Gekarameliseerde uiensoep met camembert – Vroeger kon je in elke bistro of eetcafé wel een uiensoep bestellen. Het is voor veel mensen dan ook een beetje een jaren 70 recept. Het is best jammer dat het gerecht van veel kaarten is verdwenen, want zeg nu zelf, een goed gemaakte uiensoep is toch echt heel lekker. Het goede nieuws is dat je die soep met onderstaand recept heel goed zelf kunt maken. De gekarameliseerde uiensoep met camembert is een variatie op de gewone uiensoep en je gaat hem zeker vaker op tafel zetten!
Eenvoudig koken met simpele ingrediënten
Je kunt van een paar heel eenvoudige ingrediënten soms de heerlijkste gerechten maken. Een voorbeeld hiervan is het recept voor de uiensoep van gekarameliseerde rode uien en de Franse kaas: camembert. Dit is een soep die je zo kunt maken als je weinig in huis hebt. De meeste ingrediënten zul je wel standaard op voorraad hebben, en zo niet, dan zijn ze makkelijk te vervangen.
Welke uien stop je in de uiensoep?
In onderstaand recept voor gekarameliseerde uiensoep met camembert zijn rode uien gebruikt. Uiteraard kun je ook andere uien gebruiken. Rode uien zijn wat specifieker van smaak dan gele uien. Probeer de soep eens met rode uien en eens met gele uien. Als je ze naast elkaar proeft, zul je merken dat de variant met rode uien het qua smaak wint. Houd je van pittig? Vervang een deel van de rode of gele uien dan eens door sjalotten, voor een intensere uiensmaak.
De camembert geeft een wat ander tintje dan gewone geraspte kaas. Hou je niet van camembert, vervang deze dan door andere, goed smeltende kaas
Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Zoals de titel van dit artikel al zegt, je maakt de gekarameliseerde uiensoep met camembert. Ben je een kaasliefhebber? Strooi dan nog eens een extra laag kaas over de camembert. Denk hierbij aan oude Hollandse boerenkaas of iets dergelijks. Dat maakt de gegrilde kaaslaag wat dikker en de boerenkaas geeft er nog meer smaak. Kies ook voor echt lekker brood. Bijvoorbeeld een stokbrood gebakken met desem. Dat tilt het recept naar een hoger niveau. Zo wordt het eten van uiensoep extra genieten.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Camembert de bekende witte korstkaas uit Frankrijk met zijn robuuste karakter en geheel eigen smaak die niet op je kaasplankje mag ontbreken.
Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram rode uien, in niet te dunne, halve of kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 75 gram boter
- 3 eetlepels suiker
- 60 ml balsamicoazijn
- 375 ml water
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1250 ml groentebouillon
- 1,5 eetlepel bloem
- zout en peper
- 6 niet te dunne sneetjes stokbrood
- 1 camembertkaasje, in plakken
- Optioneel: wat extra geraspte kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gekarameliseerde uiensoep met camembert:
Smelt de boter in een ruime braadpan. Laat de boter echter niet te bruin kleuren.
Zet de uien en de knoflook hierin een paar minuten aan. Voeg dan de suiker, de balsamicoazijn, het water en de tijm toe. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat op een laag vuur ongeveer 3 kwartier heel zachtjes sudderen met het deksel op de pan. Haal het deksel er de laatste 10 minuten af en laat het vocht wat inkoken.
Strooi de bloem bij de uien en meng die er heel goed doorheen. Schenk dan de bouillon er bij en breng de soep aan de kook. Laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Verwarm de oven, op de grillstand, voor op 225 graden.
Verdeel de soep over vuurvaste soepkommen. Leg in elke kom een sneetje stokbrood. Verdeel de camembert over het brood, en de eventuele geraspte kaas.
Zet de soepkommen op een bakplaat en zet een paar minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Serveer de gekarameliseerde uiensoep met camembert direct.
Tafel lekker !!
Soep was heerlijk, maar helaas echt veel te zoet. 1 eetlepel suiker lijkt mij meer dan genoeg. Jammer!
Je kunt een recept altijd aanpassen, Rina. Koken is tenslotte een creatief proces. Als je de hoeveelheid suiker aanpast, dan zou ik ook de hoeveelheid balasamicoazijn aanpassen om te voorkomen dat de soep te zuur wordt.
De soep was heerlijk, maar de volgende keer pas ik toch nog sommige dingen aan, zoals heel wat minder suiker en de camembert vervang ik door roquefort of Danish Blue iig geval een blauw kaas.
Lieve groet Cecile
Hallo Cecile,
Fijn dat je de soep lekker vond. Met blauwe kaas is hij ook erg lekker, zo maak ik hem zelf ook wel eens. Je kunt de hoeveelheid suiker aanpassen, alleen zou ik dan ook de hoeveelheid Balsamicoazijn wat verminderen om te voorkomen dat deze teveel gaat overheersen!
3 el suiker lijkt me erg veel. Ik gebruik slechts 1 tlp suiker .
Dag Mieke,
Er zit behoorlijk wat Balsamicoazijn in het recept. Om de zoet-zuur balans te behouden heb ik gekozen voor 3 eetlepels suiker. Uiteraard kun je het recept naar eigen keuze en smaak aanpassen. Het eindresultaat zal dan wel anders worden.
Wat een heerlijk en gemakkelijk recept .
Dankjewel voor je reactie, Els. Fijn dat je van de uiensoep hebt genoten!