Court-bouillon – De bouillon die je gebruikt om vis of schaal- en schelpdieren in te pocheren noemen we een court-bouillon. Die klassieke bouillon, getrokken van groenten en kruiden, is dus een basis voor andere gerechten. Nu is het natuurlijk makkelijk om een kant-en-klaar product te kopen, maar dit is iets wat wel heel erg makkelijk zelf te maken is. En, vers is altijd lekkerder toch? Dus, gewoon zelf de keuken in!
Wat is het verschil met andere bouillons?
Het verschil met bijvoorbeeld visbouillon of vleesbouillon is dat court-bouillon getrokken wordt van groenten, en er geen dierlijke gelatine in zit. Daarnaast is de bouillon snel klaar. Waar een vlees- of een visbouillon wel een paar uurtjes op staat, kost je dit maximaal een uur. De basis van een court-bouillon is bleekselderij, uien, prei en winterpeen. Dit wordt aangevuld met kruiden, zwarte peperkorrels en iets zurigs als citroen en/of wijn. Het recept hieronder is een indicatie. Je kunt de bouillon makkelijk aanpassen aan je eigen smaak door andere kruiden te gebruiken of de groenten aan te passen.
Tips en weetjes bij het recept voor court-bouillon
Zoals dat met andere soorten bouillon kan, kun je court-bouillon langer bewaren door het in te vriezen. Dus als je het vaker gebruikt, dan is het zeker de moeite waard om een dubbele portie te maken en de helft in te vriezen.
In de koelkast kun je court-bouillon twee dagen bewaren.
Traditioneel is court-bouillon een bouillon die wordt gebruikt om vis of schaal- en schelpdieren in te pocheren. Maar je kunt de bouillon uit dit recept natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken. Je kunt er ook prima eieren in pocheren bijvoorbeeld. En wat dacht je er van om de bouillon als basis te gebruiken voor het recept voor een licht soepje, voor een witte wijnsaus of om risotto in te koken?
In de Verenigde Staten bestaat er een recept dat ‘Creoolse court-bouillon’ heet. Dit is niet hetzelfde als de klassieke court-bouillon die hier beschreven wordt. Het gaat hier om een gevulde vissoep.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Court-bouillon
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 liter water
- 400 ml droge witte wijn
- 4 stengels bleekselderij
- 2 dunne preien
- 1 winterpeen
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 laurierblaadjes
- klein bosje tijm
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 citroen
- 2 theelepels zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een court-bouillon:
Was alle groenten, snijd de prei in ringen, de ui in kwartringen, de bleekselderij in boogjes, de winter peen in plakjes, de knoflook in plakjes en de citroen in parten.
Doe alles in een grote pan. Voeg de peperkorrels, het zout, de laurierblaadjes en de takjes tijm toe.
Schenk het water en de witte wijn erbij en breng aan de kook. Laat op een heel laag vuurtje, gebruik desnoods een sudderplaatje, een uurtje trekken.
Zeef de court-bouillon en gooi de gekookte groenten weg.
Gebruik de court-bouillon om vis te pocheren, schaal- en schelpdieren te koken. Je kunt de bouillon ook gebruiken om bijvoorbeeld eieren in te pocheren.
Tafel lekker !!