Erwtensoep – Erwtensoep, die vertrouwde klassieker waar iedereen voor te porren is als de temperaturen dalen. Als je koud of verkleumd terugkomt van een winterse wandeling of fietstocht en al helemaal als je een fijne toertocht geschaatst hebt. Duidelijk is dat wij als Hollanders vinden dat erwtensoep of snert bij de winter hoort.
Het perfecte recept voor erwtensoep?
Er is een echt NK Erwtensoep koken waar hobbykoks en professionals alles op alles zetten om de beste erwtensoep te serveren. Tegelijkertijd betekent dat dat er niet een eenduidig erwtensoep recept is. Er zijn talloze varianten te bedenken en iedereen maakt het op zijn of haar eigen manier.
Snert klus
Het maken van een pan met erwtensoep of snert vinden veel mensen tegenwoordig een snert klus. Als één van de rijkste landen ter wereld laten we de erwtensoep gewoon voor ons maken. Fabrikanten als Unilever varen er wel bij. Erwtensoep uit een blik of met een pakje, soep uit de koeling in kant-en-klare schalen, emmers of rollen en daar hoort tegenwoordig ook het erwtensoep verspakket bij, waar het recept en de verse ingrediënten in één verpakt zijn. Jawel, je verzint het niet, maar het is er allemaal.
Erwtensoep; kleine moeite, groot plezier
Je kunt met een dekentje op de bank gaan zitten netflixen. Af en toe is daar niets mis mee, maar een beetje beweging en activiteit kunnen ook geen kwaad. En laten we het eens hebben over gezelligheid. Want als je op de markt of bij je lokale specialisten je verse ingrediënten gaat kopen en ondertussen op een terrasje neerploft voor een bakkie koffie, is de oer-Hollandse gezelligheid al begonnen. Vervolgens ga je, alleen of samen, de keuken in om die heerlijke maaltijdsoep te maken. Op die manier zal iedereen reikhalzend uitkijken naar die heerlijk kom erwtensoep of snert die straks uit die pan komt. De eetlust begint dus al op de markt en in de keuken, en die kommetjes erwtensoep gaan dus schoon leeg.
De eetlust begint al op de markt en in de keuken
Een grote pan vol snert
Laat ons je nu eens overtuigen. Laat dat blik soep maar lekker in de winkel staan. Met onderstaand recept voor erwtensoep creëer je gegarandeerd heel veel gezelligheid. Oké, daar moet je wat tijd voor uittrekken, maar dan heb je ook wat. Een grote pan vol soep. Voor je het weet is er al heel veel op, en de rest vries je in. Er gaan nog heel veel momenten volgen dat je de vriezer open doet om daar een portie verse en huisgemaakte snert uit te halen.
VERS! Vlees / Worst / Groenten
Ga naar de slager voor varkensvlees als hamschijf, karbonade en spek en neem daar ook een verse rookworst mee. Niet zo’n Unox ding en al helemaal niet zo’n vegetarische variant. Verse erwtensoep maak je van echt en vers vlees en daarvoor moet je echt bij de slager zijn. Wandel daarna naar de groenteman voor de spliterwten, knolselderij, prei, uien, aardappelen en wortels. Je hoeft de supermarkt helemaal niet in om dit recept te kunnen maken. Hoe fijn is dat!
Tijd om samen te genieten
Erwtensoep is niet alleen een maaltijd, het is een belevenis. Nodig vrienden of familie uit om samen te koken en maak er een gezellig moment van. Terwijl de soep langzaam pruttelt, is er tijd om bij te praten, een spelletje te doen of alvast brood te snijden en spekjes te bakken voor erbij. Voor je het weet, ruikt je hele huis naar die heerlijke geur van winterse gezelligheid.
Erwtensoep of snert voor elk wintermoment
Erwtensoep is dé maaltijd voor koude dagen. Na een winterse wandeling, een middag schaatsen of gewoon een luie zondag op de bank—het past altijd. Ook na een dag hard werken of tijdens een familiebijeenkomst biedt een dampende kom snert troost en gezelligheid. En wat dacht je van een thermosfles vol soep tijdens een dagje uit in de natuur? Zo blijf je lekker warm, waar je ook bent.
Erwtensoep is duurzaam en voordelig
Een grote pan erwtensoep is niet alleen lekker, maar ook budgetvriendelijk. Je maakt in één keer genoeg voor meerdere dagen en door restjes in te vriezen, voorkom je verspilling. Bovendien kies je met verse ingrediënten vaak voor lokale producten, wat duurzamer is dan soep uit een fabriek. Zo geniet je niet alleen van je maaltijd, maar draag je ook nog eens bij aan een beter milieu.
