• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Erwtensoep uit eigen keuken!

Een grote pan vol heerlijke snert

4
Erwtensoep of snert

Erwtensoep – Erwtensoep, die vertrouwde klassieker waar iedereen voor te porren is als de temperaturen dalen. Als je koud of verkleumd terugkomt van een winterse wandeling of fietstocht en al helemaal als je een fijne toertocht geschaatst hebt. Duidelijk is dat wij als Hollanders vinden dat erwtensoep of snert bij de winter hoort.

Het perfecte recept voor erwtensoep?

Er is een echt NK Erwtensoep koken waar hobbykoks en professionals alles op alles zetten om de beste erwtensoep te serveren. Tegelijkertijd betekent dat dat er niet een eenduidig erwtensoep recept is. Er zijn talloze varianten te bedenken en iedereen maakt het op zijn of haar eigen manier.

Snert klus

Het maken van een pan met erwtensoep of snert vinden veel mensen tegenwoordig een snert klus. Als één van de rijkste landen ter wereld laten we de erwtensoep gewoon voor ons maken. Fabrikanten als Unilever varen er wel bij. Erwtensoep uit een blik of met een pakje, soep uit de koeling in kant-en-klare schalen, emmers of rollen en daar hoort tegenwoordig ook het erwtensoep verspakket bij, waar het recept en de verse ingrediënten in één verpakt zijn. Jawel, je verzint het niet, maar het is er allemaal.

Erwtensoep; kleine moeite, groot plezier

Je kunt met een dekentje op de bank gaan zitten netflixen. Af en toe is daar niets mis mee, maar een beetje beweging en activiteit kunnen ook geen kwaad. En laten we het eens hebben over gezelligheid. Want als je op de markt of bij je lokale specialisten je verse ingrediënten gaat kopen en ondertussen op een terrasje neerploft voor een bakkie koffie, is de oer-Hollandse gezelligheid al begonnen. Vervolgens ga je, alleen of samen, de keuken in om die heerlijke maaltijdsoep te maken. Op die manier zal iedereen reikhalzend uitkijken naar die heerlijk kom erwtensoep of snert die straks uit die pan komt. De eetlust begint dus al op de markt en in de keuken, en die kommetjes erwtensoep gaan dus schoon leeg.

De eetlust begint al op de markt en in de keuken

Een grote pan vol snert

Laat ons je nu eens overtuigen. Laat dat blik soep maar lekker in de winkel staan. Met onderstaand recept voor erwtensoep creëer je gegarandeerd heel veel gezelligheid. Oké, daar moet je wat tijd voor uittrekken, maar dan heb je ook wat. Een grote pan vol soep. Voor je het weet is er al heel veel op, en de rest vries je in. Er gaan nog heel veel momenten volgen dat je de vriezer open doet om daar een portie verse en huisgemaakte snert uit te halen.

VERS! Vlees / Worst / Groenten

Ga naar de slager voor varkensvlees als hamschijf, karbonade en spek en neem daar ook een verse rookworst mee. Niet zo’n Unox ding en al helemaal niet zo’n vegetarische variant. Verse erwtensoep maak je van echt en vers vlees en daarvoor moet je echt bij de slager zijn. Wandel daarna naar de groenteman voor de spliterwten, knolselderij, prei, uien, aardappelen en wortels. Je hoeft de supermarkt helemaal niet in om dit recept te kunnen maken. Hoe fijn is dat!

Tijd om samen te genieten

Erwtensoep is niet alleen een maaltijd, het is een belevenis. Nodig vrienden of familie uit om samen te koken en maak er een gezellig moment van. Terwijl de soep langzaam pruttelt, is er tijd om bij te praten, een spelletje te doen of alvast brood te snijden en spekjes te bakken voor erbij. Voor je het weet, ruikt je hele huis naar die heerlijke geur van winterse gezelligheid.

Erwtensoep of snert voor elk wintermoment

Erwtensoep is dé maaltijd voor koude dagen. Na een winterse wandeling, een middag schaatsen of gewoon een luie zondag op de bank—het past altijd. Ook na een dag hard werken of tijdens een familiebijeenkomst biedt een dampende kom snert troost en gezelligheid. En wat dacht je van een thermosfles vol soep tijdens een dagje uit in de natuur? Zo blijf je lekker warm, waar je ook bent.

Erwtensoep is duurzaam en voordelig

Een grote pan erwtensoep is niet alleen lekker, maar ook budgetvriendelijk. Je maakt in één keer genoeg voor meerdere dagen en door restjes in te vriezen, voorkom je verspilling. Bovendien kies je met verse ingrediënten vaak voor lokale producten, wat duurzamer is dan soep uit een fabriek. Zo geniet je niet alleen van je maaltijd, maar draag je ook nog eens bij aan een beter milieu.

Knolselderij

Knolselderij; Informatie en 15+ recepten

Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!

Gedroogde erwten recepten

Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!

Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!

Varkensvlees

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

Erwtensoep

Porties: Een grote pan vol
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo spliterwten
  • 4 liter runderbouillon
  • 600 gram varkensvlees, schouderkarbonade, hamschijf oid
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 2 (verse) rookworsten
  • 1 knolselderij, in blokjes
  • 2 preien, in halve ringen
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 2 aardappels, in blokjes
  • 2 winterpeen, in kleine stukjes
  • 2 bosjes bladselderij, gesneden
  • zout en peper (eventueel selderijzout)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je erwtensoep:

Spoel de spliterwten af, in een zeef, onder de kraan. Doe ze samen met het varkensvlees, de bouillon (of het water en de bouillonblokjes) in een hele grote pan. Breng aan de kook, en laat, onder regelmatig roeren, op een laag vuur koken tot de spliterwten uit elkaar gevallen zijn en het vlees gaar is.

Haal het vlees uit de pan, en trek het met twee vorken uit elkaar. Gooi eventuele botten weg. Doe het vlees terug in de pan. Doe het spek erbij en breng alles weer aan de kook.

Voeg de groenten toe en breng weer aan de kook. Laat koken tot de groenten zacht zijn.

Snijd de rookworsten in plakjes. Als je verse rookworsten gebruikt, laat die dan 20 minuten wellen in een pan met water dat je tegen de kook aan houdt. Al gegaarde rookworsten kun je direct snijden. Voeg de worst aan de soep toe en laat warm worden.

Als laatste de gesneden bladselderij toevoegen en een paar minuten mee laten koken.

Breng, als dat nodig is, de soep op smaak met zout en peper. Je kunt hier ook selderijzout voor gebruiken. Dit is een mix van zout en selderijzaad.

Laat de soep vervolgens een paar uur afkoelen. Dit proces kun je versnellen door de soeppan in een met koud water gevulde gootsteen te plaatsen. De soep zal nu dikker worden.

Als je gaat eten, verwarm dan alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt en zet de rest in de koelkast. Want erwtensoep kan snel zuur worden. Als je overhoudt, kun je dat prima invriezen.

Serveer de erwtensoep met roggebrood en katenspek. Stokbrood of breekbrood kan natuurlijk ook!

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • limburgs zoervleisj

    Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Gehaktballen met ui

    Gehaktballen met ui; zo maak je de allerlekkerste

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.