wonende in Turkije) dus googelde ff.💞
Klopt, klopt, (zo zou ik t ook doen, min of meer)!!
Maar: wat mij opviel (varkensvlees):
Ik leerde dat ooit: met bruine bonen: altijd rundvlees, zelfs ossestaart voor perfecte bouillon. Schijnt beter bij elkaar te passen, blijkbaar. Net als: met erwtensoep: altijd varken: poot/schouder/rib.
In ieder geval: mbt mezelf: ’t wordt heerlijke ouderwetse Hollandse bruine bonen soep, in Turkije: met voorradige hier: pinto-beans, (kievitsbonen).
Eerst zelf vers gekocht, zelf gedroogd 2022, 500 gr. vers jong mals lam PLUS wat gekruide (verse) Turkse rundergehakt balletjes, waar VEEL komijn in gaat + dezelfe Nederlandse wintergroentes.
Dus: geen knoflook, noch paprika.
En: echt om te smullen, want zo doe ik dat als Nederlandse in Turkije al jaren. Maar: HELAAS 😩 zonder bonenkruid (kent men niet in TR, dus niet te koop, maar WEL een belangrijk kruid voor die soep, vind ik.
En idd: getoast bruin/volkoren brood past er ook goed bij. 🙋
Wat leuk dat onze recepten ook in Turkije worden gelezen, Willy.
Er zijn voor bruine bonensoep, net als voor veel traditionele gerechten, ontelbare recepten in omloop. Er wordt inderdaad ook wel bruine bonensoep van rundvlees gemaakt. Maar vaak wordt er dan toch rookworst en spek aan toegevoegd, dus dan zit er toch weer varkensvlees in. Jouw variant met de in Turkije beschikbare ingrediënten klinkt overigens ook prima.
Voor wat betreft het bonenkruid kunnen we misschien wel iets voor je betekenen. Zou je ons een e-mailtje op info@lekkertafelen.nl willen sturen met je adres?
Soep vandaag gemaakt met kivitsbonen.
Ook knolselderij was gisteren niet te koop in mijn omgeving.
Ik zag op de markt witte wortels liggen en vroeg via Google translate de naam.
Er werd verteld dat het rapen waren.
2 gekocht en thuis verder op internet gekeken, bleek het chichorei te zijn.
Samen met de aardappels, uien en peen klein gemaakt en gekookt.
Ook Prei was niet te vinden daar heb ik het groen van bosuitjes voor gebruikt.
Al met al toch een lekkere soep geworden
Dat klinkt toch als een prima alternatief, Jos. Tenslotte moet je soms roeien met de riemen die je hebt, en daar kunnen dan best leuke verrassingen uit voort komen!
Elise, bedankt voor dit recept. Ik woon in Thailand en kan hier geen bruine bonen kopen. Kivietsbonen zijn hier wel. Kan ik die ook gebruiken?
Volgens mij moet dat gewoon kunnen, Jos. Als je kievitsbonen gaat koken worden ze donkerbruin, dezelfde kleur als bruine bonen. De smaak is net een beetje fijner en zachter dan de smaak van bruine bonen. Dat lijkt me geen probleem voor het eindresultaat. Dus ik zou zeggen, gewoon doen. Laat je me het resultaat weten? Daar ben ik wel benieuwd naar!
heb al zoveel van deze soepen bekeken maar wat ik mis is de echte Groninger bonensoep daar zit namelijk geen worst in maar varkenspoten en oren en krabbetjes, dan heb je pas soep.
Eerko Scheper.
Leuk Eerko, al die regionale recepten!
Elise ,kan ik deze in de crockpot/slowcooker maken ? Zo ja ,hoe lang moet de soep dan ?
Dank je wel alvast,
Groetjes Petra
Ik heb zelf geen crockpot of slowcooker, Petra, maar ik heb wat informatie ingewonnen en het zou dan ongeveer 6 tot 8 uur moeten duren voor de soep klaar is. Laat je even weten of het gelukt is?
Ik heb helaas geen melding gekregen dat er een reactie was dus ik zie het nu pas ..sorry! Dank je wel voor de info.Ik zal het laten weten.