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Erwtensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo spliterwten
- 4 liter runderbouillon
- 600 gram varkensvlees, schouderkarbonade, hamschijf oid
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 2 (verse) rookworsten
- 1 knolselderij, in blokjes
- 2 preien, in halve ringen
- 2 uien, grof gesnipperd
- 2 aardappels, in blokjes
- 2 winterpeen, in kleine stukjes
- 2 bosjes bladselderij, gesneden
- zout en peper (eventueel selderijzout)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je erwtensoep:
Spoel de spliterwten af, in een zeef, onder de kraan. Doe ze samen met het varkensvlees, de bouillon (of het water en de bouillonblokjes) in een hele grote pan. Breng aan de kook, en laat, onder regelmatig roeren, op een laag vuur koken tot de spliterwten uit elkaar gevallen zijn en het vlees gaar is.
Haal het vlees uit de pan, en trek het met twee vorken uit elkaar. Gooi eventuele botten weg. Doe het vlees terug in de pan. Doe het spek erbij en breng alles weer aan de kook.
Voeg de groenten toe en breng weer aan de kook. Laat koken tot de groenten zacht zijn.
Snijd de rookworsten in plakjes. Als je verse rookworsten gebruikt, laat die dan 20 minuten wellen in een pan met water dat je tegen de kook aan houdt. Al gegaarde rookworsten kun je direct snijden. Voeg de worst aan de soep toe en laat warm worden.
Als laatste de gesneden bladselderij toevoegen en een paar minuten mee laten koken.
Breng, als dat nodig is, de soep op smaak met zout en peper. Je kunt hier ook selderijzout voor gebruiken. Dit is een mix van zout en selderijzaad.
Laat de soep vervolgens een paar uur afkoelen. Dit proces kun je versnellen door de soeppan in een met koud water gevulde gootsteen te plaatsen. De soep zal nu dikker worden.
Als je gaat eten, verwarm dan alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt en zet de rest in de koelkast. Want erwtensoep kan snel zuur worden. Als je overhoudt, kun je dat prima invriezen.
Serveer de erwtensoep met roggebrood en katenspek. Stokbrood of breekbrood kan natuurlijk ook!
Tafel lekker !!
Welke kruiden kan ik ipv selderij blad gebruiken ,ik namelijk allergisch.
In de erwtensoep
Een goede vervanger voor bladselderij is lavas, Els. Nu zul je dit kruid niet vers in de supermarkt aantreffen, en al helemaal niet in de winter. Je zou de gedroogde variant kunnen overwegen. Je zou de bladselderij ook kunnen vervangen door bladpeterselie, of het kruid gewoon weglaten uit het gerecht. Er zit overigens ook knolselderij in de erwtensoep. Misschien iets om op te letten, indien dat relevant is.
ik maak dit recept precies zo al hier boven.
een heerlijke grote pan.
met wat extra peper , dat maakt soep net wat pittiger .en eventueel nog wat maggie extract erbij.
Heerlijke soep altijd, pan is altijd snel leeg.
Ellen
Een pan erwtensoep kan hier ook nooit groot genoeg zijn, Ellen. Fijn dat je onze recepten op prijs stelt!
Woonend in Thailand maak ik ook graag een grote pan met Snert echter een probleem is dat hier geen knolselderij verkrijgbaar is wel gewone stengels selderij.
Vraag is eigenlijk hoeveel gewone selderij zou ik moeten nemen om hetzelfde resultaat te krijgen als met 1 knolselderij?
Ik mis namelijk wat in smaak maar kan er niet de vinger op leggen
Ik vind het een lastige vraag, Mike. Ik denk dat je gewoon iets moet gaan proberen. Ik zou beginnen met, in gewicht, wat minder bleekselderij (ik neem aan dat je dat verstaat onder ‘gewone selderij’) dan dat je zou gebruiken in het geval van knolselderij. Ik denk dat de smaak van bleekselderij wat sterker is. Houd er rekening mee dat ook de structuur anders is. Wat je eventueel ook kunt doen om extra selderijsmaak toe te voegen is het gebruik van selderijzout. Geen idee of dat in Thailand te koop is, maar wellicht kan iemand je dat voor je opsturen of meebrengen, of is het via internet te bestellen. Laat je me weten hoe de snert lukt zonder knolselderij?
