• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Van slechts een paar eenvoudige ingrediënten kun je dit heerlijke recept al maken

Redactie door Redactie
in Soep
1
Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Gekarameliseerde uiensoep met camembert – Vroeger kon je in elke bistro of eetcafé wel een uiensoep bestellen. Het is voor veel mensen dan ook een beetje een jaren 70 recept. Het is best jammer dat het gerecht van veel kaarten is verdwenen, want zeg nu zelf, een goed gemaakte uiensoep is toch echt heel lekker. Het goede nieuws is dat je die soep met onderstaand recept heel goed zelf kunt maken. De gekarameliseerde uiensoep met camembert is een variatie op de gewone uiensoep en je gaat hem zeker vaker op tafel zetten!

Eenvoudig koken met simpele ingrediënten

Je kunt van een paar heel eenvoudige ingrediënten soms de heerlijkste gerechten maken. Een voorbeeld hiervan is het recept voor de uiensoep van gekarameliseerde rode uien en de Franse kaas: camembert. Dit is een soep die je zo kunt maken als je weinig in huis hebt. De meeste ingrediënten zul je wel standaard op voorraad hebben, en zo niet, dan zijn ze makkelijk te vervangen.

Welke uien stop je in de uiensoep?

In onderstaand recept voor gekarameliseerde uiensoep met camembert zijn rode uien gebruikt. Uiteraard kun je ook andere uien gebruiken. Rode uien zijn wat specifieker van smaak dan gele uien. Probeer de soep eens met rode uien en eens met gele uien. Als je ze naast elkaar proeft, zul je merken dat de variant met rode uien het qua smaak wint. Houd je van pittig? Vervang een deel van de rode of gele uien dan eens door sjalotten, voor een intensere uiensmaak.

De camembert geeft een wat ander tintje dan gewone geraspte kaas. Hou je niet van camembert, vervang deze dan door andere, goed smeltende kaas

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Zoals de titel van dit artikel al zegt, je maakt de gekarameliseerde uiensoep met camembert. Ben je een kaasliefhebber? Strooi dan nog eens een extra laag kaas over de camembert. Denk hierbij aan oude Hollandse boerenkaas of iets dergelijks. Dat maakt de gegrilde kaaslaag wat dikker en de boerenkaas geeft er nog meer smaak. Kies ook voor echt lekker brood. Bijvoorbeeld een stokbrood gebakken met desem. Dat tilt het recept naar een hoger niveau. Zo wordt het eten van uiensoep extra genieten.

Uien

Uien; veelzijdig en onmisbaar

Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.

camembert

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Camembert de bekende witte korstkaas uit Frankrijk met zijn robuuste karakter en geheel eigen smaak die niet op je kaasplankje mag ontbreken.

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram rode uien, in niet te dunne, halve of kwart ringen
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 75 gram boter
  • 3 eetlepels suiker
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 375 ml water
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1250 ml groentebouillon
  • 1,5 eetlepel bloem
  • zout en peper
  • 6 niet te dunne sneetjes stokbrood
  • 1 camembertkaasje, in plakken
  • Optioneel: wat extra geraspte kaas

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gekarameliseerde uiensoep met camembert:

Smelt de boter in een ruime braadpan. Laat de boter echter niet te bruin kleuren.

Zet de uien en de knoflook hierin een paar minuten aan. Voeg dan de suiker, de balsamicoazijn, het water en de tijm toe. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat op een laag vuur ongeveer 3 kwartier heel zachtjes sudderen met het deksel op de pan. Haal het deksel er de laatste 10 minuten af en laat het vocht wat inkoken.

Strooi de bloem bij de uien en meng die er heel goed doorheen. Schenk dan de bouillon er bij en breng de soep aan de kook. Laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken.

Verwarm de oven, op de grillstand, voor op 225 graden.

Verdeel de soep over vuurvaste soepkommen. Leg in elke kom een sneetje stokbrood. Verdeel de camembert over het brood, en de eventuele geraspte kaas.

Zet de soepkommen op een bakplaat en zet een paar minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Serveer de gekarameliseerde uiensoep met camembert direct.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteKaas
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Tomaten-crèmesoep
Soep

Verse tomaten-crèmesoep in 30 minuten op tafel

daslooksoep
Soep

Daslooksoep – soep met een vleugje knoflook uit het bos

Geroosterde tomatensoep
Soep

Geroosterde tomatensoep; want roosteren geeft smaak

Tomatengroentesoep
Soep

Tomatengroentesoep

Reacties 9

  1. Rina says:
    2 jaar geleden

    Soep was heerlijk, maar helaas echt veel te zoet. 1 eetlepel suiker lijkt mij meer dan genoeg. Jammer!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Je kunt een recept altijd aanpassen, Rina. Koken is tenslotte een creatief proces. Als je de hoeveelheid suiker aanpast, dan zou ik ook de hoeveelheid balasamicoazijn aanpassen om te voorkomen dat de soep te zuur wordt.

      Beantwoorden
  2. Cecile says:
    4 jaar geleden

    De soep was heerlijk, maar de volgende keer pas ik toch nog sommige dingen aan, zoals heel wat minder suiker en de camembert vervang ik door roquefort of Danish Blue iig geval een blauw kaas.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Elise says:
      4 jaar geleden

      Hallo Cecile,
      Fijn dat je de soep lekker vond. Met blauwe kaas is hij ook erg lekker, zo maak ik hem zelf ook wel eens. Je kunt de hoeveelheid suiker aanpassen, alleen zou ik dan ook de hoeveelheid Balsamicoazijn wat verminderen om te voorkomen dat deze teveel gaat overheersen!

      Beantwoorden
  3. Mieke Kwaspen says:
    4 jaar geleden

    3 el suiker lijkt me erg veel. Ik gebruik slechts 1 tlp suiker .

    Beantwoorden
    • Elise says:
      4 jaar geleden

      Dag Mieke,
      Er zit behoorlijk wat Balsamicoazijn in het recept. Om de zoet-zuur balans te behouden heb ik gekozen voor 3 eetlepels suiker. Uiteraard kun je het recept naar eigen keuze en smaak aanpassen. Het eindresultaat zal dan wel anders worden.

      Beantwoorden
  4. Els says:
    4 jaar geleden

    Wat een heerlijk en gemakkelijk recept .

    Beantwoorden
    • Elise says:
      4 jaar geleden

      Dankjewel voor je reactie, Els. Fijn dat je van de uiensoep hebt genoten!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief