Daslook is zo’n ingrediënt dat je ineens tegenkomt in een buitenlandse groentewinkel of – als je geluk hebt – in je eigen tuin. Het lijkt een beetje op spinazie, maar de geur doet meteen aan knoflook denken. In deze soep komt die geur terug als een zachte, kruidige smaak. Je hoeft dus niet veel extra kruiden toe te voegen. De soep zelf is simpel: ui fruiten, aardappels meekoken en dan pas de daslook toevoegen. Zo blijft de kleur mooi frisgroen en de smaak mild.
Gebruik bloemige aardappels voor de binding, dat werkt beter dan vastkokende soorten. Pureer de soep glad met een staafmixer of blender. Een scheutje room aan het einde maakt ‘m net wat romiger. En proef tussendoor – daslook verandert tijdens het koken van smaak.
Serveer de soep met een beetje daslookolie erop, als je dat hebt gemaakt. Die olie maak je van dezelfde daslook en is ook heerlijk door pasta of op geroosterde groenten. Let op: in dat recept zit relatief veel zout (15 gram), en dat is met een reden. Als je de olie lang wilt bewaren – tot wel drie maanden in de koelkast – werkt dat zout als conserveermiddel. Wil je de olie snel opmaken, dan mag het met wat minder.
Daslook; de lekkerste recepten met ‘onkruid’
Daslook is een plant uit de lookfamilie en net als knoflook, bieslook, prei en ui een echte smaakmaker. Ontdek deze recepten met daslook!
Daslooksoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram daslook
- 350 gram bloemige aardappels
- 1 grote ui
- 1 liter groentebouillon
- een scheutje room naar smaak
- zout en peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je daslooksoep:
Snipper de ui en bak die glazig in de olijfolie. Voeg de geschilde en in stukken gesneden aardappels en de bouillon toe. Kook de aardappels totdat ze goed gaar zijn.
Was de daslook en snij in grove stukken. Voeg ze aan de soep toe en roer even door de soep zodat de daslook een beetje slinkt.
Zet nu de staafmixer in de soep of doe de daslooksoep in de blender en pureer de soep helemaal glad.
Voeg nu een scheutje room en zout en peper naar smaak toe. Warm de daslooksoep nog even door.
Laat de daslooksoep vooral niet te lang koken. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de smaak en de mooie groene kleur zal dan donker worden.
Tafel lekker !!
Lekker recept. Jammer dat je olijfolie gebruikt. Dat komt van ver. Beter is om koolzaadolie te gebruiken. Net zo lekker en van dichtbij.
Zijn we het helemaal mee eens Bert.
Vandaag 21.04.2025, voor de eerste keer, daslooksoep gemaakt van eigen daslookplanten.,hier in Zuid-Finland.
Het was een lekkere ervaring….!
Dat is gelijk vastgelegd in het dagboek Wim. Fijn dat we je mochten helpen bij je eerste daslooksoep ervaring! 😉
Bedankt voor het recept ga het vandaag maken ook bedankt voor de andere recepten van de Daslook
Heb verse Daslook in de tuin
Die heb ik uitgestoken ergens
Wat een luxe eigen daslook, dat gaat vast lekker smaken Edith.
Net daslooksoep gemaakt. Zalig! Bedankt voor het eenvoudige maar heerlijke recept!
Nu ga ik nog de daslookolie en -boter maken.
Groetjes
Martine M
Leuk om te horen Martine, heerlijk toch!
Aangezien daslook tijdelijk is, wil ik er zoveel als mogelijk van genieten, verleden week pesto gemaakt,
en daslook stoemp, en vandaag soep van dslook.
Grt Martine
Leuk Martine! Dat is precies waar het op Lekker Tafelen om draait. Genieten van de seizoenen!
Vandaag ook eerste keer daslooksoep gemaakt ,was super LEKKER, ga die zeker nog eens maken , alvast bedankt
Wat een heerlijk compliment! Leuk dat je het geprobeerd hebt en nog leuker dat het blijkbaar voor herhaling vatbaar is ☺️
Leuk om te lezen dit. Altijd weer een uitdaging om iets anders te proberen. Koken is fun.
Vandaag kwam een kennis langs en die had daslook in de tuin. Ze bracht me een grote zak mee omdat ze wist dat ik een zwak heb voor zulke niet alledaagse dingen.
Prachtig groene blaadjes, maar nu wat bedenken!
Allereerst heb ik de blaadjes gewassen en in de slamolen gedroogd, toen mooi bijeengebonden met een elastioekje. Zo had ik twee flinke “tuiltjes” dasllook.
Eerst heb ik van kwark een kruidig broodsmeersel gemaakt. Olie, een scheutje sherry en anijs, dragon, suiker, peper en zout uit de vijzel erdoor geroerd. Toen de smaak goed was (met nog een druppeltje aroma), heb ik flink wat blaadjes daslook met een scherp mes, heel fijn gesneden en eronder gemengd! Heeerlijk!
Vervolgens heb ik een gesnipperd uitje en wat ringetjes prei en lente-ui in wat boter aangebraden. Hierop 1/2 ltr. water en 2 – 3 geschilde aardappeltjes erbij. Dan met een bouillonblokje alles gaar laten koken. Daarna met de mixstaaf pureren!
Nu pas enkele bolletjes diepvrieskervel en een flink handjevol fijngesneden daslook erbij. Niet meer koken! Alleen nog warm maken. Heerlijk! In het soepbord nog een scheutje room en een paar croutons!
De rest van de daslook als tuiltje in een zakje naar de vriezer! Hiervoor heb ik later wel ideeen!