• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Court-bouillon; die maak je toch zelf?!

Een basisrecept; onder andere voor het pocheren van vis en schaal- en schelpdieren

Redactie door Redactie
in Soep
0
1
Court-bouillon

Court-bouillon – De bouillon die je gebruikt om vis of schaal- en schelpdieren in te pocheren noemen we een court-bouillon. Die klassieke bouillon, getrokken van groenten en kruiden, is dus een basis voor andere gerechten. Nu is het natuurlijk makkelijk om een kant-en-klaar product te kopen, maar dit is iets wat wel heel erg makkelijk zelf te maken is. En, vers is altijd lekkerder toch? Dus, gewoon zelf de keuken in!

Wat is het verschil met andere bouillons?

Het verschil met bijvoorbeeld visbouillon of vleesbouillon is dat court-bouillon getrokken wordt van groenten, en er geen dierlijke gelatine in zit. Daarnaast is de bouillon snel klaar. Waar een vlees- of een visbouillon wel een paar uurtjes op staat, kost je dit maximaal een uur. De basis van een court-bouillon is bleekselderij, uien, prei en winterpeen. Dit wordt aangevuld met kruiden, zwarte peperkorrels en iets zurigs als citroen en/of wijn. Het recept hieronder is een indicatie. Je kunt de bouillon makkelijk aanpassen aan je eigen smaak door andere kruiden te gebruiken of de groenten aan te passen.

Tips en weetjes bij het recept voor court-bouillon

Zoals dat met andere soorten bouillon kan, kun je court-bouillon langer bewaren door het in te vriezen. Dus als je het vaker gebruikt, dan is het zeker de moeite waard om een dubbele portie te maken en de helft in te vriezen.

In de koelkast kun je court-bouillon twee dagen bewaren.

Traditioneel is court-bouillon een bouillon die wordt gebruikt om vis of schaal- en schelpdieren in te pocheren. Maar je kunt de bouillon uit dit recept natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken. Je kunt er ook prima eieren in pocheren bijvoorbeeld. En wat dacht je er van om de bouillon als basis te gebruiken voor het recept voor een licht soepje, voor een witte wijnsaus of om risotto in te koken?

In de Verenigde Staten bestaat er een recept dat ‘Creoolse court-bouillon’ heet. Dit is niet hetzelfde als de klassieke court-bouillon die hier beschreven wordt. Het gaat hier om een gevulde vissoep.

verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Court-bouillon

Porties: 4 liter
Bereidingstijd: 65 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 liter water
  • 400 ml droge witte wijn
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 dunne preien
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • klein bosje tijm
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 citroen
  • 2 theelepels zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een court-bouillon:

Was alle groenten, snijd de prei in ringen, de ui in kwartringen, de bleekselderij in boogjes, de winter peen in plakjes, de knoflook in plakjes en de citroen in parten.

Doe alles in een grote pan. Voeg de peperkorrels, het zout, de laurierblaadjes en de takjes tijm toe.

Schenk het water en de witte wijn erbij en breng aan de kook. Laat op een heel laag vuurtje, gebruik desnoods een sudderplaatje, een uurtje trekken.

Zeef de court-bouillon en gooi de gekookte groenten weg.

Gebruik de court-bouillon om vis te pocheren, schaal- en schelpdieren te koken. Je kunt de bouillon ook gebruiken om bijvoorbeeld eieren in te pocheren.

Tafel lekker !!

Tags: BouillonGroenteVis - Verse vis
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zomerse komkommersoep – makkelijk en koel
Soep

Komkommersoep maken – lekker licht en verfrissend

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Geroosterde tomatensoep
Soep

Geroosterde tomatensoep; want roosteren geeft smaak

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!