Chinese tomatensoep – Je hebt vast wel eens tomatensoep van, of bij, de Chinees gegeten. Lekker zoet, met wat noodles, verse groenten en knapperige taugé en sliertjes omelet. Vooral kinderen zijn er gek op! Weet je dat je die Chinese tomatensoep ook heel makkelijk zelf kunt maken? Natuurlijk wel van verse tomaten! Je vindt het recept op Lekker Tafelen.
Chinese tomatensoep, natuurlijk van verse tomaten!
Als je zelf tomatensoep gaat maken, dan maak je die natuurlijk wel van verse ingrediënten. Dus mooie rode, lekker rijpe, verse tomaten. Ze mogen zelfs al een beetje zacht worden. Koop geen keiharde tomaten die nog licht van kleur zijn. Want daarvan maak je geen lekkere soep. Kijk tegen het einde van de dag eens op de markt, wie weet scoor je een doos vol rijpe tomaten voor een klein prijsje en maak je een flinke pan vol verse, Chinese tomatensoep.
Het geheime ingrediënt
Heb je je ooit afgevraagd hoe die soep nu zo zoet komt? Je zou denken dat je dat bereikt door er een paar flinke scheppen suiker in te gooien. Maar zo doe je dat dus niet. Het geheime ingrediënt is in dit geval appelmoes. Appelmoes? In de soep? Ja, echt waar. Appelmoes in de soep klinkt je ongetwijfeld raar in de oren. In dit geval bereik je met appelmoes echter precies de juiste zoetheid van de Chinese tomatensoep. Je kunt appelmoes zonder toegevoegde suikers gebruiken, want dat is van zichzelf al zoet genoeg. Is de soep je niet zoet genoeg? Voeg dan wat extra appelmoes of toch een schepje suiker aan de soep toe.
De kip en het ei
In het recept voor de Chinese tomatensoep wordt kip gebruikt en er worden reepjes omelet aan toegevoegd. Eet je liever geen vlees, laat de kip dan gewoon weg en vervang de kippenbouillon door groentebouillon. Eventueel voeg je wat extra groente toe, en je hebt nog steeds een goed gevulde soep. Als je de soep eerder klaarmaakt dan dat je ze gaat eten, voeg de omeletreepjes, de taugé en de lente-ui dan pas toe als je de Chinese tomatensoep serveert.
Tomatensoep recepten
In veel eetculturen vind je wel een soep gemaakt van tomaten. De variaties zijn dan ook eindeloos. De fijnste tomatensoep recepten op een rij
Chinese tomatensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse tomaten
- 2 kipfilets
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 20 gram verse gember
- 1 rode chilipeper
- 1,5 liter kippenbouillon
- 140 gram tomatenpuree
- 200 gram (ongezoete) appelmoes
- 3 eetlepels zoute sojasaus
- 2 theelepels azijn
- een handje mihoen
- taugé
- lente-uien
- 2 eieren
- neutrale olie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Chinese tomatensoep:
Snipper de ui grof.
Snijd de knoflook in plakjes.
Snijd de chilipeper in ringen. Verwijder eventueel het zaad als je niet van pittig houdt.
Hak de gember fijn.
Zet een pan water op en kook hierin de kipfilet 30 minuten.
Snijd de tomaten in stukjes.
Snijd de lente-ui in ringetjes.
Verwarm een scheut olie in een soeppan en bak hierin de ui, de gember, de knoflook en de chilipeper aan. Ze hoeven niet te kleuren.
Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuut of 3 mee.
Doe de tomaten in de pan en bak ze ook even mee.
Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Laat op een laag vuur 20 minuten doorkoken.
Kluts de eieren. Verhit wat olie in een koekenpan en bak er een dunne omelet van. Leg de omelet op een bord en rol hem, nog warm, op. Laat afkoelen en snijd in repen.
Haal de kipfilet uit het water en pluis ze met twee vorken uit elkaar.
Haal de soep van het vuur en pureer ze met een staafmixer. Voeg de appelmoes, de sojasaus en de azijn toe en mix nog even door. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Breng de soep weer aan de kook. Als het kookt, doe je de mihoen en de kip in de pan en laat je de soep nog even doorkoken.
Serveer de Chinese tomatensoep in kommen. Leg in elke kom wat taugé, wat lente-ui en wat reepjes omelet. Je kunt die laatste ingrediënten ook door de soep roeren.
Tafel lekker !!