Fijne dag !
Groetjes Petra
Ik ben benieuwd, Petra, we wachten het af!
Wat een onvoorstelbare lekkere soep! Echt superlekker. Compliment. Echt zoals ik als stadjer het me herinner van mijn oma. Top.
Dankjewel voor het compliment,Bram. Fijn dat je onze bruine bonensoep lekker vindt.
Nu bezig deze soep te maken en er heel veel zin in. Er staat me iets van bij dat we die vroeger aten met zogenaamde soldaatjes: snijd een bruine boterham overdwars in repen van 3 cm en bak deze in goeie boter lichtbruin.
Heerlijk.
Leuk dat je ons recept gebruikt, Hans. En een prima tip, die soldaatjes erbij. Eet smakelijk voor straks!
Broer verkuylen Ik ga die soep vanavond maken
Ik heb gewoon ene speklap.Zal ik deze lekker aanbakken en erin deponeren?
Je kunt hem, in stukjes gesneden, mee laten koken, of je bakt de stukjes even uit en voegt ze later toe. Is vast allebei lekker!
Gisteren deze soep gemaakt, met een rood pepertje erbij… en gehaktballetjes haha.. nou hij was megaaaa lekker!! Dankjewel voor dit mooie recept!
Leuke variatie, die gehaktballetjes, William! Fijn te horen dat je van de soep hebt genoten!
In plaats van rood pepertje doe ik een theelepel sambal badjak, géén Conimex, en veel gebakken uitjes bovenop en om de maag te vullen nog gekookte rijst erbij!
Leuke tip voor de liefhebbers van Indonesisch eten, Ed!
Hallo, ik ga de soep dit weekend maken. Ik ben zeer benieuwd. Op hoeveel personen is jullie recept berekend?
Leuk dat je de soep gaat maken, Sikko. In het recept staat dat het voor ‘een flinke pan vol is’. Ik snap dat dat een wat vage omschrijving is. Ik heb gekeken naar de pan die ik er voor gebruik en ik schat dat het een liter of 7 á 7,5 wordt, ook afhankelijk van of je de soep nog iets verdunt als deze erg dik uit valt. Dus genoeg voor veel personen, maar ook dat is een kwestie inschatten, zijn het grote of kleinere eters? Je kunt eventueel het recept halveren als het echt teveel lijkt te worden. Maar de soep laat zich heel goed invriezen. Dus als je overhoudt kun je er natuurlijk ook gewoon nog een keer van genieten!
Hoi Elise, top dat je zo snel reageert! Dank daarvoor. Hoe je van 3 liter bouillon 7 liter soep maakt is mij nog niet helemaal duidelijk, maar dit zal wel komen door de ingrediënten neem ik aan. Gaat overigens alles rauw in de bouillon? Is het niet beter om bijv. de uien en knoflook even aan te fruiten. Miosschien een onnozele vraag, maar weet dat ik een halfjaar geleden alleen theewater en een ei kon koken 😉
Als je een heleboel ingrediënten toevoegt aan 3 liter bouillon neemt het volume flink toe. Kijk maar naar de bruine bonen. Die ga je de avond van te voren in de week zetten. De volgende morgen zijn ze veel groter dan als ze nog droog zijn. Tel de rest van de ingrediënten er bij op en je hebt echt zo een flinke pan vol. De uien en de knoflook hoef je niet te fruiten, je kunt ze gewoon meekoken. Je doet inderdaad alles rauw in de bouillon. Als je de stappen in het recept volgt gaat het helemaal goed komen!?
Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel. Laat je weten hoe het resultaat is geworden? Succes in ieder geval!
Hoi Elise, ik heb de soep gemaakt. Inderdaad een royale pan vol. Ik heb extra bouillon blokjes en een flinke scheut Worcestershiresaus toegevoegd. Maar het is nu een heerlijke soep geworden. Dankjewel daarvoor!
Koken is ook durven spelen met de ingrediënten. Fijn dat het lekker was, Sikko. En dankjewel voor je reacties!
Vandaag voor de eerste keer bruine bonensoep gemaakt. Dit recept gebruikt en echt heerlijk., dank je Elise, groet Denise Vd brink
Fijn dat je het lekker vond, Denise. Daar doen we het voor!