Zeker bij ertensoep is het makkelijk om te maken, je hebt er bijna geen omkijken aan.
Dit is hoe ik het maak, 4 grote runderlappen (want veel mensen eten geen varkensvlees)
dit moet wel 4 1/2 opstaan, 1 prei, 1/2 knolselderij, 2 aardappels, 1 ui, de rest vanaf prei pas laatste 45 min toevoegen en je hebt heerlijke erwtensoep, wel gewoon 1 dag op fornuis laten af koelen, dan is zij dikker en heeft goede gisting gedaan. ( Oh en de runderlappen na 3 uur met een stamper fijn maken)
Oh, vergeten de split-erten toevoegen na 2 uur
Oké Herman, maar runderlappen met een stamper fijn maken?
dat is het makkelijkst, anders moet je eerst het vlees uit de pan halen.
Best Herman,
Als je het vlees al circa 4,5 uur hebt gekookt neem ik aan dat het vlees al uit elkaar is gevallen toch?
zou leuk zijn een standaard recept te hebben voor erwtensoep.
in plaats van……….
1 knolselderij
2 wortel
1 ui
enz enz………
ik zoek een recept met de gram als meeteenheid
en ik weet wel dat er een miljoen recepten bestaan.
dus zoek een recept met grammen.
ik zoek me verloren op het internet.
boeken zijn net zo erg.
dus voor het volgende
prei, knolselderij, wortel, ui, selderij, aardappel(welke) droogkokend vastkokend.kruimelig ??
spliterwten,
ik gebruik 1kg schenkels (rund), en 1kg speklapjes.
wie kan mij helpen.
grt.
Wij hebben dat niet voor je Ewoud, wij geloven ook dat koken niet uit strakke ingrediëntenlijsten moet bestaan. Bij bakken is dat anders. Maar koken is een kwestie van doen, en vooral tussentijds proeven. Maar wie weet heeft iemand die dit leest het wel exact uitgemeten. De aardappel, een kruimige gebruiken.
dus wat ik nu dus begrijp is …… doe maar wat. is het lekker dan is dat meegenomen maar niet te herhalen want je weet niet wat je gebruikt heb. en is het niet lekker dan gooi je het weg en begin opnieuw???
zo ben ik niet opgevoed om keer op keer eten weg te gooien omdat er nog geen basis recept is van en gerecht.
sorry dat ik zo bot overkom zal zeker te maken zijn dat ik niets kan vinden waarvan ik een basis kan maken die ik kan herhalen. net als bij brood bakken. en niet is zo’n machine.
Ewoud je weet dat de groenten en vlees wat je gebruikt lekker zijn, dus zal het nooit zo vies zijn dat je het moet weggooien. koken is een kwestie van proeven, proeven en nog eens proeven tot het naar je smaak is.
Lieve groet Cecile
Inderdaad. Weggooien is bij ons ook absoluut geen optie. Het gaat om tussendoor proeven of alles voldoende smaak heeft. En, dan nog dit. Een erwtensoep is een soep van peulvruchten waar vlees in zit. U vraagt ons om een recept, gebaseerd op de hoeveelheid vlees. Dat is dus verkeerd om. Toch kan dat ook. Want wij gebruiken in dit recept 850 gram vlees. U heeft twee keer zoveel vlees. Als je dus alle overige ingrediënten keer twee doet, is het probleem opgelost. Toch?
Erwten soep maak je op gevoel en als je op de gram wil moet je pakje van honig nemen das op de gram en elke keer exact het zelfde
Super lekker dit ga ik zeker nogmaals maken echt een toprecept !
Fijn dat je het lekker vond, en natuurlijk leuk om te lezen dat het voor herhaling vatbaar is!
Beste Elise,
in dit recept Erwtensoep uit eigen keuken!
vind ik te veel erwten zitten,
die zou ik halveren,
en ik mis de laurierbladeren,
al met al geeft dat meer smaak en is minder melig denk ik,
met vriendelijke groet,
Monique
Er zijn duizenden recepten voor erwtensoep in omloop, vaak ontstaan uit familierecepten. En ze zijn net allemaal een beetje anders. Er is geen ‘dit is het juiste recept’ voor erwtensoep. Als jij vindt dat er teveel erwten in zitten dan kun je er minder in doen, Monique. Hetzelfde geldt voor de laurierbladeren, voeg toe wat je nodig vindt en laat er uit wat je niet bevalt. Koken is een creatief proces, en het staat je vrij elk recept aan te passen aan jouw eigen smaak.