• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Doperwtensoep; van verse doperwten; ja echt!

Zomersoep van verse, zelf gedopte doperwten met een oosters tintje

Redactie door Redactie
in Soep
0
Doperwtensoep

Doperwtensoep van verse doperwten – In de winter wordt er in Nederland volop erwtensoep gekookt en gegeten. De winterse peulvruchtensoepen worden gemaakt van gedroogde peulvruchten en in het geval van erwtensoep zijn dat spliterwten. Nu kun je ook in de zomer prima erwtensoep eten, alleen maak je die dan van verse doperwten. Je geeft er een lekker oosters smaakje aan door de toevoeging van gember, kokosmelk, sereh en rode peper. Op die manier maak je een heerlijke doperwtensoep van verse doperwten. Een origineel zomers alternatief voor de winterse erwtensoep. Er wordt geen vlees en zuivel in de soep verwerkt, dus hij is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. En het belangrijkste, hij is minstens zo lekker!

Voor een doperwtensoep moet je niet met een potje doperwten aan komen zetten

In de zomer zijn er verse doperwten te koop. Heis is dan ook een echte seizoensgroente. Je zult er wel even naar moeten zoeken, want de meeste supermarkten verkopen ze niet. Sommige winkels verkopen wel reeds gedopte, verse doperwten. Die vind je in het koelschap. Voor de erwten in de peul zul je naar de groenteboer moeten, of naar de markt.  Mogelijk moet je ze van tevoren bestellen.

Die doperwten heten overigens niet voor niets DOPerwten. Ze zitten nog in de peul, dus je zult eerst wat tijd moeten steken in het doppen van de doperwten. Dat doppen is nog best een klusje, maar daarna heb je wel wat. Want verse doperwten zijn qua smaak niet te vergelijken met diepvriesdoperwten en al helemaal niet met die uit en blik of een pot. Je kunt natuurlijk ook, onder het mom van een gezellige gezinsbezigheid, proberen om je kinderen voor het karretje te spannen en die te laten helpen met doppen.

Een ander voordeel van verse doperwten is dat ze heel snel gaar zijn. Je hoeft ze maar een paar minuten te koken. Je zet er dus heel makkelijk een heerlijke verse en vooral ook originele zomergroente mee op tafel.

Doperwtensoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 450 gram verse doperwten (gedopt)
  • 200 ml dikke kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 sjalotjes
  • 1 limoen
  • 1 theeleppel serehpoeder
  • 1 rode chilipeper
  • 4 cm verse gember
  • 5 à 10 gram verse koriander

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je doperwtensoep:

Je hebt een staafmixer nodig om dit gerecht te kunnen maken.

Snijd de sjalotten in stukjes.

Snijd de geschilde gember in stukjes.

Snijd de chilipeper in ringetjes. Verwijder eventueel het zaad.

Rasp de schil van de limoen en pers de vrucht vervolgens uit.

Breng de doperwten, de sjalot, de gember, de chilipeper, het limoensap, de sereh en de limoenrasp aan de kook in de groentebouillon. Kook een minuut of 5.

Haal de pan van de warmtebron en voeg de kokosmelk toe.

Pureer de soep met de staafmixer.

Voeg de verse koriander toe en mix de soep nog even na.

Garneer de doperwtensoep voor het serveren met wat korianderblaadjes en wat ringetjes chilipeper.

Tafel lekker !!

DeelPin6VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Minestronesoep
Soep

Minestronesoep “grote soep”

Tomatensoep met zoete aardappel
Soep

Tomatensoep met zoete aardappel; pure groentesoep voor thuis

Zomerse komkommersoep – makkelijk en koel
Soep

Komkommersoep maken – lekker licht en verfrissend

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

Reacties 2

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    1 jaar geleden

    Deze doperwtensoep is heerlijk. wij vonden het alleen erg dik, dus wat meer bouillon toegevoegd.
    Lieve groet Cecile Geurts-Huijbers

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Je kunt een gepureerde soep die te dik is, wat ook vaak gebeurt als je de soep laat afkoelen en daarna weer wilt opwarmen, altijd verdunnen met bouillon. Fijn dat je de soep lekker vond, Cecile!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!