Ik heb de helft va de geweekte bonen gebruikt om te pureren. Nu vind ik de soep vrij licht van kldur.
Daar heb ik niet maar zo een verklaring voor, Frans. Hoe licht is de soep van kleur? De soep op de foto is precies volgens het recept gemaakt. Als de soep bij jou lichter van kleur is zou het iets te maken kunnen hebben met de bonen. Misschien een ander ras of iets dergelijks. Ik kan dat echter niet met zekerheid zeggen. Als de smaak wel goed is zou ik er niet te zwaar aan tillen.
Dat klopt! Ik heb deze ook vaker gepureerd. Het binnenste van de bruine boon is licht, dat kan de verklaring zijn.
Lieve groet Cecile
Dat zou kunnen, Cecile. Ik heb er eens op gelet na de reactie van Frans, en bij mij is het de ene keer donkerder dan de andere keer. Ik denk dat het aan het velletje van de bonen ligt. Ik heb een paar dagen geleden voor een ander gerecht bruine bonen gekookt en die werden tijdens het koken echt heel donkerbruin van kleur. Ik heb ze niet gepureerd, maar ik denk dat als ik daar bruine bonensoep van gemaakt had, deze ook vrij donker van kleur zou zijn geworden. Overigens denk ik dat het voor de smaak geen verschil maakt of de soep licht of donkerder van kleur is.
Ik ben vegetariër, hoe kan ik dan deze soep lekker krijgen en gezond?
Dat zal niet meevallen, Jans. Er zijn alternatieven voor het vlees, denk hierbij aan vegetarische rookworsten, vegetarische spekjes etc. Ik heb het zelf eens geprobeerd met erwtensoep en ik vond het resultaat zeer matig. Het vlees geeft het gerecht een bepaalde smaak mee, en die ontbreekt gewoon bij de alternatieven. En dan kun je je nog afvragen of die alternatieven zo gezond zijn. Misschien is het een idee om de bruine bonen te koken in groentebouillon, en het recept verder te volgen zonder vlees en worst toe te voegen. Je kunt zo ongetwijfeld wel een bruine bonensoep koken. Deze zal dan ook gezond zijn. De bruine bonen zijn tenslotte een prima vleesvervanger. Door het toevoegen van wat extra groenten krijg je dan wel een gevulde maaltijdsoep, maar met een wat andere smaak. Mocht je dit gaan proberen, dan zijn we wel benieuwd naar het resultaat!
Elise,
Bedankt voor je uitgebreide reactie, Binnenkort ga ik de soep maken en ik ben benieuwd hoe het zal zijn zonder vlees. Je hebt gelijk de bruine bonen zijn prima vleesvervangers en zal het resultaat hier melden 🙂
Leuk! We zijn benieuwd hoe het uitpakt!
Als je knolselderij in kleine stukjes snijdt en deze 8n een flinke laag 9lie in de koekenpan zachtjes frituurt tot ze middelbruin van kleur zijn en uit laat lekken op een stuk keukenrol daarna bestrooid met zout, dan heb je heerlijke nootachtige vegetarische spekjes. Het frituren duurt zeker een kwartier
Dat klinkt als een goede tip, Jacqueline, en niet alleen voor in de bruine bonensoep. Ongetwijfeld zijn de ‘spekjes’ ook bruikbaar in andere recepten.
Vanuit Zuid-Afrika. Het kan niet beter.
Wat leuk Han…. Lekker Tafelen gaat internationaal met een Hollands recept ??
Wie weet de gemiddelde voedingswaarde van een typische kop bruine bonensoep? Mv grt marcel
Dat is helemaal afhankelijk hoe je deze maakt Marcel. Volgens het Nederlands voedingscentrum is dat
1 kop bruine bonensoep zonder vlees bevat:
Energie 150 kcal
Vet 2,5 g
Verzadigd vet 1 g
Eiwit 8,8 g
Koolhydraten 18,8 g
Vezels 8,5 g
Zout 1,87 g
Wil je meer weten kijk dan eens hier